CEDAW-nätverket på plats i Genève. Fr v: Zozan Inci, Roks, Johanna Dahlin, projektledare, Sveriges Kvinnolobby, Maria Johansson, FQ, Aase Smedler, Sveriges Kvinnolobby, Wiveca Holst, Roks, Hanna de Maré, Födelsehuset och India Reed Bowers, IOSDE.

Sverige förväntas fortfarande vara jämställdhetsföredöme

2016-02-19 | Jenny Rönngren padlock

INRIKES

I torsdags, 18 februari, förhördes Sverige av FN:s kvinnokommitté angående hur väl åtagandena i Kvinnokonventionen (CEDAW) efterlevs. Granskningen sker löpande vart fjärde år, och gällde denna gång de rapporter som lämnats in över perioden 2008-2014. Förhöret övervakades av representanter för CEDAW-nätverket, som genom en skuggrapport gett civilsamhällets syn på saken.

RELATERADE ARTIKLAR: 61 krav till regeringen inför förhör i FN:s kvinnokommitté

2015-03-10 #peking+20: Ambitionen är att vända kollektivt misslyckande

2015-03-06 #peking+20: Plattformen kan användas mycket mer

2014-09-05 Regeringen har rapporterat till FN:s Kvinnokommitté

2012-10-26 Turné om kvinnokonventionen

2012-10-16 Sverige struntar i FN:s kvinnokonvention

2012-06-29 Kvinnokonvention outnyttjat verktyg för jämställdhet

På plats fanns bland andra Maria Johansson, ordförande för FQ Forum – kvinnor och funktionshinder som ingår i CEDAW-nätverket och deltagit i arbetet med skuggrapporten. Feministiskt perspektiv bad henne svara på några frågor om förhöret i Genève.


Vad kan du berätta om dagen?

Mycket intressant och givande på det sätt det blir när människor med ett gemensamt engagemang, med olika utgångspunkter och från olika delar av världen, samlas.


Hur tycker du att FN-kommittén skötte förhöret?

Jag är imponerad av hur väl insatta och pålästa de i många fall var. Är särskilt glad att kommittén ställde flera frågor specifikt om just att vara kvinna med funktionsnedsättning och också om dubbel diskriminering generellt.


Rapporten som granskats handlar ju om den förra regeringens mandatperiod. Hur hanterade den nuvarande regeringen detta?

I sitt inledande tal konstaterade statssekreterare Pernilla Baralt det och redogjorde samtidigt för förändringar utifrån regeringsskiftet.


Avgavs några löften eller ställdes det några krav som är särskilt viktiga följa upp framöver?

Kvinnokonventionen i sig är ett löfte och ett åtagande som regeringen måste ställas till svars för oftare. Nu är det viktigt att följa upp de rekommendationer som kommer från kommittén i början av mars.

Det var glädjande att regeringen uttryckte en ambition att göra kvinnokonventionen mer känd.

I övrigt inga nya löften om konkreta förslag eller åtgärder som inte är kända sedan tidigare.


Ni var flera på plats från CEDAW-nätverket, hur har er skuggrapport tagits emot och vilken roll har den spelat i förhöret?

Min bild är att den mottagits väl. Både vid vårt förmöte med kommittén, dagen innan, och vid själva förhöret lyfte kommittén frågor kring det som återfinns i rapporten.


Finns det något mer du vill förmedla, någonting du reagerat över under dagen?

Återkommande har det framhållits att Sverige av många runt om i världen ses som ett föregångsland och en förebild när det gäller jämställdhet och vikten av och förväntningarna på att vi fortsätter vara det har betonats. Det har också – bland annat kopplat till våldtäkt – funnits en stor undran över hur detta är möjligt just i Sverige, i kombination med det låga antalet fällande domar.


Maria Johansson, ordförande, FQ Forum.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: