Johanna Granbom, vice ordförande, Ung vänster.

#25nov: ”Vetskapen om våldet mot kvinnor förpliktigar”

2015-11-25 | Johanna Granbom padlock

OPINION

”I dag är det den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor, och det är en dag vi inte borde behöva ha. Men för att detta ska bli verklighet räcker inte uppmärksamhet en dag om året, och det krävs att en regering som kallar sig feministisk också är beredd att satsa”, skriver Johanna Granbom, vice ordförande i Ung vänster.

Johanna Granbom är vice ordförande för Ung vänster och ordförande för förbundets feministiska utskott

I dag är det FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor. En dag för att uppmärksamma det våld som kvinnor utsätts för, fysiskt, psykiskt och sexuellt. En dag för att minnas alla kvinnor som dött på grund av våld från män. Det är också en dag för att ta fasta på de segrar som vunnits hittills, och inte minst för att ta nya tag i kampen för att helt och hållet utrota ett av de mest globala samhällsproblemen. Det finns mycket som går att göra redan i dag, och regeringen har stor press på sig att börja leva upp till sina löften om feministiska satsningar. När det gäller våldet som riktas mot kvinnor är feministiskt självförsvar för tjejer i skolan och ett säkrat ekonomiskt stöd till kvinnojourerna två viktiga verktyg att börja med.

I dag är det den internationella dagen för avskaffandet av det våld som kvinnor utsätts för, och i sig är den en seger. För våldet mot kvinnor är i dag inte lika osynligt och undangömt som innan. Det spelar roll att vi organiserat oss för att kräva rätten över våra kroppar, för i dag är våldet mot kvinnor ett erkänt politiskt problem. Våldet ses allt mer sällan som en rad olyckliga fall – tragedier som drabbar enskilda kvinnor – utan erkänns i stället som ett strukturellt samhällsproblem som slår mot kvinnor som grupp. Exempelvis har den breda mobiliseringen för en samtyckeslagstiftning inte bara lett till en eventuell lagändring, utan även ökat medvetenheten om mäns våld mot kvinnor över lag.

Men medvetenhet och kunskap förpliktigar. Vi kan inte fortsätta att uppmärksamma en dag som denna i all evighet, utan målet måste vara att den 25 november i framtiden endast ska vara en vanlig onsdag, till exempel. Då krävs det betydligt mer från en regering som sagt sig vara feministisk, och det krävs agerande snarare än fina ord om jämställdhet.

Då 65 procent av de fall av misshandel som kvinnor utsätts för begås av någon närstående eller bekant. Och då det samtidigt är tydligt att det allra största och avgörande arbetet för kvinnor som utsätts för våld i hemmet görs av de ideella kvinnojourerna är det nästintill obegripligt hur det politiska ansvaret kan utebli. En majoritet av jourerna tvingas i dag söka bidrag från år till år från kommunen, vilket gör det omöjligt att planera sin verksamhet. Det räcker inte att applådera kvinnors ideella arbete, regeringen måste se till att det ekonomiska stödet till jourerna säkras långsiktigt.

Samtidigt har var femte högstadietjej utsatts för sexuella trakasserier, och var femte gymnasieelev har utsatts för sexuella övergrepp. Ung Vänster kräver sedan många år tillbaka att tjejer ska få ha feministiskt självförsvar i skolan, just eftersom det ger oss verktyg för att känna oss tryggare. Vi har rätten att försvara oss mot övergrepp, men många upplever att de inte kan eller inte förtjänar att försvaras. Här gör självförsvar för tjejer skillnad. För ett drygt år sedan beslutade bland annat Göteborgs stad att alla högstadietjejer ska få testa självförsvar i skolan, och det är nu hög tid att resten av Sverige kommer ikapp.

I dag är det den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor, och det är en dag vi inte borde behöva ha. Men för att detta ska bli verklighet räcker inte uppmärksamhet en dag om året, och det krävs att en regering som kallar sig feministisk också är beredd att satsa. För verklig kvinnofrid krävs aktiva insatser mot mäns våld mot kvinnor. Då är ett säkrat stöd till kvinnojourerna och feministiskt självförsvar för tjejer i skolan två oerhört bra steg framåt.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: