BAKGRUND
I September 2014 lägger Vänsterpartiet en skrivelse till Hälso-och sjukvårdsnämnden i Stockholm (HSN) om situationen för samkönade par som genomgår assisterad befruktning, och föreslår att riktlinjerna ses över. Skrivelsen bygger på ett fall där tilltänkt bärare i paret hunnit fylla 40 år och således passerat åldersgränsen för att få fortsätta. Då det inte är tillåtet att dela på försöken får inte heller flickvännen fortsätta. Paret kan inte erbjudas syskonbehandling till självkostnadspris eftersom de ju inte har barn sedan tidigare. Kvinnorna behöver separera och fortsätta med nya livskamrater för att få vidare hjälp. V:s skrivelse avslås i december 2014.
Den andra februari 2015 lägger V på nytt en skrivelse om samma situation.
Den andra juni beslutar HSN att ge Hälso-och sjukvårdsdirektören i uppdrag att se över förutsättningarna att uppdatera systemet, så att det blir tillåtet att dela på inseminstionsförsök inom paren. Detta ska även gälla par som tidigare fått avslag men som i övrigt uppfyller villkoren. Förslagen ska läggas fram tidigt under hösten.
Förvaltningen återkommer inte med förslag tidigt under hösten, men efter påminnelse från HSN kan beslutet klubbas igenom den tredje november. Det är nu tillåtet för samkönade par att dela på försök sinsemellan.
Vera Hansson och hennes partner Lee Thor har vid åtta tillfällen försökt bli gravida, både genom insemination och IVF-behandling. Ett försök lyckades och resulterade i sonen Liam. När paret nu vill försöka få ett andra barn – genom så kallad syskonbehandling – är det, tack vare de nya riktlinjerna, grönt ljus att dela på försöken.
Vera Hansson berättar att hon med stor sannolikhet inte kan få fler barn, på grund av att hennes ägg har nedsatt kvalitet. Därför är det en lättnad att systemet uppdaterats.
Men sjukhuset säger ändå nej till att Lee Thor ska kunna genomgå behandlingen, med hänvisning till de gamla riktlinjerna. Något som förvånar och upprör paret.
– Vi tar såklart för givet att de ska följa nya riktlinjer, säger Hansson.
Ulrika Westerlund berättar att det finns fler par som vittnar om liknande händelser.
– Det finns fall där vårdpersonal bara säger nej helt enkelt, ”ni får inte”. När paren ber om en förklaring får de svar i stil med ”det bara är så”.
Bitter eftersmak
Feministiskt perspektiv når hälso-och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L), som upprörs av vittnesmålen.
– Beslutet är fattat och då förväntar jag mig att det efterföljs. Jag behöver gå tillbaka till förvaltningen och ta reda på vad som hänt. Är det så att det brister i kommunikationen med vården?
Vera Hansson misstänker att en förklaring kan vara ren ovilja. Innan hon och sambon fick påbörja behandlingen behövde de träffa en kurator för att bli bedömda lämpliga eller olämpliga som föräldrar.
– Vår kurator ställde frågor om barnet skulle omges av manliga förebilder, vilket kändes konstigt. Vi var ju rädda för att få ett nej så vi höll god min och sa att barnet kommer ha många bra människor runt sig. Det här gav bitter eftersmak, lite som att behöva bevisa att vi inte är dåliga föräldrar bara för att vi är lesbiska.
Enligt Hansson ska det finnas par som råkat ännu mer illa ut.
– En vän och hennes tjej var till exempel tvungna att svara på frågor om hur många män de legat med bakåt i tiden.
Anna Starbrink är hälso-och sjukvårdslandstingsråd i Stockholm.
Anna Starbrink menar att kuratorsamtal kan erbjudas som alternativ för de som vill, men att dessa inte ska användas som obligatoriskt inslag.
– Frågor om tidigare sexuella partners och hur man i övrigt lever sitt liv ska överhuvudtaget inte förekomma, det är irrelevant i sammanhanget. Det känns som moralism, jag blir provocerad faktiskt.
Sektionschefen för reproduktionsmedicin på Karolinska universitetssjukhuset Huddinge, Jan Olofsson, vill inte svara på Feministiskt perspektivs frågor. Efter varje beslut i landstinget går vårdapparaten igenom en förändringsfas vilket kan ta tid, menar han. Sektionen följer de riktlinjer landstinget ger och eventuella dröjsmål handlar om politiska diskussioner på Hälso-och sjukvårdsförvaltningen.
Sista chansen
Hansson och Thor fick nyligen beskedet att de är välkomna att fortsätta den assisterade befruktningen på Huddinge sjukhus, under förutsättning att Hansson är den som ska behandlas. Detta med hänvisning till gamla riktlinjer.
Nästa år fyller de båda 39 år, vilket innebär att de enligt landstingets åldersbestämmelser har ett år kvar att försöka innan de anses vara för gamla. De så kallade syskonbehandlingarna kostar dryga 30 000 kronor varje gång och i dagsläget har paret bara råd med ett sådant försök till.
– Vi ser det här som sista chansen, nu eller aldrig. Vi har inte tid att vänta på att de eventuellt ändrar sig och låter oss byta, så vi gör det här med mig som bärare nu. Det blir om det blir, förklarar Hansson.
Feministiskt perspektiv har försökt nå ansvariga inom Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, vid pressläggning utan framgång. Artikeln uppdateras vid kontakt med förvaltningen.
Fotnot: Vera Hansson och Lee Thor har valt att vara anonyma och heter egentligen något annat.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST