Den italienska terrorismexperten och ekonomen Loretta Napoleoni är oroad över paniken som sprider sig bland europeiska politiker efter attackerna i Paris den 13 november och de allvarliga konsekvenser som ett upptrappat krig mot terrorgruppen IS kan få.
– IS har allt att vinna på det som har hänt. Se bara hur paranoian sprider sig, nu är Bryssel stängt i tre dagar, säger hon i en kommentar till Paris-attackerna, på en telefonlinje från London, samtidigt som tungt beväpnad militär och polis patrullerar gatorna i en annan stor europeisk stad – Bryssel.
Enligt Napoleoni borde det inte ha varit oväntat att något liknande terrorattentatet i Paris ägde rum – ett i en rad attacker i Europa i år.
– Det som däremot är chockerande är metoden för genomförandet – en mycket mer organiserad och krigsliknande attack i vilken en eller två individer sköt mot civila och försökte träffa så många som möjligt. Det har inte hänt tidigare, säger hon.
Men att det fanns en strategisk ”master plan” som IS stod bakom, tror hon inte, utan att ”de (IS-anhängare i Europa) attackerar nu för att de kan”. Napoleoni tror inte heller att det så kallade kalifatet har planerat att bygga ett europeiskt nätverk, utan att det handlar om historiska omständigheter.
Förklaringen till varför det sker i Europa just nu är, enligt henne, att det har skett en radikalisering bland den grupp muslimer i Europa som härstammar från Mellanöstern. Det hårda klimatet efter den ekonomiska krisen har blivit en framgångsrik miljö för radikalisering. Det visar även det stora antal unga europeiska muslimer som åkt till Syrien för att ansluta sig till terrorgruppen IS.
Kontraproduktivt krig mot terrorn
IS framgångar, förklarar hon, beror framför allt på västs reaktioner på 11 september och det påföljande kriget mot terrorn, vilket har lett till ett årtionde av sekteristisk krigföring i delar av Mellanöstern. USA:s invasion av Irak och inbördeskriget i Syrien är två nyckelhändelser. Om detta skriver Napoleoni i boken Islamiska staten, som kom ut på svenska på Fri tanke förlag tidigare i år.
Kriget i Irak blåste liv i en urgammal konflikt mellan sunni- och shiamuslimer, vilket kom att bli avgörande för kalifatets återfödelse. Syrien möjliggjorde sedan för den mytomspunna ledaren Abu Bakr al-Baghdadi att fortsätta sin strävan att upprätta en nation.
I de territorier som IS har erövrat påtvingas folket att underkasta sig salafismen, den trosinriktning som IS omfattar och som kräver ett totalt förkastande av västerländska värden och västerländskt inflytande.
Napoleoni beskriver i boken vidare hur IS utnyttjar världstillståndet – den historiska kontexten med ett söndersplittrat och konfliktfyllt Mellanöstern – och samtidigt använder modern teknologi för att rekrytera, finansiera och involvera den lokala befolkningen för att bygga en nation – det 21:a århundradets moderna version av kalifatet.
IS har varit oerhört framgångsrik i sitt erövringskrig baserat på terrorism. De har kontroll över ekonomi – inkomsterna kommer bland annat från oljeexport och skatteintäkter i de territorier de kontrollerar – och infrastruktur, men har ännu inte nått något politiskt erkännande.
Genom rädslans propaganda har IS varit extremt skickliga i att utnyttja sociala medier för att sprida skräck genom att visa extremt våld. Detta har samtidigt balanserats upp via ledaren al-Baghdadis positiva budskap om att återge muslimerna ”värdigheten, styrkan, rättigheterna och ledarskapet” från fornstora dagar, vilket har fått enormt gehör både i Mellanöstern och i Europa.
Napoleoni hävdar att väst har underskattat organisationen som hon menar försöker bygga en nation genom ett klassiskt men samtidigt modernt erövringskrig. Hon ser inte vad som skulle kunna stoppa IS från att färdigställa byggandet av kalifatet – en islamisk stat.
Utmanande diplomati enda utvägen
Enligt henne är den hårda politiska retoriken och talet om att bomba fel väg att gå för att bemöta attackerna som begicks av unga europeiska IS-anhängare.
– Det är allvarligt att europeiska politiker vill bomba fram en lösning. Det finns civilbefolkning i området, men det verkar ingen ens tänka på, säger hon.
Hennes råd till Hollande och övriga statschefer är istället att ”de borde ställa sig upp och säga: Vi kommer inte att låta dessa människor skrämma oss! Det här är inte ett krig. De som har utfört dådet i Paris är terrorister och kriminella och ska behandlas som sådana.”
– Om du går till krig och blir av med den islamiska staten. Vad ska du göra sen? Vilken stat står näst på tur? Ska européerna styra den region som IS hade? Ska du gå till Assad? Nej, om du invaderar måste du ha en lösning för vad som ska hända efter invasionen och det finns inte eftersom vi vill ha bort Assad, säger hon.
Den enda fredliga utvägen måste vara en diplomatisk lösning, men det är lång väg att vandra. Dessutom har väst med USA i spetsen redan bedrivit ett katastrofalt krig mot IS i Syrien och Irak under ett drygt år. Detta i kombination med ett, som Napoleoni beskriver, försvagat Europa i avsaknad av en sammanhållen utrikespolitik, är de diplomatiska öppningarna nästan obefintliga. Så var börja?
– Det finns inget sätt att nå diplomatiska lösningar utan att ha Putin med på båten. Ukraina-konflikten måste lösas och först därefter kan vi ta itu med Syrienkonflikten, säger hon
.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST