Den så kallade stupstocken skrotades i förra veckan. Beskedet välkomnas av Christine Holmberg från Solrosuppropet.

Efter stupstocken – nu måste rehabiliteringen individanpassas

2015-12-15 | Ina Blomster padlock

EKONOMI

I förra veckan röstades stupstocken – den bortre gränsen i sjukförsäkringen – bort i riksdagen genom en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet.

– Nu måste rehabiliteringen bli individanpassad och diagnosanpassad, tidiga och pressande insatser kan vara förödande för "stressjuka", säger Christine Holmberg från Nätverken Solrosuppropet.se och Vi som är utförsäkrade till Feministiskt perspektiv.

Vänsterpartiet och regeringen kommit överens om att stupstocken, som den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen kallas, ska slopas, i onsdags röstas det igenom i Riksdagen

– Stupstocken ska aldrig komma tillbaka, skrev Wiwi-Anne Johansson (V) i en debattartikel i Expressen samma dag.

– Det har utspelats tragedier i människors liv på grund av den bortre gränsen i sjukförsäkringen. Förutom att de sjuka var sjuka och fick leva i ekonomisk misär blev de också misstänkliggjorda, fortsätter hon.

Sommaren 2008 togs de nuvarande sjukreglerna i bruk. De innebär bland annat att man åker ur försäkringen efter två och ett halvt år och överförs till Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsintroduktion där ersättningen är betydligt lägre. För att överleva återstår kommunernas försörjningsstöd men, de som äger sin bostad, har andra tillgångar eller vars partners inkomst täcker familjens mest basala behov, är inte berättigade till den hjälpen. Hittills har fler än 100 000 personer åkt ur försäkringen varav cirka 70 procent är kvinnor.

– Detta är en av huvudfrågorna Nätverket Resurs drivit sedan starten 2008. Beslutet innebär att sjuka inte längre kommer att skickas över till arbetsförmedlingen efter 2,5 års sjukskrivning. En absurd epok i svensk socialförsäkringshistoria har därmed gått i graven. De nya reglerna gäller från och med 1 februari 2016. Förhoppningsvis kommer detta leda till att sjuka mer kan fokusera på sin hälsa och återhämtning och mindre oroa sig för tickande sjukpenningdagar, säger Jenny Fjell specialist i psykiatri och grundare av Resurs, Respekt för sjuka och utsattas rätt i samhället.

– Det är ett viktigt framsteg, men kampen för sjukas upprättelse är långtifrån över, det finns fortfarande många som slängs ut ur sjukförsäkringen på grund av cyniska och absurda bedömningar av arbetsförmågan trots välgrundade läkarintyg. Därtill finns det en stor grupp som i samband med friskförklaringar och utförsäkring förlorat sin sjukpenning grundade inkomst (SGI). Mycket återstår att göra för att sjukförsäkringen ska ge den trygghet och försörjningsbas  som långtidssjuka behöver för att kunna fokusera på återhämtning och tillfrisknande, säger Jenny Fjell.

Nätverken Solrosuppropet.se och Vi som är utförsäkrade har arbetat hårt för att den bortre tidsgränsen ska försvinna.

– Att utförsäkringarna nu försvinner är ett stort och viktigt steg mot en bättre och tryggare sjukförsäkring. Det finns en del kvar att jobba på, rättssäkerheten, ersättningsnivåer (man ska inte bli fattiggjord för att man råkar ut för ohälsa), att Försäkringskassan fortfarande har makt att sätta sig över vad läkare uttalat sig om. Läkaren är som träffat sin patient och har mer av en helhetsbild och ett kunnande, säger, Christine Holmberg som är aktiv i båda grupperna.

– Nu måste rehabiliteringen bli individanpassad och diagnosanpassad, tidiga och pressande insatser kan vara förödande för "stressjuka", säger Christine Holmberg.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: