I förra veckan sände SVT det första avsnittet av den nya dokumentärserien ”Sápmi sisters” om ett samiskt syskonpar som kämpar för samernas rätt i alla sammanhang. Systrarna bor i Jokkmokk där serien även är inspelad, men under seriens gång följer vi dem på en resa genom Sverige; deras Norrlandsturné utgår från Karesuando och Soppero i nordligaste Norrland för att sedan vandra söderut genom landet. Uppträdanden sker i bland annat Stockholm, Malmö, Kiruna och i norska Tromsö. Genom spoken word och poetry slam, skapat genom deras gemensamma kulturella intressen, försöker syskonen förmedla konflikten mellan samernas protester och den svenska gruvbrytningen i Norrland. Maxida Märak har nu skrivit kontrakt med bolaget Universal och förväntas snart släppa sin debutskiva. Samtidigt får vi följa när hon arrangerar en högljudd demonstration mot gruvbolaget som vill etablera sig utanför Jokkmokk. Hon berättar att musiken och demonstrationerna följt med länge.
Kampen mot gruvan inspirerar
– Idéerna till projektet fanns där redan för tre år sedan, influerad av debatten om Gállok-gruvan. Poesin är min systers och jag höll på med musik. Det kändes naturligt att kombinera. Gállok var en het debatt då och jag tänkte att det måste hända något mer. Jag arrangerade en protestkonsert mitt ute i skogen och vävde in de poetiska texterna i min musik. Efter det fick vi fler bokningar, säger Maxida Märek.
Under ett års tid har ett filmteam från SVT följt Sápmi sisters. Maxida Märak berättar att Micke Agaton, producent för Sápmi sisters, funnits med länge.
– Han filmade en dokumentär om samer och identitet för över tio år sedan där vi medverkade i bakgrunden. Sedan, många år senare, när vi började utveckla egna projekt ville han göra något eget om oss. Han såg oss i medierna där vi aktivt deltagit i debatten. Det var en intressant grej att följa upp, tyckte han. Det vi gör i Sápmi sisters är projektbaserat och fokuserar helt på Gállok-gruvan. Vi är inte en fast grupp eller artister.
Sápmi sisters är uppdelad i fyra delar à 28 minuter och sänds på SVT 2 tisdagar klockan 22.15. De två första avsnitten finns redan tillgängliga på SVT Play.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST