Desirée Kjellberg, Oscar Olsén och Per Jernberg är styrelseledamöter i Fi Gävle.

Rödgrönt styre i Gävle avgår – SD fällde förslag till budget

2015-12-01 | Jenny Rönngren padlock

INRIKES

Den rödgröna kommunledningen i Gävle avgår vid årsskiftet. Detta sedan SD röstat med oppositionen, och därmed fällt minoritetsstyrets budget. Precis som på riksnivå efter valet lovade SD att fortsätta använda sin vågmästarroll för att aktivt fälla styrande majoriteters budget. Desirée Kjellberg, Oscar Olsén och Per Jernberg, styrelseledamöter för Feministiskt initiativ (Fi) i kommunen har svarat på fyra frågor om läget.

Vilka konsekvenser för kommunen kan beskedet få?

– Inte så stora konsekvenser egentligen närmaste året om en kollar på Alliansens budget. Den innehåller inga egna siffror och är inom de ekonomiska ramar som beslutades redan i juni tidigare i år av den rödgröna styrelsen. Den enda skillnaden ligger i några få frågor, såsom centrumplanen, annars är budgeten densamma som de rödgrönas.


Varför tror ni att det blev såhär i Gävle?

– Utgångsläget i Gävle skiljer sig inte så mycket från hur det såg ut i riksdagen för ett år sedan. Sverigedemokraterna har precis som i Riksdagen en vågmästarroll. Den i allt väsentliga anledningen till att de valde att stödja Alliansens förslag verkar gå att finna på nationell nivå, nämligen att de sympatiserar med de senaste uttalanden som Moderaternas partiledare Anna Kindberg-Batra gjort i flyktingfrågan. De argument som hänför sig till den lokala politiken är närmast försumbara, vilket vore häpnadsväckande för vilket normalt part som helst. Som bekant är SD inte det. Faktum är att Alliansens budget i mycket stor utsträckning är en kopia av de rödgrönas, vilket i praktiken innebär att de egentligen inte får till någon skillnad alls, särskilt inte när det gäller flyktingpolitiken.


Vad ser ni som mest sannolikt? Att det bildas någon form av blocköverskridande koalition eller att allianspartierna fortsätter luta sig mot SD och därmed tar över styret, såsom bland annat centern sagt sig beredda att göra?

– Just nu ser det ut som att det inte blir någon blocköverskridande koalition, utan Alliansen kommer istället att ta över kommunstyrelsen och regera med en till största delen rödgrön budget tack var Sverigedemokraterna. Det är svårt att se hur det tillfredsställer något av partierna egentligen.


Hur påverkas Fi:s vardagspolitiska arbete och strategierna inför valet 2018 (om alls) av dessa olika scenarier?

– På grund av att det inte blir något nyval eller liknande så kommer vårt politiska arbete att fortgå precis som planerat. Det kommer dock att bli intressant att följa den (av allt att döma) nya styrelsen och hur de kommer bete sig i sin nya position.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: