Hind Touissate har fått många utmärkelser för sin blogg According to Hind.

Marockansk kulturbloggare lyfter sociala frågor

2015-12-15 | Christine Petré padlock

KULTUR

Hind Touissate, marockansk bloggare, delar med sig av sin framgångssaga, sitt politiska engagemang och varför det är viktigt att uppfostra de yngre generationerna till globala medborgare. Christine Petré har träffat henne.

När Hind Touissate bodde ett år i Istanbul bemöttes hon av förutfattade meningar när det gäller marockanska kvinnor. De svartmålades som för liberala och europeiska. Under en middag med bekanta påstods det att marockanska kvinnor varit osynliga. I stället för att bemöta kritiken på plats gick Hind hem, satt uppe hela natten, gjorde efterforskningar och publicerade nästa dag en video av tio framgångsrika marockanska kvinnor från 2000-talet. Videon blev snabbt populär och har i dag fler än 80 000 tittare.

– De visste att det var mitt svar på deras nonsens, förklarar Hind med glimten i ögat. Bara för att man hör något från någon som aldrig ens varit i det landet betyder inte att man ska tro på det.


I stället för Facebook

Den 25-åriga bloggerskan är stolt över sitt hemland Marocko men ser sig själv som en världsmedborgare. Hennes blogg samlar upp intryck från hennes många resor runt om i världen. De allra populäraste blogginläggen handlar ofta om litteratur, resor eller citat, förklarar hon. Det hela började när en vän till Hind övertalade henne att starta en blogg i stället för att posta alla sina tankar på Facebook. Det var för drygt fyra år sedan. Två månader senare blev According to Hind nominerad till Morocco Web Awards och konkurrerade mot landets redan väletablerade bloggare. Det uppmuntrade Hind att fortsätta skriva och framgångarna fortsatte. En milstolpe för Hind var när hon kröntes till Marockos mest framgångsrika kvinnliga bloggare med 8000 läsare. Bloggen gick från några hundra till tusentals läsare per dag.

Plötsligt kunde Hind även tjäna pengar på bloggen genom till exempel reklaminslag. Det är tack vare inkomsten från hennes blogg som hon i dag kan arbeta med det som hon brinner för. Hind har en masterexamen i kommunikation och marknadsföring men insåg snart att hon inte ville vara en del av ett vinstdrivande företag. Efter långvarigt engagemang i humanitära organisationer som Amnesty och Oxfam var det betydelsefullt för Hind att göra någonting av socialt värde. I dag driver hon organisationen, BETA (Better Education Through Art) som arbetar med att implementera konstprogram i kommunala och privata skolor. Idén är att forma en framtida generation som inte enbart är medveten om sin egen kultur men respekterar andra kulturer runt om i världen.


Olika är perfekt

Hind tror att det kan leda till mer respekt och förståelse och kanske att det även kan försvåra för extremistiska grupper att rekrytera unga människor i en sådan miljö. Det är viktigt att vidga människors vyer och kämpa emot trångsynthet, förklarar hon. Programmet är tolv veckor långt och varje vecka har ett tema från FN:s millenniemål. Tanken bakom programmet kommer från en samhällsskolning med utgångspunkt i skapandet av ett tankesätt som är öppet för allt annorlunda. Hind har en slogan: ”Det finns inget rätt eller fel, det finns bara annorlunda och det är perfekt.”

I dag agerar organisationen i tre skolor i de två marockanska städerna Rabat och Kenitra. Än så länge har projektet inte lyckats få finansieringsstöd men tanken är att de privata skolorna som har pengar betalar för sina elever och att de pengarna sedan pumpas in i de kommunala skolorna. För varje elev kostar programmet en dollar per vecka, fyra dollar per månad. I dag tar 58 elever, mellan 8 och 16 år, del av aktiviteter som involverar kulturellt utbyte med andra länder. De marockanska skoleleverna gavs till exempel, tillsammans med elever från en sydkoreansk skola, i uppgift att porträttera hur de skulle kunna skydda miljön. Teckningarna skannades och de marockanska elevernas teckningar skickades över till Sydkorea och vise versa. Varje elev fick presentera sin teckning och eleverna fick utväxla idéer.

– Det var väldigt tufft att se hur de olika eleverna utbytte erfarenheter över internet, förklarar Hind.


Uppmuntrar globalt medborgarskap

I en annan aktivitet diskuterade barnen inspirerande historier från olika religiösa böcker som Bibeln och Koranen och fokuserade på positiva meddelanden som tolerans och respekt. Hinds mål är att sprida tanken om globalt medborgarskap för att få unga att inse att de inte är universums centrum och att olikheter inte är hotande. Hind som bär slöja har själv bemötts av dömande röster när hon rest till exempelvis Europa. Hind berättar att personer i tunnelbanan i Paris slängt ur sig dumma kommentarer, till och med spottat på henne.

– Jag önskar att de kunde prata med mig, säger hon, jag är öppen för att besvara vilka frågor de än kan ha.

Hind försöker vara positiv, kanske om personen fick chansen att se en annan sida av regionen skulle deras agerande förändras, tänker hon.

– Det är därför som jag uppmuntrar globalt medborgarskap, förklarar hon, och det är viktigt att börja när de är små.

Kanske är det mixen mellan kultur och socialt engagemang som är Hinds framgångsrecept. I dag har hon omkring 55 000 besökare per månad och till andra framtida bloggare vill hon säga: Var dig själv, var inte rädd för att visa vem du är. Därutöver är det viktigt att man skriver om något som man brinner för och delar med sig så mycket som man är bekväm med.

– Var den röst som för med sig förändring till ditt samhälle och land, avslutar Hind.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: