Medlemmar i det växande nätverket Mums for refugees genomförde en sit-in-aktion vid parlamentet.

Tusentals australier deltar i protest mot deportation

2016-02-23 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

I söndags, 21 februari, genomförde aktivister inom australiska rörelsen Mums 4 Refugees en sit-in-aktion vid parlamentet i protest mot deportationen av ettåriga Asha och ytterligare 267 asylsökande till Nauru, vars flyktingläger kritiserats av både FN och människorättsorganisationer. Det var efter att ha brännskadats i flyktinglägret som Asha fördes till Australien.

Asha föddes i Australien men flyttades till Nauru-lägret när hon var fem månader tillsammans med sina föräldrar. På grund av svåra brännskador som hon drabbades av i lägret togs hon till sjukhus i Brisbane. Men enligt ett domstolsbeslut ska hon och familjen återvända till Nauru. Sjukhuset, som länge vägrade skriva ut barnet, meddelade på måndagen att barnet är nu utskrivet. En massiv proteströrelse formades kring Asha och de ytterligare 267 flyktingar som nu enligt praxis, på grund av domen gällande Asha, ska skickas till Nauru.

Australien, känd för sin hårdföra flyktingpolitik, skickar flyktingar som försöker ta sig till landet med båt till ökända läger på Papua Nya Guinea och ön Nauru i Stilla havet. Flyktinglägren på Nauru, där det förekommer våld och sexuella övergrepp, har kritiserats av människorättsorganisationer och av FN.

100 mammor med sina små barn satt utanför Lady Cilento Hospital i staden Brisbane för att hindra Asha:s deportation.

Av de 267 asylsökande som riskerar att deporteras till Nauru är 37 nyfödda barn och 54 barn som redan går i australiska skolor.

Framträdande röster från den australiska musikindustrin har spelat in en video med klassiska sången Age of Reason i solidaritet med Mums 4 Refugees och asylsökanden. Videon sprids nu i sociala medier med taggarna #LetThemStay ‪#‎CloseTheCamps‬ #‎Voices4Refugees‬ och ‪#‎AgeOfReason‬.

Premiärminister Malcolm Turnbull står på sig och säger att den stränga politiken har lyckats avskräcka flyktingar från att försöka ta sig till Australien.


Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: