Stockholm Mean Machines fyrfaldigt svenska mästare.

Julia Olsson från SMM: ”Vi fortsätter vara bäst”

2015-09-22 | Bella Frank padlock

SPORT

Stockholm Mean Machines besegrade Örebro Black Knights på lördagen i SM-finalen i amerikansk fotboll. De blev därmed svenska mästare för fjärde året i rad efter att ha vunnit med 21-0 på hemmaplan på Zinkens IP i Stockholm.
– Det här bevisar att vi fortsätter att vara bäst, sade Julia Olsson från Stockholm Mean Machines efter matchen.

Inramningen av matchen speglade influenserna från sportens hemland USA. Spelarna presenterades när de sprang ut på planen påhejade av hejaklacken Dynamite Cheerleaders. Därefter nationalsång och så singlade världsmästaren i brottning Jimmy Samuelsson slant för att avgöra vilket lag som skulle få inleda anfallet. 600 personer fanns på plats för att heja fram sitt lag. Örebro Black Knights bjöd på värdigt motstånd och i halvlek var ledningen inte mer än 8-0 till Stockholm Mean Machines, detta efter en så kallad safety som gav två poäng, och senare en touchdownpassning från Martina Karlsson till Klara Söderberg som gav ytterligare sex poäng. Men Stockholmslaget hade kontroll matchen igenom och i sista kvarten drog man ifrån poängmässigt: Det fjärde raka SM-guldet var i hamn.



Martina Karlsson i nummer 13.



Thomas Larsson, huvudtränare, Stockholm Mean Machines.


Julia Olsson, fyrfaldig svensk mästare.


När några sekunder fortfarande återstod av matchen hälldes en spann vatten över Stockholm Mean Machines coach Thomas Larsson – en segertradition han fick uppleva för andra året i rad, han kom till laget som tränare inför förra säsongen. För vissa av spelarna var denna SM-final den första, för andra var det fjärde gången. Som för Julia Olsson som i fredags både valdes till årets bästa spelare och mest värdefulla spelare på offensiva linjen och så dagen därpå alltså blev svensk mästare på nytt:

– Det är jätteroligt. Jag varit med och tagit alla gulden, och alla känns lika bra.

– Det här bevisar att vi fortsätter vara bäst i Sverige, sade hon efter matchen.

SM-finaler har spelats sedan 2012 och Stockholm Mean Machines har alltså vunnit alla hittills. Förra året vann de mot Arlanda Jets på Behrn Arena i Örebro. Örebro Black Knights har bara funnits i två år på damsidan men har på den tiden byggt ett starkt lag som kunde ta sig ända till final. Och även om Stockholm Mean Machines hade greppet matchen igenom så var det i halvtidsvilan långt ifrån en omöjlig ledning för Örebro att hämta in. Men SMM:s Martina Karlsson, som också varit med och tagit fyra SM-guld, sade dock att det aldrig fanns någon stress i laget:

– Spelet var riktigt bra, bortsett från flaggorna. Det var aldrig någon stress, vi tog det lugnt och körde på, sade hon med guldmedaljen kring halsen.

Också huvudtränare Thomas Larsson var glad över ytterligare ett guld:

– Det är fantastiskt roligt.


Vad var det som avgjorde i dag?

– Vi är det starkare laget, vi orkade hålla oss uppe när de tröttnade. Vi hade lagandan och styrkan.


MinMin Zhao, Örebro Black Knights.






I förra årets SM-final tog Stockholm Mean Machines fler poäng, matchen slutade då 38-6. Men inte heller från tränarhåll fanns det någon oro över att halvtidsvilan inte visade någon större ledning på resultattavlan:

– Jag kände att vi hade matchen. Det är klart man vill få in fler poäng, men det var mer motstånd den här gången, Örebro är mer fysiska och springer tungt, sade Thomas Larsson.

Ett annat skäl till motståndet som Örebro Black Knights kunde bjuda var också deras springspel, något som Stockholm Mean Machines dock var förberedda på och kunde stoppa effektivt:

– Det defensiva spelet var väldigt bra. De hade några nya formationer som vi var tvungna att ändra lite i vårt spel för att möta upp men tjejerna stöttade upp, sade Thomas Larsson och fortsatte:

– Det fungerade ju bra, det står ju på noll, sade han och nickade mot resultattavlan.

Dessutom var det en defensiv spelare som blev vald till matchens spelare för Stockholm – Nathalie Lindberg fick utmärkelsen.

Medan Stockholm Mean Machines kunde spraya bubbel och posera för segerbilder tillsammans med sin nya buckla var det dystert bland Örebrospelarna- och tränarna. Niklas Persson-Ghylfe, huvudtränare för Örebro, var nederlaget till trots mest stolt över lagets snabba utveckling.

– Det är klart att silver känns bittert just nu. Men när jag tänker på den resa vi påbörjade för bara två år sedan så känner jag mig bara stolt över tjejerna, vad de har åstadkommit. De har vuxit så otroligt och det är unga tjejer som kliver upp under en enda säsong och tar ansvar, sade Niklas Persson-Ghylfe, Örebros huvudcoach, efter matchen.


Nathalie Lindgren, bästa spelare i Stockholm Mean Machines.


Caroline Dahlén, bästa spelare i Örebro Black Knights.


Jonas Lewén, lagledare, och Niklas Persson-Ghylfe, huvudtränare för Örebro Black Knights.


Det var flera skador som såg illa ut för Örebro, vid flera tillfällen kallades vårdare in på plan och vid två tillfällen fick spelare köras ut på bår. Men de flesta skadorna var inte svåra, ett par var muskelbristningar. Men en skada misstänktes vara en bruten fot, det var dock oklart efter matchen om så var fallet men spelaren hade i alla fall fått åka till sjukhuset för röntgen.

– Vi visste att det här skulle bli en hård match. Men försvaret har växt och växt. Vi hade större utmaningar på anfallet och sedan fick vi några olyckliga skador, det är gamla skador som kommit under säsongen och som dyker upp nu när det är en sådan här match där man tar i mer än kroppen kan.

Även i Örebro gick matchens bästa spelare till en defensiv spelare – Caroline Dahlén fick utmärkelsen efter matchen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: