RFSL har drivit målen som i högsta instans fastställt transmän rätt att folkbokföras som fäder.

Transmans rätt att registreras som far äntligen fastställd

2015-11-06 | FemPers padlock

INRIKES

RFSL kan fira fars dag på söndag med ett välkommet besked i kampen för transmäns rätt att registreras som fäder i folkbokföringen. Fyra gånger har domstolar gett männen rätt, men Skatteverket lämnade in ytterligare en överklagan till Högsta förvaltningsdomstolen. Nu avskrivs fallet sedan Skatteverket dragit tillbaka sin överklagan och därmed fastställs tidigare domar.
– Jag hoppas att detta får ett slut på felaktiga registreringar för andra familjer i samma eller liknande situationer i framtiden så de slipper gå igenom det vi gjort, säger en av de berörda fäderna, som vill vara anonym.

RELATERADE ARTIKLAR

2015-10-06 Transman får rätt – igen – mot Skatteverket om könsidentitet

2015-10-06 Familjejuridik under utveckling – från ideal till verklighet

– Vi är överlyckliga för att vår familj nu äntligen efter två års strid kommer att erkännas juridiskt som den familj vi är: en familj med två pappor! Den här segern har också fått oss att inse hur nödvändiga organisationer som RFSL är i den demokratiska processen. Vi hade aldrig kunnat uppnå detta om RFSL inte kontaktat oss när vi behövde det och stöttade oss med hjälp av en fantastisk jurist med kunskap om mänskliga rättigheter. Det här är verkligen demokrati i praktiken! En väldigt glad fars dag!

Det säger Warren Kunce, den transsexuella man vars seger i kammarrätten Skatteverket nu inte längre vill överklaga, till RFSL. Ett fantastiskt beslut av myndigheten, anser Kerstin Burman, juristen som drivit båda målen för RFSL:s räkning. Hon hoppas nu att andra problematiska situationer för transpersoner som har att göra med Skatteverkets register ska lösa sig på ett snabbare och smidigare sätt.

Det var först i juli 2013 som kravet på sterilisering för att transpersoner skulle få byta juridiskt kön avskaffades. Sedan dess har det vara möjligt för personer som ändrar juridiskt kön från kvinna till man att föda barn. Den föräldraskapsrättsliga regleringen är dock ännu inte anpassad för de nya situationer som kan uppkomma.

Skatteverket har med hänvisning till lagstiftningen vägrat att erkänna könsidentiteten för flera transpersoner med barn vid registrering av föräldraskap i folkbokföringen. Detta medan både förvaltningsrätten och kammarrätten ansett att det mest rimliga hade varit att registrera männen som far till barnen i folkbokföringen.


Livet blir enklare

Även den andre föräldern, vars rätt till korrekt folkbokföring RFSL drivit och som vill vara anonym, är i dag nöjd och lättad.

– Att domen äntligen träder i laga kraft betyder mycket för min familj. Äntligen så kommer vi slippa tvingas få frågor på flera ställen där felaktiga uppgifter har visats bara för att de varit kopplade till Skatteverkets register. Jag hoppas också att detta får ett slut på felaktiga registreringar för andra familjer i samma eller liknande situationer i framtiden så de slipper gå igenom det vi gjort.

Vardagen för honom och hans barn blev komplicerat på grund av den felaktiga registreringen. Hans personnummer kopplades inte till det nya namnet.

– Jag var inte vårdnadshavare på pappret under en period utan var tvungen att bära med ett bevis som visade ändrat personnummer/könstillhörighet för att kunna utföra de saker som rörde mitt barn så som hämta ut medicin på apoteket, skriva under dokument till skolan, försäkring för barnet och så vidare. Efter att de äntligen korrigerade den registreringen så skrev de in mitt nya namn och personnummer som moder i registret, vilket istället har fått folk som tittar på registeruppgifter så som skola och sjukvård att ifrågasätta vad som är fel, deras dator eller registret då en man står som moder och vi har då vid flera tillfällen fått förklara läget för människor som inte alls hade behövt veta. Vi har alltså inte haft ett val utan har tvingats berätta om och om igen för olika instanser för att de reagerat på uppgifterna i Skatteverkets register.

Att bli ifrågasatt på grund av en felregistrering kan bli besvärligt i många lägen, menar han, inte bara för honom som vuxen utan även för barnet som ofta är med och behöver höra fadern förklara. Barnet har till och med behövt förklara själv.

– Nu kan man ju tycka att det borde vara självklart att de som stöter på dessa uppgifter kan ta det vuxna emellan och på sidan av men tyvärr är det inte så det alltid ser ut. Och man ska inte behöva röja såna här uppgifter om de inte är relevanta för situationen så nu hoppas jag, i och med att domen står fast, att detta ändras snarast och inte bara i våra registerutdrag utan för alla som finns där ute och de som kommer efter oss. Jag hoppas denna seger i rätten betyder att inga fler familjer ska behöva gå igenom och utsättas för detta utan att de istället ska få valet att berätta om de vill, för dem de vill, istället för att avslöjas av ett register som inte var kompatibelt med nutiden.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: