Karin Rågsjö är riksdagsledamot och vårdpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

”Vi välkomnar beskedet om surrogatmödraskap”

2016-02-24 | Karin Rågsjö padlock

OPINION

I dag presenterade regeringen särskilda utredare Eva Wendel Rosberg sitt förslag om surrogatmödraskap. Wendel Rosberg föreslår att det även i fortsättningen inte ska vara tillåtet med surrogatmödraskap – oavsett om det är altruistiskt eller mot betalning. Vänsterpartiets vårdpolitiska talesperson Karin Rågsjö välkomnar beskedet.

Karin Rågsjö är vårdpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

I dag presenterades regeringens utredning om surrogatmödraskap. Där föreslås att det även i fortsättningen inte ska vara tillåtet att föda barn åt någon annan. Vänsterpartiet välkomnar de slutsatser som utredaren presenterar.

Vänsterpartiet har på feministisk grund valt att säga nej till surrogatmödraskap oavsett form och menar att kvinnan kropp ovillkorligen tillhör kvinnan. Surrogathandel är problematiskt av många skäl, dels för att det innebär medicinska risker för kvinnan men också för att det är behäftat med en rad juridiska problem och tätt kopplat till både kön, klass och etnicitet. Surrogatmödraskap innehåller ojämlika maktförhållanden som det inte går att bortse från och innebär en form av handel med kvinnors kroppar eftersom det förutsätter ett kontrakt mellan en beställare och en kvinna, surrogatmodern. Vidare menar Vänsterpartiet att kvinnors rätt till abort måste försvaras och att surrogatmödraskap är ett steg tillbaka i utvecklingen avseende kvinnors rätt till frivilliga graviditeter.

Vänsterpartiet anser att även surrogatmödraskap utan ekonomisk ersättning, så kallat altruistiskt surrogatmödaskap, är djupt problematiskt eftersom risken då är stor för en svart marknad där pengar ges under bordet. De slutsatser som dragits från länder som tillåtit altruistiskt surrogatmödraskap visar att det är i princip omöjligt att kunna garantera frivilligheten i graviditeten, och att det ovillkorligen leder till kommersiell handel. Pengar är ändå är inblandade på ett eller annat vis och kvinnorna ifråga utsätts för ett oerhört socialt tryck.

Utöver detta skulle man med ett altruistiskt surrogatmödraskap normalisera ett förfarande där kvinnans kropp är till salu och synen på kvinnokroppen reduceras till att handla om förvaring. Ofta är det dessutom kvinnor från utsatta grupper som åtar sig att vara surrogatmödrar och det förekommer ofta påtryckningar i olika former.

I England pågår en form av svarthandel där kvinnor fått sina lägenheter renoverade eller långa utlandssemestrar i utbyte mot att ställa upp. Då några delstater i USA förbjöd kommersiellt surrogatmödraskap upptäckte agenturerna att antalet villiga surrogatmödrar sjönk drastiskt. En amerikansk studie visar att det är få personer som i verkligheten föder barn åt andra utan ersättning.

Vänsterpartiet vet att frågan om barnlöshet är viktig men det problemet kan inte lösas genom att lagstiftningsvägen skapa ytterligare problem. Istället ska vi fortsätta ett arbete för fler vårdnadshavare, generösare inseminationsregler och adoptionsregler som är mer tillåtande. Risken för att kvinnor blir utnyttjade eller far illa väger över när det gäller surrogatmödrafrågan.

Vänsterpartiet förväntar sig nu att den feministiska svenska regeringen också tar tydlig ställning mot surrogatmödraskap och gör utredningens slutsatser till sina. Frankrike har redan förbjudit surrogathandel, Italien likaså och EU-parlamentet har uppmanat sina medlemsländer att avvisa alla former av surrogatmödraskap. Det måste Sverige också göra.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: