Bombhot mot Hannover.

Fotbollsarena i Hannover evakuerad efter bombhot

2015-11-17 | Bella Frank padlock

SPORT

Landskampen i fotboll mellan Tyskland och Nederländerna ställdes på tisdagen in efter ”ett konkret hot” mot stadion och staden, dock ska inga sprängmedel ha hittats och inga gripanden gjorts. Beslutet att ställa in matchen var särskilt svårt eftersom matchen var en viktig gest om vänskap men de hade inget annat val sade Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière i en presskonferens vid 21.30-tiden.
– Det var ett bittert beslut.

En vänskapsmatch mellan England och Frankrike kunde spelas som planerat på Wembley. Publiken sjöng franska nationalsången Marseljäsen för att hedra offren för terrorattackerna i Paris. Det engelska fotbollsförbundet hade uppmanat supportrarna att lära sig Marseljäsens text i solidaritet med det franska landslaget, vars ena spelare Lassana Diarra, förlorade sin kusin Asta Diakite i terrordåden i fredags. Innan avspark hölls en tyst minut för de 129 dödsoffren.

Landskampen mellan Tyskland och Nederländerna ställdes alltså däremot in under tisdagskvällen, bara en och en halv timme innan avspark. Detta efter att ”ett konkret hot” riktats mot stadion och mot hela Hannover, enligt tysk polischef som Skynews hänvisade till. Uppgifter förekom att en väska skulle ha hittats inne på arenan, och lokaltidningen Kreiszeitung skrev vid 20-tiden att polisen upptäckt en ambulans, eller ett ambulansliknande fordon, med sprängmedel, uppgifter som inte bekräftats, och som senare visade sig vara falska.

I presskonferensen senare på kvällen klargjordes att man inte hittat några sprängmedel på arenan eller i staden. DW rapporterade att tåg och bussar från stadion stoppades temporärt och att folk uppmanades att gå till fots från arenan. Förbundskansler Angela Merkel skulle ha varit i publiken.

Även TUI-arenan där det tyska popbandet Sähne Mannheims ska ha evakuerats men DW rapporterade att polisen sagt att konserten skulle genomföras. Vid 23-tiden rapporterade NDR om att något föremål, eventuellt en attrapp, hade hittats på ett tåg vid centralstationen i Hannover, men att rörde sig om ett ofarligt föremål.

De båda fotbollslagen var i sina spelarbussar några kilometer från arenan när de fick besked om att matchen hade ställts in. Det tyska landslaget har nu råkat ut för flera bombhot – och självmordsattacker – på bara några dagar. I fredags morse, innan terrorattackerna i Paris, bombhotades deras hotell, och senare på kvällen sprängde sig flera självmordsbombare utanför arenan Stade de France där de spelade en vänskapsmatch mot Frankrike. Efter matchen bedömdes säkerhetsläget vara för dåligt för det tyska landslaget att ta sig till sitt hotell och de spenderade därför natten i omklädningsrummet – med det franska landslaget som sällskap. Enligt NDR hade de vid 22-tiden börjat resa hem till sina familjer.

Artikeln uppdateras löpande.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: