Joakim Medin talade om terrorismen och hatets historia

2015-12-04 | Veronica Lindström padlock

INRIKES

Under måndagskvällen föreläste frilansjournalisten Joakim Medin inför en fullsatt salong på Filmhuset. Medin har rapporterat inifrån Syrien under en rad resor för både Feministiskt perspektiv, andra inhemska och internationella medier. Han har granskat terrorgruppen IS nationsbygge och mött många av flyktingkatastrofens offer mitt i krisen.

RELATERADE ARTIKLAR:

2015-03-31 Revolutionär takt för att nå jämställdhet i Rojava

2014-12-03 Hoppet lever vidare bland Kobanes flyktingar

2014-10-07 Kamplust men också sorg och förtvivlan i Kobane

2014-08-29 De försvarar den tysta revolutionen i Rojava mot IS

Stämningen utanför salongen påminde om publikens förväntan inför en rockkonsert. Tjugo minuter efter programstart tog Joakim Medin plats på scen medan de sista åhörarna letade enstaka platser runt om i publikhavet. Det var med realism som berättade han berättade om det egentligen självklara, det att krig aldrig är så enkelt att den goda sidan går att skilja från den onda. I krig har myntet fler än två sidor. Han talade ingående om olika länders inblandning i krisen som mainstreammedia sällan problematiserar. Åskådarna introducerades till en långt ifrån enkel bild: allt ifrån kurdernas kamp i Kobane, till vapenhandel, till IS ekonomiska system, till Saudiarabiens, Turkiets och Europas inblandning i krisen.

Medin
 var den siste journalisten att lämna Syrien. Han frihetsberövades och placerades i isoleringscell under en hel vecka i början av året. Hans engagemang och rapportering om flyktingsituationen och kriget i Syrien har gett Sveriges och världens medier ett unikt och onekligen värdefullt inifrånperspektiv.

Föreläsningen genomfördes i regi av ETC.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: