Bilden är från en demonstration i Malmö mot tillfälliga uppehållstillstånd.

Volontärerna protesterar

2015-09-23 | Catharina Sigala padlock

INRIKES

Ungefär 200 personer samlades på Möllevångstorget vid fyratiden i måndags, en timma innan politikerna i stadshuset gick hem för dagen, för att visa sitt missnöje med hur kommunen hanterar människor på flykt.
– Det hade varit bra med en strategisk plan för hur det här arbetet ska skötas som inte är beroende av volontärer, säger Gina Wiklund.

Jalla, jalla, Sverige åt alla. Det ropade de dryga 200 demonstranter som gick mot Malmös Stadshus för att kräva att kommunens politiker tar ett större ansvar för att hjälpa de nyanlända som befinner sig på flykt undan kriget i Syrien.

Bakom banderollen ”Politiker, här går gränsen” samlades Malmöbor på måndagseftermiddagen för att visa sitt missnöje mot hur kommunen har arbetat kring att ta emot de flyktingar som nått Malmö de senaste veckorna.

– Hela situationen är ett symptom på hur den nyliberala politiken fungerar. Det handlar om en inneboende motsägelse inom politiken. Vi säger att vi är det snälla landet i norr men har skapat olagliga vägar in, säger Aina Gagliardo.

Support your local feminist, Allt åt alla och Asylgruppen anordnade måndagens demonstration. De tre organisationerna har enats om fyra krav till Malmös politiker. Kraven sammanfattar flyktingarnas situation som aktivister och volontärer upplever som ohållbar.

De vill kunna skjutsa flyktingar utan att lagföras, de vill att kommunen ordnar sovplatser utan krav på registrering för att underlätta för dem som vill resa vidare till Norge eller Finland. De vill också att Sverige tillämpar den undantagsregel i Dublinförordningen som gör det möjligt att söka asyl i Sverige istället för det första EU-land som den asylsökande kommit till. Och till sist, de kräver att Sverige utfärdar humanitära visum så att flyktingar kan söka visum på Sveriges ambassader.


Hindrar människor från att hjälpa

Support your local feminist menar att kraven är en del av det pågående arbetet och handlar om att aktivister inte kan göra vissa uppgifter – som att ändra lagar och förordningar. Demonstrationens arrangörer tycker inte att kraven är nog utan problemet handlar om att det är ett ekonomiskt system som styr politiken.

– Vi styrs av ett regelverk som offrar liv varje dag. Det här är både en unik och extrem situation och vi menar att det är ett tillfälle att göra undantag i lagen, säger Kalle Jonzon från nätverket Allt åt alla.

Lagen som kriminaliserar att privatpersoner hjälper människor på flykt med transport och husrum är tänkt att göra det svårare för människosmugglare att verka. Men Kalle Jonzon håller inte med.

– Jag ser inte varför lagen finns, den hindrar människor från att hjälpa. Det finns andra lagar som kan tillämpas för att hindra människosmugglare och andra som försöker tjäna pengar på flyktingar, säger han.

Framme vid Stadshuset applåderar demonstranterna till talen som säger att det är politikerna som har skapat krisen. De är frustrerade över att lagen om människosmuggling hindrar dem från att hjälpa till.

– Vi har gjort vad vi har kunnat och hjälpt till med grejer och pengar, säger Anna Sharifi.



Demonstranterna som Feministiskt perspektiv pratar med säger att problemet är att det är aktivister och volontärer som gör myndigheternas jobb och efterfrågar ett fungerande system.

– Det hade varit bra med en strategisk plan för hur det här arbetet ska skötas som inte är beroende av volontärer, säger Gina Wiklund.

Efter att talen tystnat stoppar Support your local feminist listan på kraven i Stadshusets brevlåda. Men oadresserad post utan avsändare slängs av vaktmästaren innan den når beslutsfattarna. Vad som blir nästa steg är ännu inte bestämt. Kraven är en del av organisationernas pågående arbete.

– Det här är ett slags efterspel till arbetet alla volontärer har gjort de här veckorna och kraven har växt fram ur det arbetet. Från de som jobbar på Kontrapunkt till alla de som har skjutsat runt folk och köpt biljetter, säger Kalle Jonzon från Allt åt alla.

Kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Katrin Stjernfeldt Jammeh, vill inte kommentera kraven utan hänvisar till ett brev hon skrev till kommunstyrelsen på onsdagseftermiddagen. Där skriver hon att kommunstyrelsen ska vara väl informerad om situationen och att frågan om kommunens arbete ska diskuteras på nästa sammanträde den sista september. Hon uppmanar också andra kommuner och inblandade myndigheter att ta sitt ansvar. Dessutom lovar hon att kommunen har ett nära samarbete med både volontärer och organisationer.



Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: