Möjligt hot mot Wallström undersöks av UD

2016-01-26 | FemPers padlock

INRIKES

I en artikel som fått spridning via sociala medier, och bland annat delats av en journalist på israeliska tidningen Haaretz, ska en tidigare chef på landets regeringskansli ha uttryckt ett hot mot Margot Wallström. Uppgifterna undersöks nu av det svenska utrikesdepartementet.

Haaretz-journalisten Barak Ravid twittrade i fredags, den 22 januari, om en artikel på hebreiska som indirekt ska uppmana till mord på Sveriges utrikesminister. Artikeln är skriven av Zvi Zameret i högertidningen Makor Rishon (First Source) som sponsras av miljardären Sheldon Adelson.

Jonathan Ofir, israelisk musiker och skribent, har översatt delar av artikeln till engelska och sammanfattar innehållet i en text som publicerats i Modoweiss.

Ofir beskriver hur Zvi Zameret, tidigare pedagogikchef på israeliska utbildningsdepartementet, för ett långt resonemang om mordet på svenske FN-medlaren Folke Bernadotte i Jerusalem, i september 1948. Enligt Ofir går resonemanget ut på att Folke Bernadotte skulle ha varit en antisemit som utgjorde ett hot mot bildandet av staten Israel, och att mordet därför var nödvändigt.

Genom sitt krav att påstådda utomrättsliga avrättningar av palestinier ska utredas anser Zameret att Margot Wallström visat att även hon hyser avsikter att bekämpa staten Israel. Enligt Ofir antyder Zameret i sin artikel att Wallström därför kan förvänta sig samma öde som Bernadotte.

Feministiskt perspektiv har kontaktat UD för kommentar. Utrikesministerns pressekreterare är förtegen:

– Först måste vi titta på originalkällan och se vad det här är för något.

Några ytterligare besked lämnas inte vid förnyad kontakt.

– När det gäller säkerhetsfrågor brukar vi inte gå in på detaljer.

UPPDATERING: Sedan denna artikel publicerades har Zvi Zameret gått ut i Jerusalem Post och dementerat att han skulle ha avsett att hota Wallström.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: