Victoria Kawesa.

En hyllning till alla svarta feminister i Sverige

2015-10-20 | Victoria Kawesa padlock

OPINION

”Den svarta kvinnans revolution pågår i denna stund i Sverige. Ett uppvaknande på väg att omdefiniera svart femininitet i Sverige exploderar.” Victoria Kawesa, svart feminism-aktivist, lyfter fram sina medkämpar och hyllar efter helgens höstsamling i Stockholm särskilt systrarna i Black Vogue för hur de förändrar bilden av svarta kvinnokroppar i det offentliga rummet.

Victoria Kawesa är svart feminist, aktivist, politiker (Fi), genusforskare, medförfattare till afrofobirapporten samt grundare av Black Feminist Forum in Sweden

I helgen var Black Vogue värd för det mest fantastiska höstminglet på Södra teatern. Vi hyllar er systrar på Black Vogue för att ni förändrar hur svarta kvinnokroppar uppfattas i det offentliga rummet. Vi tackar er för att ni ger unga svarta flickor en annan syn på sina kroppar, och för att ni gör kampen rolig för alla svarta kvinnor. Vi tackar er för att ni för oss samman och lyfter upp den svarta feministiska kampen till att också betyda att förändra skadliga praktiker när det gäller representation, som bygger på rasistiska och sexisistiska stereotyper om svart femininitet.

Den svarta kvinnans revolution pågår i denna stund i Sverige. Ett uppvaknande på väg att omdefiniera svart femininitet i Sverige exploderar. Svarta kvinnor intar det offentliga rummet och berättar om våra erfarenheter av multipla förtryckande maktstrukturer. Vi gör anspråk på det offentliga rummet, och säger vår mening.

Delar av denna pågående revolutionära process för en svart feministisk medvetenhet förkroppsligas av olika grupper av svarta kvinnor, fantastiska svarta kvinnor. Den svarta herstoryn är inriktad på den svarta kvinnokroppen, fokus är på henne. Vi är många som gör detta jobb, och jag hyllar er alla. Jag ser särskilt tre separatistiska forum som väldigt centrala för denna process. Det är orsaken till att jag skapade ett separatistiskt forum om svart feminism. Det finns andra forum som Black Vogue, Daughters of a Phenomenal Woman, Fanna Ndows konto @SvartKvinna. Arbetet som handlar om svarta kvinnors hår av vår egen Salem Yohannes och många andra.

Delar av kampen för att formulera en svart feministisk medvetenhet upptar det offentliga rummet genom att vi säger vår mening i frågor som specifikt rör svarta kvinnor. Jag kan höra systrars själfulla och kritiska röster, systrar som Steffi Aluoch, Daisy Kintu, Doreen L. Laryea, Coura Mbaye, Bee Nasser, Valerie Kyeyune Backström, Judith Kiros, Haley Quantz, Amie Bramme Sey, Bana Ghebrehiwot, Kiqi Dumbuya, Rudy Mengesha, Amira Diallo and Elisabete Cátia Suzana. Jag kan höra muslimska feministers kritiska röster, Bilan Osman, May A Abdullahi och Soraia Guled. Jag kan mina svarta queersystrars röster: Justine Balagade, Alle Eriksson och Grace Jobe. Jag vårdar och lyssnar till rösterna som kom före oss, som Josette Bushell-Mingo, Ylva Habel, Lena Sawyer, Anna Adeniji, Viveca Motsieloa, Astrid Assefa, Beth Ahlberg, Anne Kubai och vår egen MsAfropolit Minna Salami. Vi fortsätter att lära oss av alla er om svart femininitet i kampen.

Men högst av alla hörs rösterna från alla er som anslöt till Black Vogue-evenemanget i helgen. Lovette Jallow, Antoinette Guede, Naboughal Secka och Amy Ananas, ni skapar herstory genom att återuppfinna svarta kvinnokroppar som multipla, mångfaldiga och vackra i alla sina former.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: