Lena Ag, generalsekreterare för Kvinna till Kvinna.

Delegation granskar läget på Balkan för kvinnor på flykt

2015-11-17 | Vera Atarodi padlock

INRIKES

– Flykten är ansträngd för alla, män, kvinnor och barn, men även i denna situation finns maktordningen.
Det säger Lena Ag, generalsekreterare i Kvinna till kvinna, som just nu befinner sig på Balkan för att i samarbete med partnerorganisationer och framstående kvinnorättsaktivister belysa situationen för kvinnor på flykt.

På måndagen reste delegationen Opening Borders: #womenrefugeeswelcome till Balkan för att på plats vittna till den situation som syriska kvinnor på flykt befinner sig i. Lena Ag, generalsekreterare för Kvinna till Kvinna, är en av del av delegationen. Andra deltagare är kända kvinnorättskämpar som mottagarna av Nobels fredspris Tawakkol Karman, Shirin Ebadi och Jody Williams.

– Det är en intressant delegation med framträdande politiska kvinnor som alla har olika utgångspunkter. Det kan leda till intressanta diskussioner, som ett vandrande seminarium, säger Kvinna till kvinnas generalsekreterare Lena Ag.

I september skrev hon i Sydsvenskan att det desperata läget i flyktingläger leder till ytterligare svårigheter för kvinnor. Att kvinnor och flickor i ekonomisk nöd tvingas betala för mat och husrum med sex, blir allt vanligare. Även barnäktenskap i lägren har uppmärksammats då de har ökat till följd av att familjer inte har råd att varken skydda eller försörja sina döttrar.

– Kvinnor utsätts och utnyttjas när de tar sig genom Europa och syftet med resan är att belysa detta. Flykten är ansträngd för alla, män, kvinnor och barn, men även i denna situation finns maktordningen, säger Lena Ag till Feministiskt perspektiv.


Desperat och föränderlig situation

Ag ser uppdraget som en unik chans att själv se och lyfta berättelser som inte når fram i medierna. Kvinna till kvinna har sedan länge ett samarbete med civilsamhället i Balkan, som nu bistår kvinnor på flykt med bland annat psykosociala insatser.

Delegationens första stopp är flyktingläger i Belgrad och följs av besök vid gränsen mellan Serbien och Kroatien, samt Kroatien och Slovenien. Här vill Lena Ag prata med Kvinna till kvinnas partnerorganisationer och syriska kvinnor för att vara med och dokumentera vad som händer. Hon säger att det är svårt att veta vad som kan förväntas men tror att delegationen eventuellt kan ge en alternativ ingång till möten.

– Resan kommer att avslutas i Berlin för att möta representanter för den tyska regeringen samt hålla en presskonferens.

Lena Ag vill även här träffa volontärer och lyfta civilsamhällets engagemang.

– Läget är desperat och situationen ändras från dag till dag, säger Lena Ag som menar att politiker och medier måste se till kvinnors perspektiv.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: