EU-parlamentet kräver stopp för vapenexport till Saudiarabien

2016-02-26 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

På torsdagen, under en omröstning i Strasbourg, röstade EU-parlamentet igenom en resolution för ett vapenembargo mot Saudiarabien med anledning av krigföringen i Jemen. Resolutionen är inte bindande fast den sätter press på medlemsstaterna att öka det internationella trycket på Riyadh.

”En delseger!” skrev Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet (IKFF) på Twitter efter EU-parlamentets ställningstagande för ett vapenembargo mot Saudiarabien, och fortsatte ”Nu måste embargot bli verklighet snabbt!”

EU-parlamentarikern Malin Björk (V) anser att det är oerhört viktigt att en majoritet i EU-parlamentet, trots högergruppens motstånd, ställde sig bakom kravet på att EU:s höga representant för utrikespolitiken, Federica Mogherini, ska ta initiativ till ett vapenembargo mot Saudiarabien. EU-parlamentet menar att det går emot EU:s egna regler att fortsätta exportera vapen till landet.

– Samtidigt vet vi att det finns gott om militaristiska krafter i EU:s regeringar, det kommer behövas ytterligare mobilisering och påtryckningar för att ett vapen embargo ska bli verklighet, säger Malin Björk till Feministiskt perspektiv.

Miljöpartiets EU-parlamentariker Bodil Valero har tillsammans med de Gröna i EU drivit frågan med vapenembargot

– De saudiska flygattackerna i Jemen har haft katastrofala följder för civilbefolkningen. Saudiarabien bryter mot internationell humanitär rätt och gör sig skyldigt till krigsbrott. Trots det fortsätter Saudiarabien vara en av den europeiska vapenexportens största kunder. Det måste bli ett stopp på det, säger hon.


Embargo viktigt första steg

Svenska freds har tillsammans med andra europeiska fredsorganisationer arbetat intensivt och drivit kampanj för ett embargo mot Saudiarabien. Anna Ek, ordförande för Svenska freds, skriver i ett pressmeddelande att dagens beslut i EU-parlamentet är ett stort framsteg. Hon menar att det också är en glasklar signal till medlemsländerna, inklusive Sverige, om att stoppa all export av krigsmateriel till Saudiarabien.

Malin Björk (V) anser att det första viktiga steget nu skulle vara att Sveriges regering och riksdag dels stöttar EU:s höga representant för utrikespolitiken, Frederica Mogherini att agera i enlighet med EU-parlamentets rekommendation, dels att i linje med detta också sätta stopp för svensk vapenexport till Saudiarabien.


Protester och namninsamlilngar

Saudiarabien lobbade utan framgång mot omröstningen, enligt International Business Times. Enligt uppgift röstade samtliga svenska EU-parlamentariker utom SD:s representanter och tre moderater för det ändringsförslag om ett vapenembargo som alltså gick igenom. Totalt har 359 EU-ledamöter röstat för embargot, medan 212 röstade emot.

75 000 europeiska medborgare har skrivit under ett protestbrev och krävt att vapenexport till Saudiarabien stoppas. 739 590 personer har skrivit under samma krav globalt via Avaaz. Saudiarabien leder den koalition av nio arabiska länder som startade en militäraktion i mars 2015 i Jemen för att krossa Houthi-rebellerna. Enligt FN har nära 6 000 människor dödats på grund av koalitionens flygattacker, majoriteten av dem civila jemeniter.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: