Kasha Jacqueline Nabagesera får Right Livelihood-priset

2015-10-01 | Sholeh Irani padlock

INRIKES

Årets Right Livelihood-pristagare är miljörättsaktivisten Sheila Watt-Cloutier från Kanada, hbtq-rättsaktivisten Kasha Jacqueline Nabagesera från Uganda och krigskirurgen Gino Strada från Italien. Utrikesminister Tony de Brum och Marshallöarnas alla medborgare, får årets hederspris för sin kamp för en kärnvapenfri värld.

FAKTA:

  • Right Livelihood-priset har sedan 1980 hedrat och stöttat människor som erbjuder lösningar på några av vår tids mest angelägna utmaningar – möjligheter som visat sig fungera i verkligheten, inte bara på papperet. Idag finns det 158 Right Livelihood-pristagare från 65 länder som hedrats för sitt arbete för miljö, social rättvisa och mänskliga rättigheter.
  • Astrid Lindgren och Kvinna till Kvinna är väl kända pristagare från Sverige. Bland de som tidigare fått priset finns miljöaktivisten Vandana Shiva (Indien), läkaren Denis Mukwege (Demokratiska Republiken Kongo) samt visselblåsarna Daniel Ellsberg och Edward Snowden.
  • Mottagarna av Right Livelihood-priset, även kallat ”alternativa Nobelpriset”, presenterades klockan 10 i dag, torsdagen den 1 oktober. Kasha Jacqueline Nabagesera, som öppet vill kalla sig lesbisk och är grundare av Freedom and Roam i Uganda, nominerades av RFSL.

    – Vi är stolta och tacksamma över att förknippas med Kashas arbete och över att ha stöttat delar av det sedan åtta år tillbaka. Vi har jobbat nära varandra under svåra omständigheter många gånger och det här priset blir såklart en belöning och en bekräftelse på att det arbetet burit frukt, säger RFSL:s kommunikatör Mathilda Piehl i ett pressmeddelande.

    Kasha Jacqueline Nabagesera hyllas av Right Livelihood Award eftersom hon trots trakasserier och attacker, kämpat för hbtq-personers rättigheter i ett land där homosexualitet är förbjudet och hbtq-personer förföljs och betalar högt pris för sina sexuella läggning.

    ”Kasha Jacqueline Nabagesera har blivit känd världen över som en representant för Ugandas hbtq-rörelse. Ingen annan hbtq-person har gjort så starkt intryck på världens ledare som hon. Kasha har talat i både EU och FN och hon har varit gäst i Sveriges riksdag flera gånger. Hon har fått otaliga priser och utnämningar, från tidningen QX hederspris till Amnesty Internationals mest prestigefyllda människorättspris i grundaren Martin Ennals namn”, skrev Annika Hamrud, vars intervju med Right Livelihood-pristagaren nyligen publicerades i Ottar.

    Annika Hamrud avslutar artikeln om Kasha Jacqueline Nabagesera i Ottar med frågan ”Hur orkar du”:

    ”– Jag klarar mig.

    Hon fnissar och lägger till:

    – Aluta Continua.

    Kampen fortsätter.”

    Verktyg


    Skriv ut

    Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

    annons: