Kollage fritt från reklam.

Det svaga könet

2015-11-06 | Sandra Dahlén padlock 1

KRÖNIKA/INRIKES

”Det är viktigt att kvinnor visar hänsyn till män. Männen lever inte bara med ständigt hot om smärta utan dessutom med en opålitlig kropp då penisen har ett ”eget” liv. Erektion kan uppstå när mannen minst anar det, och utebli när det är som mest önskvärt.”

Sandra Dahlén högtidlighåller internationella mansdagen i denna krönika om behovet av uppmärksamhet, stöd och rätt skydd till män i allmänhet och penis i synnerhet.

Det sägs i dag att könen är så lika men det finns en fundamental naturlig olikhet. Män har könsorgan hängandes utanför kroppen för att spermier behöver 34° för att kunna bildas. Hade mannen varit skapt så att testiklarna placerats inne i kroppen (såsom äggstockar är placerade inuti kvinnokroppen) hade människan inte kunnat fortplanta sig. Det handlar om vår överlevnad och därför är just testiklarna väldigt känsliga. Även en mycket liten snärt kan få den största mannen att krypa ihop på marken och kvida.

Denna sårbarhet lägger grunden till en naturlig form av nervositet. Män behöver ständigt vara på sin vakt. Till och med runt mycket små barn kan den uppmärksamma åskådaren se hur en nervös ryckning far genom mannens kropp om ett barn tar ett steg mot skrevets riktning. Denna ständiga beredskap för faror, samtidigt som män gör allt annat vardagligt i livet, skulle kunna vara en förklaring till att män har bättre simultankapacitet än kvinnor. För arbeten såsom pilot eller fotbollsspelare krävs en intuitiv känsla för att kunna göra flera saker samtidigt – och just inom dessa områden är ju män väldigt framgångsrika.


Respekt för olikheter

Mäns nervositet över smärta och skada spiller självklart även över på psyket – de har en tendens åt överkänslighet. Lätt underhållning såsom fotboll kan få män att vråla av glädje eller gå en hel helg i sorg. Överkänsligheten blir även tydlig kring uttalanden om just män. Det tycker ofta att det går bra att uttala sig om grupper såsom pensionärer, ungdomar och kvinnor. Men väldigt självklara och logiska påståenden om just män får dem att gå i taket. Då försvinner deras förmåga att resonera. Denna lättkränkthet kan komma i vägen för ett intellektuellt tänkande. Det, i kombination med fokus på just kropp och fortplantning, är naturens sätt att överlåta intellektuellt arbete åt kvinnor.

Om en man då exempelvis frågar sin kvinna: ”Men vad skriver du en krönika om?” Och kvinnan svarar: ”Det behöver du inte bry ditt fina lilla huvud om” så är det inte nedsättande. Istället handlar svaret om respekt för olikheter, respekt för mäns mer fysiska och känsliga sida.

Det är viktigt att kvinnor visar hänsyn till män. Männen lever inte bara med ständigt med hot om smärta utan dessutom med en opålitlig kropp då penisen har ett ”eget” liv. Erektion kan uppstå när mannen minst anar det, och utebli när det är som mest önskvärt. Män har också svårt att kontrollera sig under sex och kommer ofta för fort. Sex med penis i slidan får vi därför se som en mer avancerad form av sex då det är mycket som ska fungera. Det är därför inte konstigt att det ses som mest naturligt att under en sexakt använda händer och utöva gnidsex. Det är människans sätt att anpassa sig till mannens fysiska opålitlighet. Dessutom tar det även mycket av kvinnans energi att fokusera på ståndet.


Viktigt att satsa

Mannens ängslighet kräver bekräftelse såsom att penisen duger och att storleken inte spelar någon roll. Om männen inte känner sig trygga med detta kan självförtroendet lätt och snabbt rasa i botten. Det är därför viktigt att kvinnor backar upp sina män, skrattar åt deras skämt (oavsett intellektuell nivå) och berättar hur fina de är.

Men män är såklart inte ledsna över denna naturliga svaghet. Har ni exempelvis sätt små pojkar ställa upp sig för straffspark? De håller fnissigt, tydligt och stolt över sina känsliga skrev med händerna. Och det är detta vi måste fokusera på – stolthet över våra olikheter. Istället för att hävda könens likhet behöver vi acceptera dess inneboende olikheter och lyfta det som något positivt. Men om det behövs fler hjälpmedel, såsom exempelvis suspensoarer, så ska samhället satsa på det.

Män ska fullt ut kunna verka inom de områden de är lämpade och trygga att vara i. För det kan vi behöva mer kunskaper för att kunna sätta in rätt stöd, såsom forskning på manspsykologi, anpassade kurser i självförsvar och design av kläder som bättre än i dag skyddar mäns kroppar. Varje pojke ska stolt kunna växa upp och veta att han har samhällets stöd att få vara den han är.


OBS! Ironi

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20151120 - Carin Holmberg

Härligt att få skratta och samtidigt fundera och dra paralleller! Bra inledning på helgen!

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: