Fi: Nu måste mänskliga rättigheter stå i fokus

2015-11-14 | Feministiskt Initiativ padlock

OPINION

”Det är nu viktigare än någonsin att inte tappa de grundläggande värden som vår demokrati vilar på. Alla människors lika fri- och rättigheter, alla människors samma okränkbara människovärde.” Det skriver Feministiskt initiativs styrelse med anledning av terrordåden.

Uttalande från Feministiskt initiativs styrelse 20151114

Hatet och terrorn har återigen skördat många oskyldiga människoliv. Feministiskt initiativ fylls av avsky inför och tar starkt avstånd från dessa handlingar. I skrivande stund har 128 liv släckts i Paris, 44 i Beirut 18 i Bagdad under de senaste dygnen. Ytterligare hundratals är skadade och siffrorna kan stiga. IS har tagit på sig alla dessa terrorattacker. Krigföringen sker inte främst genom ett militärt maskineri, utan genom noggrant utvalda, strategiska mål. Våldet slår inte blint utan det som attackeras är det öppna och mångkulturella samhället.

Under senaste året har attacker skett mot yttrandefriheten, rörelsefriheten och nu på kulturen. Det är samma våld och samma terror som i de länder som människor flyr ifrån. Syftet är att skapa konflikt, rädsla och hat.

Det är nu viktigare än någonsin att inte tappa de grundläggande värden som vår demokrati vilar på. Alla människors lika fri- och rättigheter, alla människors samma okränkbara människovärde. Alla människors rätt att fly krig och söka asyl. Dessa rättigheter kan inte förhandlas bort. Vi kan inte blanda ihop terrorister med dem som flyr från exakt samma våld. Dessa avskyvärda terrorhandlingar ska inte få oss att vända ryggen till våra medmänniskor.

I dessa tider måste mänskliga rättigheter stå i fokus.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: