Siri Ambjörnsson deltog i frivilligarbetet på Solidaritetshuset i veckan.

”Min insats var liten men det jag fick med mig hem var så stort”

2015-09-25 | Siri Ambjörnsson padlock

KRÖNIKA/INRIKES

”Kolla tråden Vi som tar emot flyktingar på STOCKHOLMS CENTRAL och se var behovet är störst just nu. Gå dit en timme, eller fem. Du gör skillnad, jag lovar, för dig och mig och världen.” Uppmaningen kommer från Siri Ambjörnsson som är en av dem som har deltagit i frivilligarbetet med flyktingar på Solidaritetshuset i Stockholm i veckan.

RELATERADE LÄNKAR:

Vi som tar emot emot flyktingar på Stockholms central (med länkar till liknande grupper i flera städer).

Refugees Welcome #Solidaritetshuset

Gårdagskvällen tillbringade jag som volontär på Solidaritetshuset i Stockholm, dit nyanlända kommer. Vill berätta något om kvällen för er:

Att bädda rent i tjugo sängar, med lakan skänkta av frivilliga, inte sällan manglade och välvikta. Lägga fram ren handduk, tvål, tandborste och öronproppar till var och en. De smutsiga lakanen hämtades av frivilliga som bokat tvättstugan hela nästa dag. Att sitta i köket och skära äpplen till smulpaj tillsammans med Sara och Cecilia, också nya som volontärer. Servera till irakisk man i 50-årsåldern, först skeptisk men sen överförtjust. Han visar bild på sin hund som är kvar i Bagdad. Han börjar gråta. Han känner sig naken utan sin hund säger han.

Att Följa Jamal, Muhammed och Muhammed från boendet på söder till boendet i Sickla. De pratar bara arabiska, jag bara svenska. Vi visar bilder på våra barn. De har rest i 26 dagar. Vi tar taxi sista biten. Chauffören är från Afghanistan. När han hör vart vi är på väg börjar han gråta. Han minns sin egen flykt för 12 år sen och hur ensam han känt sig när han kom fram till Stockholm. Då fanns ingen som tog emot. Han tar inget betalt för resan.

Att få skjuts tillbaka av Kicki, sjuksköterska från Sköndal, som agerat chaufför mellan t-centralen och de olika boendena i en vecka, varje kväll efter jobbet. ”Jag kunde inte bara sitta i bilen och höra på radion om alla dessa människor. Jag bara grät. Så jag körde till centralen och sen dess har jag fortsatt. Det är det bästa jag gjort".

Att höra om när volontärer gick till Sickla köpkvarter för att fylla på lagret av vinterjackor. På frågan; det är till flyktingarna, kan vi få nån rabatt? fick man svaret: ja, 99 procent!

Att uppleva den febrila aktiviteten på Nobelberget – boendet som tar emot 400 flyktingar just nu (men som måste stänga på måndag eftersom ägaren har annan verksamhet där). Hela tiden varmt välkomnande, god information, läkare och sjuksköterskor, tolkar och jurister tillhands för de som behöver, mat till alla, kläder att välja bland, leksaker till barnen. Just nu förbereder man för Eid-firande ikväll. Musikanläggning riggas, mat samlas in och lagas, presenter till barnen ordnas.

Ta emot samtal från pizzerian på Odenplan som ringer och säger att de skickar tjugo pizzor till oss kl 18. Vegetariska såklart.

De fem fnissiga tonårstjejerna från Sollentuna som droppar in kl 21 på Solidaritetshuset och undrar om de kan få hjälpa till. De kan persiska och arabiska. Nu tänker de vara tolkar i ett par timmar och sen ta pendeln hem.

"Jag bara måste göra något. Jag har ju varit med om samma sak".

Och så Ahmed från Irak. 28 år och lärare. Blev beskjuten av milis bestämde sig att fly. Han har knallröd fleecetröja och ovanligt glada ögon. Blev fängslad i Grekland, tillbakaskickad till Turkiet men vända om igen. Han har inte ätit sen morgonen och hela pizzan går åt. Han älskar zucchini och mozzarella. Han vill vidare till Finland (det vill alla irakierna jag möter) eftersom det sägs att handläggningstiden är kortare där än i Sverige. Men hur är det med rasismen i Finland och i Sverige, undrar han. Han har hört om den. Men inte mött en enda ovänlig människa sen han kom till Sverige. Han vill gärna stanna här men alla svenskar han frågat om råd har sagt att vi inte kan garantera att han får stanna. Så han vågar inte chansa.

Jag var där i sex timmar. Min insats var liten men det jag fick med mig hem var så stort. Jag uppmanar verkligen alla er som har ett par timmar över att göra detsamma. Kolla Facebokk-gruppen Vi som tar emot flyktingar på STOCKHOLMS CENTRAL och se vart behovet är störst just nu. Gå dit en timme, eller fem. Du gör skillnad, jag lovar, för dig och mig och världen.


Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: