Linnéa Engström är EU-parlamentariker för Miljöpartiet.

#cop21: Ett fredsprojekt mitt i flyktingkris och terrorhot

2015-12-01 | Linnéa Engström padlock

UTRIKES/EUKRÖNIKAN

”Vi måste säkra människors rätt till utveckling samtidigt som vi kraftigt minskar klimatutsläppen. Det kräver att klimatkostnaderna fördelas rättvist, att vi fasar ut det fossila och istället investerar i en cirkulär och feministisk ekonomi. Framförallt kräver det att vi alla samarbetar.” Det skriver EU-parlamentarikern Linnéa Engström (MP) med anledning av pågående klimattoppmötet i Paris.

Linnéa Engström är EU-parlamentariker för Miljöpartiet.

”I krig, konflikt och under hotet från terrordåd så tappar vi de berättelser vi behöver för att förstå världen. Vi fastnar i rädsla och förtvivlan”. Orden är Naomi Kleins under det fullsatta mötet med Johan Rockström på Kulturhuset häromveckan som kan beskrivas som en rockkonsert för klimatengagerade.

Terrorattackerna i Paris och Sveriges skifte i migrationsfrågan har gett verkligheten en djupare svärta de senaste veckorna. Samtiden ter sig hotfull och Europa stänger sina gränser. Den svenska regeringen, som lovat att de alltid skulle stå upp för en generös flyktingpolitik sviker, samtidigt som sju av tio svenskar välkomnar beslutet om att drastiskt försöka minska invandringen till Sverige.

Migrationsverket, Myndigheten för samhällets beskydd och kommunerna, alla har de slagit larm om en akut situation där ansvariga går på knäna. Vad som behövs är mer pengar i statens kassa så att myndigheter och kommuner kan få det stöd de behöver. Kan vi låna oss ur en sån här kris? Jag skulle vilja yttra de bevingade orden ”Yes we can!” Samtidigt bör Sverige spela ”hard-ball” och hålla inne sin EU-avgift tills alla medlemsstater tagit ett ordentligt ansvar för flyktingkrisen.

Samtidigt som flyktingkrisen pågår för fullt, pågår också ett av de viktigaste klimattoppmötena den här veckan. Delegater från hela världen samlas i Paris för att komma överens om att rädda planeten genom att vidta de åtgärder som behövs för att inte den globala temperaturen ska överskrida två graders uppvärmning.

Klimatfrågan, flyktingkrisen och terrorattackerna är sammanlänkade. Därför måste vi se klimattoppmötet som ett fredsprojekt där vi bygger globalt förtroende som inte har med kultur eller religion att göra. Klimattoppmötet handlar om så mycket mer än förändrat väder och höjda temperaturer, det handlar om hur vi fördelar resurser, migration och behovet av jämställdhet.

FN har visat att kvinnor och barns utsatthet vid klimatkatastrofer är 14 gånger större än mäns. Av världens mest fattiga (1,4 miljarder) är 66 procent kvinnor som lever i de länder som drabbas hårdast av klimatförändringarna Antalet flyktingar som flyr på grund av klimatrelaterade orsaker ökar och kommer inte att minska. Barn utgjorde fler än hälften av alla människor på flykt under 2014. Av världens nuvarande 26 miljoner klimatflyktingar är 20 miljoner kvinnor och barn.

I en ny rapport konstaterar Världsbanken att utvecklingsmålen omöjligt kan nås om inte klimatförändringarna stoppas. Redan år 2030 kan 100 miljoner fler människor än beräknat drabbas av extrem fattigdom på grund av torka, översvämningar och stigande hav.Detta kommer att bidra till att antalet klimatflyktingar i världen ökar dramatiskt.

Vi måste säkra människors rätt till utveckling samtidigt som vi kraftigt minskar klimatutsläppen. Det kräver att klimatkostnaderna fördelas rättvist, att vi fasar ut det fossila och istället investerar i en cirkulär och feministisk ekonomi. Framförallt kräver det att vi alla samarbetar.

Det övergripande målet för klimattoppmötet bör vara klimaträttvisa när avtalet förhandlas fram och antas i Paris veckan som kommer. Sverige ska verka för att avtalet levererar rättvisa, ambitiösa och kraftfulla klimatåtgärder, tillräckliga för att hejda klimatförändringarna och hålla den globala uppvärmningen tydligt under 2 grader, det är den svenska regeringens löfte.

Sverige måste verka för att avtalets finansieringsmekanismer på ett rättvist sätt fördelar resurser till kvinnors särskilda anpassningsbehov i de länder som drabbas värst.

Sveriges ska leda omställningen till ett fossilfritt samhälle. Ett avgörande steg är det politiska målet om en fossilfri transportsektor till 2030. En värld utan ett ständigt hetsande efter billig olja är en tryggare och mer fredlig värld.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: