Sveriges enda alternativa BB kan komma att läggas ner

2015-10-20 | Sholeh Irani padlock 2

INRIKES

Ledningen för kvinnokliniken på Södersjukhuset i Stockholm informerade på måndagen personalen att förlossningsenheten Södra BB ska stängas. Södra BB har de kortaste vårdtiderna och den lägsta kostnaden per förlossning. Kvinnor får föda barn i en avdramatiserad miljö. Föräldranöjdheten är hög. Barnmorskorna är i chock och tar nu strid för Södra BB.

Vårdförbundet protesterar: Vi kräver att Södra BB räddas! Sveriges enda alternativa förlossningsenhet läggs ner!

– Det är en katastrof att stänga en fungerande avdelning som erbjuder alternativ vård med bra resultat, som är världsberömd och kostnadseffektiv. Liknande enheter finns i Norge och Danmark och det finns ett behov av fler sådana i Sverige, inte stänga det enda som finns här, säger Monika Haukirauma, barnmorska på Södra BB.

Södra BB är Sveriges enda alternativa förlossningsenhet och en lågriskenhet där friska kvinnor med normal graviditet erbjuds integrerad mödra-, förlossnings- och eftervård. Avdelningen står för 1 300-1 500 förlossningar per år. Landstinget har i en egen granskning lyft fram Södra BB som ett exempel på hur flexibel och kostnadseffektiv integrerad vård är.

– Det är ett annorlunda koncept, vi satsar på trygghet och förlossning på kvinnornas villkor. Men ledningen vill nu slå ihop vår avdelning med den stora förlossningsavdelningen som ger vård till 6 000 kvinnor årligen, säger Monika Haukirauma.


Monika Haukirauma.


Haukirauma berättar att de 50 barnmorskorna som jobbar på avdelningen är besvikna och förtvivlade, men de kommer att ta strid för Södra BB.

– Vi hade ingen aning om att ett sådant beslut skulle tas. I dag är vi chockade, några gråter, men vi kommer att med stöd från allmänheten och en del politiker som stödjer verksamheten att slåss för vår avdelning och kvinnors rätt att kunna välja ett alternativ till den konventionella förlossningsvården.

Enligt Monika Haukirauma var de fackliga representanterna informerade om att avdelningen ska stänga, men tvungna att hålla tyst om det inför informationsmötet.


”Under all kritik”

Jane Stegring, förbundsstyrelseledamot och vice ordförande avdelning Stockholm, tillbakavisar att facken skulle ha fått information i förväg och är oerhört kritisk. I en skrivelse till landstingsledningen, sjukhus och klinikledning från Vårdförbundets Stockholmsavdelning förklarar styrelsen att:

”Den information i samverkan som arbetsgivaren hänvisade till i sin inbjudan till informationsmötet för personalen, rörde en omorganisation över hela kliniken, och var mycket vag och sa ingenting om en avveckling av södra BB. Vårdförbundet har inte samverkat eller varit delaktig i att ta fram förslaget.”

– Vi är lika förkrossade som barnmorskorna. Arbetsgivaren hade kallat de tvärfackliga samverkansgruppsrepresentanterna till ett informellt möte och lämnat information som arbetsgivaren ämnade gå ut med. Därefter har inget hänt på flera veckor.

Vårdförbundet anser att tillvägagångssättet är oanständigt och försätter facket som part i en gisslansituation. Ledningen kallade facken under en form som inte är ok.

– Vårdförbundets uppdragsgivare är förbundets medlemmar och detta handlande är oacceptabelt. Vi säger det tydligt att vi är besvikna på det sättet arbetsgivarna har agerat, det är under all kritik.


Jane Stegring.


Kan ta emot fler födande

På Södersjukhusets hemsida beskrivs planerna som ett förslag: ”Sjukhuset kommer att jobba vidare med förslaget i samverkan med medarbetarna och facken, enligt den gängse samverkansprocessen.”

Förslaget är enligt sjukhusledningen inte en nedläggning, utan en sammanslagning som skulle ge ”effektivare patientflöden” och möjlighet att använda akutsjukhusets resurser bättre. De båda förlossningsenheterna på sjukhuset skulle om förslaget genomförs slås samman till en gemensam enhet. Chefsläkaren Eva Tillman menar att en sådan omorganisation skulle göra det möjligt att bereda plats åt fler födande som söker sig till Södersjukhuset och att öka tillgången till familjerum för de som har barn på neonatalen.

– För att använda våra resurser på ett bättre sätt och erbjuda mer jämlik och säker vård behöver vi skilja på födande i ett aktivt förlossningsarbete från de som behöver annan vård. På så sätt frigörs förlossningsrum så att vi kan ta emot fler födande. Det ger oss dessutom en möjlighet att utveckla både arbetet och miljön kring patienterna, säger Eva Tillman.

Jane Stegring anser förlossningsvården på Södersjukhuset behöver utvecklas, men inte på bekostnad av Södra BB. Den sammanhållna vården för den gravida och dess familj är ett alternativ som behöver finnas för fler. Vårdförbundet tänker ta strid mot beslutet.

– Nu börjar kampen för Södra BB, säger Jane Stegring.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20151020 - Gunilla Granath

Vad jag saknar är en orsak till att Södra BB ska läggas ner. Hur motiverar ledningen beslutet? Det låter idiotiskt, kortsiktigt och kortsynt!! GG


20151020 - Jenny Rönngren

Citerar ur texten :) ”Förslaget är enligt sjukhusledningen inte en nedläggning, utan en sammanslagning som skulle ge ”effektivare patientflöden” och möjlighet att använda akutsjukhusets resurser bättre. De båda förlossningsenheterna på sjukhuset skulle om förslaget genomförs slås samman till en gemensam enhet. Chefsläkaren Eva Tillman menar att en sådan omorganisation skulle göra det möjligt att bereda plats åt fler födande som söker sig till Södersjukhuset och att öka tillgången till familjerum för de som har barn på neonatalen.”

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: