Kerstin Burman, förbundsjurist på RFSU.

Transman får rätt – igen – mot Skatteverket om könsidentitet

2015-10-06 | FemPers padlock

INRIKES

Kammarrätten i Göteborg ger en transman rätt att ändra registreringen från mor till far i folkbokföringen. Detta är det andra fallet och fjärde domen där rättsliga instanser går emot Skatteverket, som hävdar att det saknas stöd i lagen för att ändra i registret och har överklagat det första målet till högsta instans. Kerstin Burman, juristen som drivit båda målen för RFSL:s räkning, beskriver processen som intressant och frustrerande.

RELATERADE ARTIKLAR

2015-10-06 Transman får rätt – igen – mot Skatteverket om könsidentitet

2015-10-06 Familjejuridik under utveckling – från ideal till verklighet

Flera trans*personer med barn råkat illa ut på grund av att Skatteverket inte vill erkänna deras könsidentitet vid registrering av föräldraskap i folkbokföringen. En massa problem uppstår i vardagen. Detta eftersom apotek, hälso- och sjukvård, passmyndighet, skola kollar i folkbokföringen vem som är vårdnadshavare så snart en förälder tar kontakt i sitt barns ärende. En person med manligt personnummer står registrerad som mamma till sitt barn och får sin bakgrund avslöjad vare sig den vill eller inte.

– Ju äldre barnet blir, desto mer drabbar det också barnet som i större utsträckning agerar självständigt gentemot myndigheter och som då får förklara sin förälders bakgrund. Det är orimligt och kränkande både ut ett integritetsperspektiv och ut ett barnrättsperspektiv. Det här har gällt personer som bytt juridiskt kön från kvinna till man, oavsett om ändringen skett innan eller efter personen skaffat barn, konstaterar Kerstin Burman.


Full rättslig verkan

Till en börjar försökte RFSL föra en dialog med Skatteverket med både integritetsargument och juridiska argument, berättar Kerstin Burman. Eftersom Skatteverket inte lyssnade och visade sig oförstående återstod endast den rättsliga vägen. Nu har Burman och RFSL drivit två mål i denna fråga, ett för en person som ändrat juridiskt kön efter att barnet fötts, ett för en person som ändrat juridiskt kön innan barnet föddes.

I det senaste fallet bedömde förvaltningsrätten, till skillnad från Skatteverket, att en med könsidentiteten överensstämmande folkbokföring också stämmer överens med samhällets behov av korrekta och relevanta basuppgifter om en person. Och Europadomstolen har slagit fast att en stat, enligt rätten till respekt för privat- och familjeliv, är skyldig att erkänna en människas könsidentitet med full rättslig verkan.


Måste avvakta trots allt

Kerstin Burman beskriver processen som intressant men frustrerande. Skatteverket har bland annat hävdat att registreringen inte strider mot rätten att få sin könsidentitet erkänd, eftersom mor mycket väl skulle kunna vara ett könsneutralt begrepp. På det sättet argumenterar Skatteverket för att vägran att ange korrekt könsidentitet inte kan vara integritetskränkande.

– Det är förstås en argumentation på låg nivå, i allmänhetens ögon är mor inte ett könsneutralt begrepp och jag tycker det visar på hur dåligt insatt myndigheten är i problematiken och i många trans*personers situation och livsvillkor, säger Kerstin Burman.

Eftersom svensk lagstiftning saknar ett könsneutralt begrepp för föräldraskap ansåg både förvaltningsrätten och kammarrätten att det var mest rimligt att registrera mannen som far till barnet i folkbokföringen.

– Hittills har vi fått rätt i alla instanser men Skatteverket har överklagat till Högsta förvaltningsdomstolen som nu får avgöra om de vill ta upp målet till ny prövning eller om kammarrättens dom står fast. I dagsläget har alltså domarna inte vunnit laga kraft, det vill säga Skatteverket behöver ännu inte anpassa sig efter dem utan vi måste avvakta Högsta förvaltningsdomstolens beslut.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: