Lotten Sunna, socialpolitisk talesperson, Feministiskt initiativ.

Lotten Sunna, Fi: Det är dags – nu delar vi rakt av!

2015-11-08 | Lotten Sunna padlock

OPINION

”Fördelningen av föräldraledigheten står i direkt relation till fördelningen av både betalt och obetalt arbete. I dagarna meddelade regeringen att de tillsammans med Folkpartiet kommer att genomföra ytterligare en så kallad pappa-månad. Det är bra, men det räcker inte för att komma till rätta med obalansen. Det är dags nu.” Fi:s socialförsäkringspolitiska talesperson Lotten Sunna slår ett slag för individualiserad föräldraförsäkring på fars dag.

Lotten Sunna är socialförsäkringspolitisk talesperson för Feministiskt initiativ.

I dag vill jag rikta ett extra stort grattis till alla som ser sig som fäder och ett extra stort grattis till dem som tar på sig det 100-procentiga föräldraansvaret och använder hela sin föräldraledighet.

Ni är pionjärer och föregångare. Ni är de som brutit ett seglivat mönster som upprätthållit förlegade ordningar som alla förlorat på. Ni såg att ni inte ville bidra till en värld där ni som småbarnsföräldrar skulle lönearbeta mer än någon annan grupp i samhället, där ni missade möjligheten av att komma nära ert barn i vardagen, just där miraklen sker. En värld där de föräldrar som tar ut huvuddelen av föräldraförsäkringen blir bäst på det obetalda arbetet hemma och dignar under dess börda när föräldraledigheten är över och det livslånga dubbelarbetet börjar.

Ni ville något annat och ni har visat att det är möjligt. De hånleenden som de första föräldralediga pappor fick stå ut med har stelnat. Ni har visat att det spelar ingen roll om det är en han, hon eller hen som vårdar och älskar ett barn. Det är villigheten att vara närvarande hundra procent som förälder som partner och som människa som räknas.

Trots dessa framgångar tas fortfarande en absolut majoritet av föräldradagarna ut av kvinnor. Försäkringskassan släppte i fredags statistik som visar att 25 procent av föräldradagarna tas ut av män. Skrapar vi lite på ytan av den statistiken så ser vi att under de första två åren tar män ut 17,8 procent av dagarna (60,87 dagar) (2011, senast tillgängliga statistik) och under det första 10,1 procent eller 25,31 dagar (2012).

Det visar tydligt att män tar ut ganska exakt de två månader som är låsta till dem och efter det ett par dagar per år i snitt under barnets följande 6 år. Det räcker inte för att rucka på ordningen. Fördelningen av föräldraledigheten står i direkt relation till fördelningen av både betalt och obetalt arbete. När föräldrar ökar sin andel av föräldraledigheten utför de en större andel av det obetalda arbetet hemma, liksom deras andel av förvärvsarbetet minskar.

I dagarna meddelade regeringen att de tillsammans med Folkpartiet kommer att genomföra ytterligare en så kallad pappa-månad. Det är bra, men det räcker inte för att komma till rätta med obalansen. Det är dags nu. Ni har lagt grunden. Nu delar vi rakt av. För allas skull.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: