Jenni Asserholt, Damkronornas lagkapten.

Damkronorna har tagit steg i rätt riktning menar Boork

2015-11-10 | Bella Frank padlock

SPORT

Sverige rådde inte på Finland i placeringsmatchen i söndags heller. Men det blev en spännande avslutning där Sverige kvitterade i tredje period och tvingade fram en förlängning. Finland avgjorde bronsmatchen i fyrnationsturneringen i Sundsvall med 3-2.

Sverige har i fyrnationsturneringen som spelats i Sundsvall med omnejd mött världens bästa lag: USA, Kanada och Finland vann guld, silver respektive brons i VM i våras. Trots att det blev fyra förluster tycker förbundskapten Leif Boork att Damkronorna har spelat bra i turneringen och att man tagit ett steg i rätt riktning.

– Det är många spelare som gör att vi gör en bra turnering, säger Leif Boork till Allehanda.se.

Om matchen mot Finland säger han att de visste att det skulle bli svårt att möta Finland som i lördags förlorade mot USA med 7-0 och därmed var motiverade att ta revansch. Efter en mållös förstaperiod tog Finland ledningen med 1-0 efter bara sekunder av andra perioden spelade. Tio minuter senare gjorde Finland 2-0. I slutet av andra period kan Sverige dock reducera genom Erica Udén Johansson som också var den som kvitterade till 2-2 tre minuter in i tredje period.

– Jag tycker att vi gör det bra som vänder tillbaka, många lag skulle ha vikt sig, så jag tycker tjejerna gjort ett bra jobb, säger Leif Boork.

Leif Boork tycker att många spelare har gjort bra ifrån sig, bland annat har Erica Udén Johansson visat att hon har ett bra skott – under turneringen gjorde hon tre mål. Leif Boork berömmer båda målvakterna: Sara Grahn som stod de första tre matcherna, och Minatsu Murase som stod i träningsmatchen mot Kanada innan fyrnationsturneringen och i matchen mot Finland i slutmatchen i söndags.

– Minatsu Murase var i stort sett felfri, hon har gjort det bra, hon ska matchas in i landslaget nu efter att Kim Martin och Valentina Lizana Wallner slutar, säger Leif Boork.

Kim Martin slutade efter VM i våras, och Valentina Lizana Wallner berättade nu i höstas att hon slutar. Båda är målvakter i världsklass. Men även Sara Grahn har redan visat vilken nivå hon håller och spelade som första-målvakt under hela VM-turneringen i mars/april i våras.

Leif Boork har inför fyrnationsturneringen att för att kunna utvecklas måste Damkronorna få möjlighet att möta de två absoluta topplagen i världen, USA och Kanada, oftare. I båda mötena gjorde också Damkronorna bra ifrån sig. I USA-matchens om inledde turneringen i onsdags i förra veckan lyckades man ta ledningen vid två tillfällen under matchen, även om USA sedan tog över och vann med 6-2. Och i turneringens näst sista match, mot Kanada i lördags höll man jämna steg trots att Kanada tog ledningen med 2-0 i första perioden. Damkronorna jagade och trots förlust med 3-1 var det en relativt jämn match. Lagkapten Jenni Asserholt var nöjd efteråt:

– Det var en match med fantastiskt högt tempo och jag tycker att vi gör det väldigt bra, säger hon till Swehockey.se

Asserholt fick högt betyg av förbundskapten Boork efter turneringens slut. Hon har dragits med flera skador men är nu tillbaka: