Olof Unogård.

Sirius tränare tvingas bort efter kritik mot ledningen

2015-11-03 | Julia Eriksson padlock

SPORT

Tränaren för IK Sirius A-lag för fotbollens damer, Olof Unogård, avgår efter bara en säsong. Han har öppet kritiserat klubbledningen och anser bland annat att damspelarna prioriteras bort när herrarna avancerar. Nu lämnar Unogård Uppsalaklubben med omedelbar verkan, men mot sin vilja. Detta sedan beskedet i fredags om att hans kontrakt inte kommer att förlängas.

För några veckor sedan kritiserade fotbollstränaren Olof Unogård den egna klubben IK Sirius beslut porta damlaget från att spela på gräsplanen Löten, som de delade med A-laget för herrar. Laget kammade nyligen hem en kvalplats till herr-Allsvenskan. Avancemanget bedömdes prioriterat och förklarar enligt klubben beslutet att inte låta damerna fortsätta spela på Löten. Kort därefter gick kommunen in och beslutade att gräsplanen ändå skulle få användas av båda lagen. Och i fredags fick Olof Unogård veta att han inte får förlängt kontrakt och slutar med omedelbar verkan.

– Jag hade hoppats att vi kunde prata igenom eventuella problem, men när Sirius istället väljer den här vägen så känns det som att det kanske är lika bra att jag slutar, säger Olof Unogård till Feministiskt Perspektiv.


Hade på känn

För Unogård kom inte beskedet som en chock.

– I och med att jag stod upp för mina spelare och bland annat uttalade mig kritiskt i media om ledningens beslut att stänga av damerna från gräsplanen Löten, så hade jag på känn att jag gjort mig besvärlig och hängde löst inför nästa säsong. Min uppfattning och inställning är alltid att jag bör stå bakom mina spelare och stötta dem, och det är vad jag försökte med, men tydligen uppskattades inte det från ledningen.

Unogård säger att det är extra olyckligt att han måste sluta eftersom laget just nu befinner sig i en fas där de lagt upp planer för framtiden.

– Resultatmässigt var det en okej säsong, och vi var överens om att vi lagt en bas för hur vi ska nå framgång och utvecklas de kommande säsongerna. Hårdast slår det här mot spelarna som är chockade och inte visste någonting. De fick läsa om beskedet på hemsidan. Jag har varit i kontakt med många av spelarna och de var inställda på att jag skulle fortsätta, så de står helt oförstående.


Damerna får stå tillbaka

Enligt Unogård räcker inte organisationen till resursmässigt för att satsa på både dam- och herrfotbollen.

– Damlaget prioriteras inte när herrarna avancerar. Damerna får inte tillräckliga förutsättningar. Det var diskussionerna kring att få spela på Löten ett gott exempel på. Organisationen är inte tillräckligt stor för att bedriva två elitverksamheter. Detta är väldigt vanligt när det kommer till fotboll. I de flesta fall får damerna stå tillbaka, och det är vad som hände även i Sirius.

Unogård menar att kan det finnas en poäng i att satsa på renodlade damklubbar.

– Fler och fler inser poängen med att ha en verksamhet för hela befolkningen istället för bara halva, men resurserna räcker inte. Det låter ju fint att säga att man har ett damlag, men att ge förutsättningar och verkligen satsa är en annan sak. Där ligger en stor del av problemet. Ska man verkligen satsa på damerna så verkar det som att man gör bäst i att enbart ha damer i klubben helt utan några herrlag, eftersom herrarna alltid prioriteras.


Spelarna uppskakade och besvikna

Caroline Lundberg, spelare i Sirius blev bestört över beskedet om Olof Unogårds avgång.

– Beslutet har inte på något sätt gjorts i samråd med oss i laget. Det har fungerat jättebra med våra tränare så det här känns helt värdelöst. Jag tror det handlar om att han hela tiden har kämpat för att ge oss bra förutsättningar på och utanför planen, något som skapat interna konflikter, säger Caroline Lundberg till Feministiskt perspektiv.

Även Lagkapten Moa Mattsson är besviken på Sirius ledning.

– Olof är jätteomtyckt och jag är enormt besviken på att han nu måste sluta och särskilt besviken över att det inte förankrades hos oss, att vår åsikt inte hade någon betydelse, säger hon till Feministiskt perspektiv.


Gjort sig obekväm internt

Sirius ordförande Ove Sjöblom säger att han förstår att spelarna är besvikna.

– Jag kan förstå spelarnas känsla, vi har inte haft några som helst problem med Unogård på det sättet. Hans sätt att sköta laget hade inget med beslutet att göra, säger Ove Sjöblom till Feministiskt perspektiv.

Sjöblom vill poängtera att det finns en distinktion mellan att sparka någon och att inte förlänga ett kontrakt.

– Vi vill vara tydliga med att vi inte har sparkat Unogård, vi har valt att inte förlänga hans kontrakt, det finns en viss skillnad där.

Ove Sjöblom säger att det inte hade någon som helst betydelse att Unogård var omtyckt och att det funkade rent resultatmässigt. Det tog man inte hänsyn till när det kom till beslutet om kontraktet. Anledningen handlar enbart om att han gjort sig obekväm internt.

– Det har handlat om samarbetssvårigheter. Herrelit, damelit, akademi- och ungdomsfotboll ligger under samma tak och det har funnits samarbetsproblem mellan verksamhetsdelarna på ledarnivå. Jag vill inte gå in på detaljer, men jag vill framhäva att beslutet inte tagits på grund av vad som sagts tidigare i media eller om hans kritik om att damerna inte fick spela på Löten. Unogård är väldigt uppskattad av laget och spelarna men vi prioriterade att ha en fungerande förening.

Enligt Sjöblom har klubben vid ett tillfälle pratat med Unogård gällande samarbetsproblemen.

– En gång har vi pratat med honom om det. Men det har handlat om flera brända förtroenden mellan olika parter inom klubben och som inte gick att reparera. Vi var tvungna att ta beslutet om att inte förlänga.

Sjöblom tycker inte att det ligger något i Unogårds kritik om att damerna borde få bättre förutsättningar.

– Sirius har satsat mer på damerna än något annat lag i Elitettan. Så jag tycker inte att det ligger något i den kritiken, inte när det kommer till vår klubb i alla fall.

Sirius jobbar just nu med att ta fram kandidater till en ny tränare. I mitten av november hoppas klubben kunna presentera en ny tränare.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: