Katrin Schmidt tränar ensamkommande flyktingbarn i BKBK.

Flyktingbarn och nyanlända bjuds in att spela fotboll

2015-10-09 | FemPers padlock

SPORT

Flera olika initiativ har tagits för att bjuda in ensamkommande flyktingbarn och andra nyanlända människor i Sverige till att spela fotboll. I Stockholmsområdet har nya projekt dragits igång i Bagarmossen, Mälarhöjden och Solna och i Göteborg, Halmstad och Malmö finns projekt sedan tidigare.

Flera olika initiativ för att ensamkommande flyktingbarn och/eller nyanlända ska kunna delta i fotboll och fotbollsträningar pågår i Stockholmsområdet. I onsdags inledde Bagarmossen Kärrtorp BK (BKBK) träningar för ensamkommande flyktingbarn. Nu efterlyser de fotbollsskor till sina spelare, andra saker som bollar och västar har de redan fått av sponsorer.

– Vi har skissat på det här sedan i våras, men nu har allt gått rätt snabbt. De här flyktingbarnen behöver aktiveras och vi kan inte ta emot alla i våra existerande lag. Syftet med det vi gör nu är att erbjuda en grundläggande fotbollsträning och ha kul. Många av dem kan redan spela fotboll men inte organiserat, säger BKBK-ordförande Jonas Olsson till Stockholm direkt.

Och ungdomarna har en mycket kvalificerad tränare: Katrin Schmidt, den tyska mittfältaren som tagit SM-guld med FC Rosengård men som bytte klubb till denna säsongs nykomling i allsvenskan i år, Hammarby.

– Fotboll är en verkligt bra väg till integration. För alla pratar samma språk ute på planen, säger Katrin Schmidt till Stockholm direkt.

Mälarhöjdens IK har sedan länge erbjudit ensamkommande flyktingbarn fotbollsträning som en del av den ordinarie verksamheten, men sedan i september i år har de börjat med en fotbollsträning som är öppen för alla. På torsdagseftermiddagar anordnar de spontanfotboll på Västberga IP där såväl familjer som unga kan delta. Liksom BKBK är de i behov av fotbollsskor: ”Har du gympa- eller fotbollsskor i storlek 41-45 som du inte längre använder? De senaste tre veckorna har 31 olika unga vuxna spelat spontanfotboll med MIK:s ledare på Västberga IP. 5-målskytten i dag spelade i strumpor och kommer ha ont i tårna imorgon.”, skriver MIK på sin Facebooksida med adress till var fotbollsskor i gott skicka kan lämnas in.


Initiativ för flickor

För att få fler tjejer som är ensamkommande att spela fotboll drogs projektet IS Halmia och Fotboll utan gränser igång i somras i Halmstad. Flickor med utländsk bakgrund tillhör den grupp ungdomar som har lägst andel idrottande och projektet i Halmstad hoppas bryta det genom att ge ”flickor i åldern 7-15 år nya möjligheter till fysisk aktivitet, i synnerhet de som inte varit med i någon förening tidigare”.

– Som förening vill vi bidra till samhällsnytta. Fotboll är en aktivitet som många känner till, oavsett ursprung, och vi vill kunna vara en väg in i det svenska samhället, säger Susanne Erlandsson, ordförande i IS Halmia i ett pressmeddelande.

Även IF Angered United i Göteborg har tillsammans med Röda Korset och Futbol dá Forca anordnat fotbollsträning som har vänt sig till flickor från asylboenden och boenden för ensamkommande barn i Göteborg. Under sommaren tränade man fotboll, hade lekar och samarbetsövningar och sommaren avslutades med deltagande i fotbollscupen Winning Ground i Linköping i augusti.

Också AIK har dragit igång verksamhet för ensamkommande. AIK har tillsammans med Solna gymnasium och Solna stad börjat arbeta med ett projekt för att välkomna och bjuda in ensamkommande flyktingbarn till sin verksamhet inom AIK:s fotbolls-, basket, och boxningssektioner.

– Vi gör det för att hjälpa till, som en humanitär insats. Vi hjälper med det som vi är bra på, det vill säga idrott och att ta hand om barn och ungdomar. Inom idrotten spelar det ingen roll vilket språk som man pratar, reglerna är de samma över hela världen, säger Johan Segui, ordförande i AIK fotboll till Sportbladet.

Och som Feministiskt perspektiv tidigare har rapporterat så finns iGöteborg BK Sandarna som haft fotbollsträning för ensamkommande flyktingbarn sedan hösten 2013. Laget grundades av Matilda Brinck-Larsen som också är gruppchef för ett boende för ensamkommande barn och ungdomar i Göteborg. Omkring 70 spelare har varit knutna till klubben, killar från länder som Marocko, Syrien, Afghanistan, Etiopien, Irak och Somalia. Och i Malmö har Malmö FF anordnat träningar för ensamkommande flyktingbarn:

– Fotboll är något som inkluderar alla och då är det ingen som ska bli exkluderad, säger Ivo Konjevod, ungdomsansvarig för MFF i samhället till Sveriges radio.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: