Josephine Reijs.

”I dag blev jag reducerad till min (över)vikt”

2015-09-28 | Josephine Reijs padlock

KRÖNIKA/INRIKES

”I dag är en av de alla i dag-ar jag förhoppningsvis kommer att leva och uppleva. 98 procent av min levda tid besväras jag inte av mitt kött utan när strukturerna skaver mot den och dömande blickar bränner hål på min självkänsla.” Josephine Reijs skriver om hur det är att leva med (över)vikt i Sverige i dag.

I dag blev jag reducerad till min (över)vikt i kontakten med försäkringsbolaget blev jag varse om deras godtycklighet. Mitt rent kapitalistiska (livs)värde bedöms genom mitt BMI, storleken på mina fettcellers utfyllnad.

Många år som kund har jag fått mina försäkringar genom ett fackförbund. Gick ur, och sökte igen och fick svaret att mitt värde delvalverades av mitt fett. Du kommer dö av det, därför försäkrar vi inte dig.

Jag fick nytt arbete, fick försäkringar på samma försäkringsbolag.

Jag är nu försäkrad, mitt värde är återställt.

Ringde och frågade om mitt människovärde, ena dagen är jag värdig en försäkring den andra inte?

Hon sade: Sådana är reglerna, pris ske strukturen.

Jag sade: Har ni läst den nya forskningen kring BMI? Gränsen för vad som anses över normen sänktes för några år sedan och många trillade över strecket.

Hon sade: Det sköter riskbedömarna, det är inte mitt område.

Jag sade: Jag hoppas att inte tjockisar jobbar hos er. Tack fackföreningarna för er kamp så att såna som jag har värde.


I dag blev jag reducerad till min (över)vikt, jag ville vara vacker i klänning och höga skor. Jag klev in i kapitalismens mecka och skulle inhandla mitt värde.

Jag sade: Hej!

Hon sade: Tyvärr finns inget här för dig, pris ske strukturen.

Min kropps konturer ryms inte innanför de trånga linningarna.


I dag blev jag reducerad till min (över)vikt, jag vandrade från A till B såsom man gör i livet.

De sade: Fy fan, vilken röv! Ingen vill gifta sig med dig! Vem vill ha dig? Pris ske strukturen!

Skrattande.

Skammen brände hål såsom en plastfilm upplöses i värme, så upplöstes även jag. Min kropp styrde fötterna mot tryggheten.


I dag blev jag reducerad till min (över)vikt på arbetet. Jag sade – tyvärr du får inte handla du är onykter, kom tillbaka imorgon istället. Han sade – lukta på min andedräkt jag är inte onykter din jävla tjockis, pris ske strukturen.

Skratt.


I dag blev jag reducerad till min (över)vikt när jag slog på tv:n och möttes av hatet mot min kropp. I soffan bland tända ljus och mys tv satt Katrin Zytomierska. Hon sade – du är ful, oattraktiv och lat. Svaga människor som kommer att låta sig påverkas och börja vräka i sig onyttig mat för att sen göra sig löjliga över sin övervikt i hopp om att få en klapp på axeln för sitt mod.

På alla andra medier; Vill du bli lycklig, smal och hitta ditt inre starka jag? En ideal kropp ett idealt liv. Det är möjligt genom denna träning, diet, piller, korsett, svält, operation, band, återhållsamhet, moral.

Jag sade: heja mina medmänniskor i kampen och skrev denna text.


I dag blev jag reducerad till min (över)vikt hos läkaren, i det sterila rummet, tog prover och fick svar. Läkaren passade även på att ta mitt blodsocker men i smyg.

Jag sade: mitt socker är kanske högt jag har precis ätit.

Hon sade: nej det var bättre än många andra.

Jag sade: varför tog du provet?

Hon sade- diabetes, pris ske strukturen.


I dag är en av de alla i dag-ar jag förhoppningsvis kommer att leva och uppleva. 98 procent av min levda tid besväras jag inte av mitt kött utan när strukturerna skaver mot den och dömande blickar bränner hål på min självkänsla.

Men hälsan då tänker läsaren, vad är det för exempel för barnen? Ja vänd blickarna mot dig själv och fråga om du är en sådan bra förebild som upprätthåller normer som är dödliga, vilka begränsar människors livsutrymme och livskvalité.

I dag kämpar jag för att inte reduceras till min (över)vikt.

Av Josephine Reijs, en hel människa.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: