Marisol Touraine, hälso-, social- och kvinnorättsminister i Frankrike.

Franska regeringen kampanjar till aborträttens försvar

2015-09-28 | Jenny Rönngren padlock

UTRIKES

Frankrikes jämställdhetsminister Marisol Touraine lanserar i dag landets första informationskampanj om rätten till abort. Den 28 september är internationella dagen för mobilisering till aborträttens försvar och kampanjen är ett led i ett pågående arbete med att stärka aborträtten och göra den tillgänglig på lika villkor i hela landet. Kampanjen välkomnas av det oberoende jämställdhetsrådet, HCE, som också förespråkar att aborträtten förs in i EU:s rättighetsstadga.

Varje år genomgår 220 000 kvinnor en abort i Frankrike, en ganska vanlig företeelse i en kvinnas sexuella och reproduktiva liv. Det konstaterade franska rådet för jämställdhet mellan kvinnor och män, HCE, i en rapport om franska kvinnors tillgång till abortvård 2013. En annan slutsats i rapporten är att tillgången varierar beroende på var i landet en kvinna bor.

Därför välkomnar rådet den kampanj som Marisol Touraine, hälso- social- och kvinnorättsminister, lanserar i dag, den 28 september, internationella dagen för mobilisering till aborträttens försvar. I samband med denna, den första nationella informationskampanjen om rätten till abort, annonseras också en ny telefonlinje som ska bidra till att säkerställa tillgången till tillförlitlig, neutral information om aborträtten och därmed respekten för kvinnors val och självbestämmande. Telefonlinjen blir ett komplement till den hemsida som regeringen öppnade redan tidigare, efter att ha tagit intryck av HCE:s rapport.

Ett lagförslag för att stärka aborträtten i Frankrike ska snart behandlas för andra gången i nationalförsamlingen. Flera rekommendationer från det HCE har hörsammats, till exempel avskaffas den i dag obligatoriska betänketiden på sju dagar och barnmorskor ges enligt förslaget rätt att erbjuda medicinsk abort.

HCE betonar att dessa framsteg, om de går igenom, kommer att ha stor såväl symbolisk som konkret betydelse. Samtidigt varnar HCE för de allvarliga attacker mot aborträtten som pågår inom EU. Det gäller bland annat försöken att inskränka aborträtten i Spanien, som stoppades tack vare feministisk mobilisering, även utanför landets gränser. Och i Portugal begränsades tillgången till abortvård via budgetnedskärningar före sommaren och kvinnor ska tvingas genomgå nya, förödmjukande konsultationer.

Försvaret av aborträtten har enligt HCE inget med ideologisk övertygelse att göra, utan är en fråga som miljontals kvinnors liv och frihet beror av globalt. Därför anser HCE att rätten till abort ska skrivas in som en av de grundläggande rättigheterna i EU:s rättighetsstadga, så att alla medlemsländer respekterar den fria aborträtten villkorslöst. Varje år dör 47 000 kvinnor till följd av osäkra aborter medan andra fängslas, skriver HCE i ett pressmeddelande:

”Det är dags för den europeiska unionen att ha en stark och enhällig position för att garantera rätten till abort i Europa och på så sätt kämpa för kvinnors rätt att förfoga över sina kroppar i hela världen.”


HCE etablerades i januari 2014 genom ett presidentdekret som ett oberoende, rådgivande organ till premiärministern. Rådet består av 73 ledamöter, däribland representer för organisationer, oberoende experter, valda politiska representanter och statliga tjänstepersoner. Uppdraget är att samråda, utvärdera politiska åtgärder, stimulera offentlig debatt och formulera förslag som främjar jämställdhet mellan kvinnor och män.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: