Soraya Post, Feministiskt initiativ.

Terrorn ska inte få segra

2015-11-17 | Soraya Post padlock

UTRIKES/EUKRÖNIKAN

”Helgens händelser kommer ge dem som vill se ett stängt Europa vind i seglen. Även om det är exakt samma terror som flyktingar flyr från i sina hemländer så kommer Europas högerextrema att försöka stärka polariseringen mellan olika grupper. De gör allt som står i deras makt för att stärka det misstroende och den rasism som ligger till grund för EU:s havererade flyktingpolitik.” Det skriver Soraya Post i veckans EU-krönika.

Soraya Post är EU-parlamentariker för Feministiskt initiativ.

I dagarna har Paris drabbats av sju terroristattacker och minst 129 personer har mördats. Vid liknande attentat i Beirut har över 40 människor mördats. Terrorgruppen IS har tagit på sig samtliga dåd. Terrorismen handlar om att sprida osäkerhet och rädsla och det är just det som sprider sig i Europa nu. Det är nu viktigare än någonsin att inte tappa de grundläggande värden som vår demokrati vilar på. Alla människors lika fri- och rättigheter, alla människors samma okränkbara människovärde.

Helgens händelser kommer ge dem som vill se ett stängt Europa vind i seglen. Även om det är exakt samma terror som flyktingar flyr från i sina hemländer så kommer Europas högerextrema att försöka stärka polariseringen mellan olika grupper. De gör allt som står i deras makt för att stärka det misstroende och den rasism som ligger till grund för EU:s havererade flyktingpolitik. Det är därför viktigare än någonsin att värna om människors rätt att söka skydd från krig och konflikter och att söka asyl. Dessa rättigheter kan inte förhandlas bort. Vi kan inte blanda ihop terrorister med dem som flyr från exakt samma våld. Dessa avskyvärda terrorhandlingar ska inte få oss att vända ryggen till våra medmänniskor.

Redan innan dessa terrorhandlingar har vi sett tydliga tecken på att vi lever i ett samhälle som är på väg att sluta sig. Flyktingsituationen, som hade kunnat vara ett tillfälle för EU att manifestera sin öppenhet och sin ovillkorliga respekt för mänskliga rättigheter och asylrätten, har istället lett till en politisk kris som ifrågasätter grunderna för EU-samarbetet.

I en tid då våra politiska ledare borde gå samman och hitta gemensamma lösningar präglas istället politiken av egenintressen och brist på handlingskraft. Sverige införde tillfälliga gränskontroller i början av förra veckan och samma åtgärd har även vidtagits av Ungern, Österrike, Tyskland och Slovenien. Den fria rörligheten är en grundpelare i EU-samarbetet och det är svårt att hitta ett tydligare symptom på ett samhälle som sluter sig än gränser som stängs.

Enligt ett gammalt ordspråk är det i fredstider som man förbereder sig för krig. Det är då vi samtalar och bygger relationer till varandra som ska bygga fred och förståelse istället för krig och misstänksamhet. Och när starka krafter hotar själva grunderna för vårt samhälle måste vi stå fast vid våra åtaganden och vad vi tror på. Lyckas vi inte med det, utan istället väljer att begränsa mänskliga rättigheter och demokratiska principer med argument som handlar om trygghet och säkerhet, blir vi i slutändan inte bättre än de som vill förgöra oss.

EU befinner sig på ett sluttande plan med en säkerhetsagenda som bygger på stängda gränser och repression och en flyktingpolitik som går emot alla EU-länders åtaganden om att respektera asylrätten.

Den enda långsiktiga strategi som kan motverka våld och terrorism i världen är att stärka demokratin, öppenheten och de mänskliga rättigheterna. Händelser som de vi har sett under de senaste dagarna borde stärka vår motivation att ta emot alla de människor som söker skydd hos oss. Vi måste bygga ett öppet och inkluderande samhälle där alla kan vara delaktiga på lika villkor. Det är det enda människovärdiga alternativet för att bygga fred och säkerhet i världen och det är vad jag verkar för i EU-parlamentet.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: