I slutet av september släpptes Youtubern, komikern och numera författaren Clara Henrys bok Ja jag har mens, hurså?.
Ja jag har mens, hurså? är en bok på 10 kapitel om mens. Det är tips, life hacks(hjälpmedel i vardagen, reds anm), historier, erfarenheter, fakta om mens, mensens historia och förklaringar till mens. Mycket intressant.
Clara Henry har tidigare pratat om mens på sin Youtube-kanal. Hon har till exempel en podcast med namnet ”tampodden” där hon pratar om att ha mens, att inte ha mens, pms och massa andra viktiga menssaker med olika gäster.
Ett ämne som rör alla
Att prata om mens är viktigt för att det rör egentligen alla. Även om alla inte har mens så har säkert även de utan mens någon i sitt liv som har det, och då kan det vara skönt att veta hur man ska göra.
Det är också viktigt att så småningom kunna känna sig trygg i mens, eftersom det finns flera som inte känt till mens när de fick det, och trott de var sjuka.
I vissa kulturer blir även livmoderbärare förtryckta på grund av mens, men också fysiskt så är det viktigt att det finns mensskydd i hela världen, och hjälp till mens, eftersom det förekommer att livmoderbärare kan gå med smutsigt tygstycke i slidan, som de skäms över att tvätta, så de tvättat tygerna diskret och lägger de på tork till exempel under madrassen, så de inte torkar ordentligt och börjar mögla. Att de skäms är ju inget konstigt, eftersom det är så samhället uppfostrar oss!
Därför är det viktigt att prata om mens, för att föra fram det viktiga budskapet i det hela! Och så att samhället och människorna någon gång kommer kunna hantera mens på ett bättre sätt och prata om mens, det är ju just det som Clara Henry gör i sin bok.
Ja jag har mens, hurså? vänder sig till unga som gamla, med eller utan mens, till alla som är intresserade!
Kunskap som saknas
Eftersom mens är ett så viktigt och stort ämne, så måste ju alla kunna åtminstone lite om det. Och eftersom det, just nu i alla fall, är så lite undervisning i skolan om mens så får man ta in information genom andra vägar.
Något Clara Henry pratar mycket om är olika kränkningar en kan få vid mens, och om samhällets syn på mens. Boken innehåller mycket fakta, på ett samtidigt roligt och smart sätt, som gör att läsaren med ett skratt i mungipan får en stor kunskap om mens.
Med boken följer även en ”mensdagbok” som är en dagbok där en kan fylla i hur mycket mens man haft, humör och allmänna kommentarer, för att hålla reda på sin mens.
Jag som inte ännu har fått mens tycker att boken är en mycket bra invigning i den nya perioden. Inte bara för att hon tillägnar det första kapitlet till de som inte ännu har fått mens, utan också för att hon i övriga boken pratar om viktiga saker att känna till om mens, och lite tips och trix för att kunna hantera den på bästa sätt. Jag känner mig helt redo för mensen. Men för er som har mens, eller inte har mens av olika anledningar, så finns det mycket bra, rolig och intressant fakta, som kommer att komma till användning, för även om inte du har mens, finns det säkert någon livmoderbärare i din omgivning.
5 av 5 blodiga tamponger
För de som tycker att det är pinsamt och jobbigt att prata om mens, eller inte har någon i sin omgivning som vill/kan prata med dem om det, så finns ju nu boken. Den ger lite förklaringar till saker man kanske undrar om mens, och hjälper en våga stå upp för ens/andras mens. Dock talas det lite lite om livmoderbärare i andra kulturer, och inte så mycket om vad man ska göra om man känner sig förtryckt om att prata om mens, den ger inga tips på vad man ska göra om man har någon/några i sin omgivning som inte pratar om mens, eller som provoceras av om du pratar om mens.
Jag rekommenderar alla att läsa denna bok, ung som gammal, glad som ledsen, kön som kön, kunskap som kunskap. Alla har användning av den, och skulle du inte ha det, så har du i alla fall en bra bok.
Av mig får boken 5 av 5 blodiga tamponger. Jag tycker att det är ett otroligt bra sätt att ge ut viktig fakta till en stor målgrupp.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST