Det är viktigt att tala om mens, anser både Clara Henry och Lovis Carla Bratt Deland.

Viktigt prat om mens

2015-11-06 | Lovis Carla Bratt Deland padlock

KULTUR

Clara Henrys bok Ja, jag har mens, hurså? får 5 av 5 ”blodiga tamponger” av Feministiskt perspektivs recensent Lovis Carla Bratt Deland. ”Jag som inte ännu fått mens, tycker boken är en mycket bra invigning i den nya perioden”, skriver hon.

Ja jag har mens, hurså?

Clara Henry

Forum, 2015

I slutet av september släpptes Youtubern, komikern och numera författaren Clara Henrys bok Ja jag har mens, hurså?.

Ja jag har mens, hurså? är en bok på 10 kapitel om mens. Det är tips, life hacks(hjälpmedel i vardagen, reds anm), historier, erfarenheter, fakta om mens, mensens historia och förklaringar till mens. Mycket intressant.

Clara Henry har tidigare pratat om mens på sin Youtube-kanal. Hon har till exempel en podcast med namnet ”tampodden” där hon pratar om att ha mens, att inte ha mens, pms och massa andra viktiga menssaker med olika gäster.


Ett ämne som rör alla

Att prata om mens är viktigt för att det rör egentligen alla. Även om alla inte har mens så har säkert även de utan mens någon i sitt liv som har det, och då kan det vara skönt att veta hur man ska göra.

Det är också viktigt att så småningom kunna känna sig trygg i mens, eftersom det finns flera som inte känt till mens när de fick det, och trott de var sjuka.

I vissa kulturer blir även livmoderbärare förtryckta på grund av mens, men också fysiskt så är det viktigt att det finns mensskydd i hela världen, och hjälp till mens, eftersom det förekommer att livmoderbärare kan gå med smutsigt tygstycke i slidan, som de skäms över att tvätta, så de tvättat tygerna diskret och lägger de på tork till exempel under madrassen, så de inte torkar ordentligt och börjar mögla. Att de skäms är ju inget konstigt, eftersom det är så samhället uppfostrar oss!

Därför är det viktigt att prata om mens, för att föra fram det viktiga budskapet i det hela! Och så att samhället och människorna någon gång kommer kunna hantera mens på ett bättre sätt och prata om mens, det är ju just det som Clara Henry gör i sin bok.

Ja jag har mens, hurså? vänder sig till unga som gamla, med eller utan mens, till alla som är intresserade!


Kunskap som saknas

Eftersom mens är ett så viktigt och stort ämne, så måste ju alla kunna åtminstone lite om det. Och eftersom det, just nu i alla fall, är så lite undervisning i skolan om mens så får man ta in information genom andra vägar.

Något Clara Henry pratar mycket om är olika kränkningar en kan få vid mens, och om samhällets syn på mens. Boken innehåller mycket fakta, på ett samtidigt roligt och smart sätt, som gör att läsaren med ett skratt i mungipan får en stor kunskap om mens.

Med boken följer även en ”mensdagbok” som är en dagbok där en kan fylla i hur mycket mens man haft, humör och allmänna kommentarer, för att hålla reda på sin mens.

Jag som inte ännu har fått mens tycker att boken är en mycket bra invigning i den nya perioden. Inte bara för att hon tillägnar det första kapitlet till de som inte ännu har fått mens, utan också för att hon i övriga boken pratar om viktiga saker att känna till om mens, och lite tips och trix för att kunna hantera den på bästa sätt. Jag känner mig helt redo för mensen. Men för er som har mens, eller inte har mens av olika anledningar, så finns det mycket bra, rolig och intressant fakta, som kommer att komma till användning, för även om inte du har mens, finns det säkert någon livmoderbärare i din omgivning.


5 av 5 blodiga tamponger

För de som tycker att det är pinsamt och jobbigt att prata om mens, eller inte har någon i sin omgivning som vill/kan prata med dem om det, så finns ju nu boken. Den ger lite förklaringar till saker man kanske undrar om mens, och hjälper en våga stå upp för ens/andras mens. Dock talas det lite lite om livmoderbärare i andra kulturer, och inte så mycket om vad man ska göra om man känner sig förtryckt om att prata om mens, den ger inga tips på vad man ska göra om man har någon/några i sin omgivning som inte pratar om mens, eller som provoceras av om du pratar om mens.

Jag rekommenderar alla att läsa denna bok, ung som gammal, glad som ledsen, kön som kön, kunskap som kunskap. Alla har användning av den, och skulle du inte ha det, så har du i alla fall en bra bok.

Av mig får boken 5 av 5 blodiga tamponger. Jag tycker att det är ett otroligt bra sätt att ge ut viktig fakta till en stor målgrupp.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: