Hanna Thomé är oppositionskommunalråd för Vänsterpartiet i Malmö.

Hanna Thomé, V: En annan flyktingpolitik är möjlig

2015-12-09 | Hanna Thomé padlock

OPINION

”Det råder ingen flyktingkris – det är flyktingarna som är i kris. I dagens läge borde det vara alla länders förbannade skyldighet att svara med öppenhet, att stå upp för asylrätten, att på allvar leva upp till alla människors lika värde. Debatten borde handla om hur vi ska hjälpa människor på flykt inte hur vi ska stoppa dem.” Det skriver oppositionskommunalrådet Hanna Thomé från Vänsterpartiet i Malmö.

Hanna Thomé är oppositionskommunalråd för Vänsterpartiet i Malmö

Den 1 december kunde vi se flera protester runt om i landet mot den inhumana flyktingpolitiken. I Malmö lyckades Vänsterpartiet samla 28 organisationer bakom parollen ”En annan flyktingpolitik är möjlig”. Vi är många som vill se en annan politik. Nu är det viktigare än någonsin att samla de krafterna som finns för en bred mobilisering för ett jämlikt samhälle.

Under hösten har det etablerats ett påstående i den offentliga debatten som är långt ifrån verkligheten. Ett påstående som nästan blivit till en sanning. Alla talar om flyktingkris. Som om krisen vore att flyktingar kommer till Sverige.

Detta är helt fel. Det råder ingen flyktingkris – det är flyktingarna som är i kris. I dagens läge borde det vara alla länders förbannade skyldighet att svara med öppenhet, att stå upp för asylrätten, att på allvar leva upp till alla människors lika värde. Debatten borde handla om hur vi ska hjälpa människor på flykt inte hur vi ska stoppa dem.

Det är i sammanhanget viktigt att komma ihåg att Sverige är det land i världen som exporterar mest vapen per capita. Det är de vapnen som människor i dag flyr ifrån. Det är väst som bombat länder sönder och samman, som skapat extremister och sönderfallna samhällen. Det är det som är krisen, inte att människor kommer till Sverige.

När vi befinner oss i denna humanitära katastrof väljer regeringen att gå högerut och slå fast en flyktinguppgörelse som försvårar för människor att komma hit. När vi trodde att botten var nådd presenterade de den 24 november ett ännu värre förslag. Regeringen som borde visa handlingskraft och fatta beslut för hur mottagande ska bli bättre och hur välfärden kan omfatta fler slänger fram förslag efter förslag i panik. Nu senaste ville de ha möjlighet att stänga Öresundsbron. Som tur var lyssnade de till lagrådets kritik, eller kanske snarare tvingades till då de borgerliga partierna tog sitt förnuft till fånga.

Men flera inhumana förslag kvarstår. Förslag som bara Sverigedemokraterna stod bakom innan har nu blivit regeringspolitik. ID-kontroller på tåg och bussar till Sverige. Jag minns hur Miljöpartiet slagit på stora trumman för lagliga vägar till Sverige. Nu är de med på att utöka transportörsansvaret. Detta urholkar asylrätten fullständigt. I ett läge där miljontals människor flyr för sina liv.

Det andra förslaget som nästan drunknat i debatten om bropendlares villkor är det om försvårad familjeåterförening. Bara den som kan försörja sina barn får ta hit dem, om du inte hinner ansöka inom tre månader från det att du kom hit. Detta kommer innebära fler barn på gummibåtar på Medelhavet. De som innan förfärat tittat på bilder med uppspolade barnlik fattar nu lagar som kommer innebär fler liknande tragedier.

Den tillfälliga lagen om tillfälliga uppehållstillstånd, TUT, ska nu gälla alla. Barnfamiljer och ensamkommande barn. Vi vet att tillfälliga uppehållstillstånd är kontraproduktivt. Att tala om vikten av snabb integration och med andra handen bara bevilja TUT är fullständigt ogenomtänkt eller ohederligt.

Sverige lägger sig nu på EU:s miniminivå för flyktingmottagande. Regeringen säger att de andra EU-länderna ska ta sitt ansvar. Att då lägga sig på deras nivå är kontraproduktivt. Sverige borde istället strunta i att betala EU-avgiften. Det skulle vara att sätt press på EU och det skulle gett oss 30 miljarderna till att investera i boende, utbildning, vård och omsorg, så att vi kan välkomna och ta tillvara på alla de människor som söker sig hit.

Regeringen och stora delar av etablissemanget har köpt rasisterna logik om att flyktingströmmen drabbar välfärden. Att det är antingen välfärd eller en human flyktingpolitik. I åtta år har regeringen sänkt skatter med mer än 140 miljarder. Pengar som tagits från vår välfärd och getts till de med arbete och kapital. Det har skapat krisen i välfärden, inte flyktingarna.

Flyktingpolitik ska inte handla om ekonomi utan om humanitet och mänskliga rättigheter. Rasisterna använder ekonomiska argument för att stänga gränser. Det är då viktigt att veta att de argumenten inte stämmer. Det behövs 500 000 nya människor i välfärden inom de närmaste åren. Sveriges befolkningspyramid är upp och ner. Att flyktingar kommer hit är inte ett ekonomiskt problem. Det är en logistisk utmaning att skapa ett bra mottagande och att bygga ut välfärden men det är inget ekonomiskt problem.

Det går att lösa om vi hade haft en regering som vågat stå upp för välfärden, jämlikhet och mänskliga rättigheter. Befolkningsökningar historiskt sett har varit ett ekonomiskt plus. Nu behövs stora investeringar i bostäder, infrastruktur och utbildning, nu har vi en möjlighet att vrida samhället åt ett annat håll. En historisk chans som vi måste ta.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: