Daniel Helldén (MP), Ann-Margrethe Livh (V), Gita Nabavi (Fi) och Karin Wanngård (S) på väg för att presentera Stockholms stads budget 2016.

Stockholm ska bli trygg stad för alla med helhetsgrepp om våld

2015-10-14 | Jenny Rönngren padlock

INRIKES

Stockholms stad satsar i budgeten för 2016 på långsiktig och rejält ökad finansiering av skyddade boenden, översyn av bostadsbolagens förturssystem för våldsutsatta, fokus på barns rätt och kompetensutveckling för socialtjänsten. Det är några av beståndsdelarna i den rödgrönrosa majoritetens helhetsgrepp om våldsfrågan som Gita Nabavi, gruppledare för Feministiskt initiativ (Fi), presenterade i dag, med syftet att göra Stockholm till en trygg stad för alla.

UR STOCKHOLMS STADS BUDGET 2016

Satsning mot våld i nära relationer:

  • Mer pengar till kvinnojourerna.

    En ökning från 8 miljoner 2014 till 21 miljoner 2016.

    Offentligt partnerskap för långsiktig finansiering.

  • Barn som bor på skyddat boende ska garanteras skola och förskola.

  • Bostadsförsörjningen för våldsutsatta.

  • Öka antalet skyddade boenden.

    Fler genomgångsbostäder för våldsutsatta som tvingas flytta.

    Se över förturssystemet i bostadskön.

  • Förstärkt arbete mot våld i stadsdelsnämnderna.

    Mer pengar till socialtjänsten.

    Utreda egen budgetpost för våld i nära relationer.

  • Kompetensutveckling av socialtjänsten i bemötande av våldsutsatta och våld i hederns namn.

  • Nya rutiner för att stötta kvinnojourer som tvingas byta lokaler.

  • Särskilda satsningar på våldsutsatta papperslösa.


Se hela presskonferensen, Gita Nabavis presentation av säkerhetssatsningen inleds 19 minuter in.

Barnaministeriet i Utbildningsradion sände på tisdagen en dokumentär om livet på skyddat boende ur ett utvisningshotat barns perspektiv. De flesta som lever på skyddade boenden runt om i Stockholm är barn. Bakom sig har de tvingats lämna allt, och många kan inte gå i vare sig förskola eller skola. Detta är något som ska lösas inom ramen för den satsning som Stockholms stad nu gör. Satsningen ska även göra det möjligt för kvinnojourer att stödja papperslösa som är befinner sig i en särskilt utsatt position då de utsätts för våld.

Sammanlagt avsätts 24 miljoner kronor till skyddade boenden i Stockholms stads budget för 2016. Det är en tredubbling av stödet på två år. Samtidigt stärks arbetet mot våld i nära relationer i stadens egna verksamheter. Barn på skyddade boenden ska garanteras förskola och skola, bostadsbolagen ska se över förturssystemet för våldsutsatta och socialtjänsten ska kompetensutvecklas.

– Den rödgrönrosa majoriteten tar nu ett helhetsgrepp om våldsfrågan. Kvinnojourerna får för andra året i rad utökad finansiering. Tidigare har jourerna tvingats ansöka om finansiering år för år vilket har varit skakigt för kontinuiteten i deras verksamheter. Nu kan vi också inleda längre samarbeten för att säkra jourernas långsiktiga finansiering i och med att vi inför idéburet offentligt partnerskap, säger Gita Nabavi (Fi).

Bristen på bostäder är ett av skälen till att kvinnojourer tvingas avvisa hjälpsökande. Detta då kvinnor och barn som inte längre behöver skyddat boende ofta inte får tag på någon ny bostad, vilket slår hårt mot våldsutsatta barn och vuxna som tvingas lämna sina hem. Därför ska staden nu erbjuda stöd och hjälp till annat boende för de som inte kan återvända. Bostadsbolagen får i uppdrag att öka antalet skyddade boenden, upprätta övergångslägenheter för de som tvingas flytta och se över förturssystemet i bostadskön för våldsutsatta.

– Vi är otroligt imponerade av det fantastisk arbete som kvinno- och tjejjourerna uträttar och vi kan vara en viktig aktör i det arbetet, säger Gita Nabavi.

I en längre intervju berättar Nabavi och Anna Rantala Bonnier, gruppledare för Fi i socialnämnden, mer om helhetsgreppet kring våldsfrågan, vad idéburet offentligt partnerskap innebär och om Stockholms utvidgade arbete med genusbudgetering. Bland annat.


Anna Rantala Bonnier och Gita Nabavi.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: