Naomi Klein

#cop21: Planerade demonstrationer i Paris ställs in

2015-11-20 | Sholeh Irani padlock

EKONOMI

"Låt inte terrorn stoppa klimattoppmötet COP 21 i Paris eller de fredliga manifestationerna planerade 29 november", uppmanade Naomi Klein den 16 november. Ett par dagar senare skrev hon ”FN ska inte låta Frankrike ställa in demokratin under Klimatmötet".

RELATERADE ARTIKLAR:

2015-11-06 Deras hopp står till Paris

2014-10-10 Naomi Klein: "Kapitalismen är i krig mot planeten"


Manifestationer 29 november: klimatmanifestationer i Stockholm, Göteborg, Malmö, samt 15 andra orter runt om i landet.


Run for your life – klimatstafett från Arktis till Paris som pågår just nu med performance, evenemang och krav på klimaträttvisa längs vägen till COP21 initierad av Riksteatern


Namninsamling för klimaträttvisa

Efter terrordåden i Paris, meddelade franska regeringen att Klimattoppmötet COP21 mellan världsdelarna kommer att hållas som planerat i slutet av november. Men som miljörörelsen befarade, kommer den planerade stora miljömarschen som skulle återspegla omvärldens oro över klimatfrågan och sätta press på politikerna och påverka besluten, ställas in.

I ett gemensamt uttalande skrev den stora nätverket Climat 21, en koalition av över 130 fackföreningar, solidaritetsföreningar, grupper för mänskliga rättigheter, och de sociala rörelserna att ”världen som vi försvarar är en värld av fred, rättvisa, kamp mot orättvisor och klimatförändringar". Samtidigt uttryckte nätverket solidaritet med "offren för den 12 november i Beirut och 13 november i Paris, samt deras familjer och anhöriga”.

”Tragedin i Paris har bara förstärkt vårt beslutsamhet. Denna rörelse för klimaträttvisa har alltid varit även en rörelse för fred, ett sätt för människor från världens alla hörn att förenas, oavsett deras bakgrund eller religion, och för att tillsammans kämpa för och försvara våra gemensamma jord”, sade Nicolas Haeringer, fransk aktivist för 350.org (Common Dreams, 16 nov). Naomi Klein skrev i ett Twitter-meddelande att "Vi måste tänka på Paris klimatmötet som ett fredsmöte".

"Vi bekräftar vår beslutsamhet att fortsätter att cirkulera, arbeta, roa oss, att hålla möten", deklarerade Attac, en fransk organisation som motsätter nyliberal globalisering.

Protesterna mot inskärningen av demonstrationsrätt i Paris är omfattande och globalt. Bland annat uppfattar miljörättsaktivisterna att de inte vill avstå sina rättigheter för att belysa en av mänsklighetens viktigaste hot, genom att ge efter för terroristernas hot.

I en artikel skrev Naomi Klein tillsammans med Warmists Jason Box att när nyheten om Paris terroristdåden kom ut, började våra telefoner ringa av oroliga som undrade om detta leder till att Paris Klimattoppmötet ställs in. I artikeln publicerad den 18 november i New Yorker, försöker författarna tydliggöra relationen mellan klimat och fred. ”Ett klimattoppmöte som äger rum mot bakgrunden av klimat-drivna våld och migration, kan vara relevant endast om dess centrala mål är att skapa förutsättningar för en varaktig fred. Det skulle innebära att göra juridiskt bindande åtaganden att lämna de allra flesta kända fossila reserverna i marken".

Om man inte inleder drastiska klimatvänliga åtgärder redan nu kommer stora områden i Mellanöstern att, vid slutet av århundradet, uppleva temperaturnivåer omöjliga för människor att tåla, enligt senaste Nature Climate Change. Konsekvenser av drastiska klimatförändringar kommer enligt miljöexperterna att skapa enorma sociala oro och konflikter i världen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: