Soraya Post, Feministiskt initiativ.

Nytt tvärpolitiskt, antirasistiskt samarbetsforum i EU

2015-09-22 | Soraya Post padlock

UTRIKES/EUKRÖNIKAN

I förra veckan höll ett forum som kallas för ”intergruppen” sitt första styrelsemöte, skriver EU-parlamentariker Soraya Post (Fi) från Bryssel. Hon har arbetat för bildandet av detta tvärpolitiska samarbetsforum för ledamöter i EU-parlamentet som vill föra en antirasistisk politik eftersom hon ser stora behov av att placera frågan högt på EU:s agenda.

EU-parlamentet tillåter ledamöter som vill samarbeta kring en politisk fråga att samla sig i så kallade intergrupper. Det är tvärpolitiska arbetsgrupper som samlar ledamöter från flera olika politiska grupper för att samarbeta kring ett specifikt tema.

Jag ser ett ett stort behov av ett samarbetsforum för ledamöter som tillsammans vill föra en antirasistisk politik och se till att den hamnar högt upp på EU:s agenda. Det behovet illustreras bäst av extremhögerns ökning i det senaste EU-valet 2014, då de gick från 50 till 79 mandat. I dag stödjer var tionde ledamot i EU-parlamentet en rasistisk och främlingsfientlig politik. Detta är ett hot mot demokratin och unionens grundläggande värden om mänskliga rättigheter och jämlikhet.

Rasismen och främlingsfientligheten i EU speglas bland annat i oviljan att öppna upp för lagliga vägar in i EU och har skapat den hittills största humanitära katastrofen i Europa sedan andra världskriget. Den tar sig också uttryck i vardagsrasism och diskriminering i arbetsliv, skola, sjukvård, och så vidare. Rasismen är inte ett avgränsat problem utan är tvärtom en bärande del av hur samhället fungerar i dag. Därför krävs det insatser på alla nivåer och en bred mobilisering för att bekämpa den.

Under mitt första år i EU-parlamentet har jag arbetat med att få igång intergruppen för antirasism med en bred uppslutning av ledamöter från flera politiska grupper. Därför var förra onsdagen en viktig dag för mig som ledamot. Då höll intergruppen för antirasism sitt första styrelsemöte. Det finns flera ledamöter som tar tydligt avstånd från rasistiska uttalanden och arbetar mot diskriminering och rasism. Men de behöver komma samman i en stark och enad röst. Vi behöver ta fram gemensamma strategier för att kunna använda vårt inflytande på bästa möjliga sätt. För att det ska ske och inte bara förbli ord på papper så har jag tillsammans med de andra i styrelsen för intergruppen anställt en person som ska arbeta heltid med intergruppen.

Intergruppens arbete vilar på tre ben. Arbetet kommer först och främst handla om att introducera antirasistiska perspektiv i det lagstiftande arbetet och bevaka europeiska jämställdhets- och mångfaldsinitiativ. Därtill kommer gruppen att bevaka kränkningar av de mänskliga rättigheterna för grupper utsatta för rasism i medlemsstaterna. Gruppen kommer även vara en naturlig kontaktpunkt för intresseorganisationer som arbetar mot rasism och diskriminering på gräsrotsnivå och nära de europeiska institutionerna.

I nuläget består intergruppen av 40 medlemmar från olika politiska grupper. En huvudprioritering på kort sikt är att värva nya medlemmar så att intergruppen kan växa till den antirasistiska kraft som EU-parlamentet och EU behöver.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: