Birgit Bidders nya singel heter ”You Don’t Wanna Know”.

Birgit Bidder om nya singeln

2015-09-22 | Elena Smon Wolay padlock

KULTUR

Sedan det rosade debutalbumet ”The Life Home” från 2011 har vi fått vänta på Birgit Bidders säregna kompositioner. Nu har singeln och musikvideon ”You Don’t Wanna Know” kommit. Elena Smon Wolay har lyssnat in och ställt ett par frågor till Birgit Bidder med anledning av det färska singelsläppet.

I vår värld har det varit tyst om sångfågeln och skivbolagsdirektören Birgit Bidder. Hennes värld har varit fylld med kreativ lust och nya utmaningar. Hon har debuterat i rollen som La Musica i Wermland operas uppsättning av Monteverdis L’Orfeo. Nu är hon tillbaks i vår värld med en pur-färsk singel och en musikvideo som förgyller oss. Singeln ”You Don’t Wanna Know” är hennes första inspelning på sju år och den första som producent.


Hej Birgit! Vad har du haft för dig?

– Hej Elena! Jag har spelat in, sjungit opera, gjort en video och skrivit musik för kammarorkester och popband. Det har varit underbart och väldigt krävande. Men jag trivs som bäst så, när allt ställs på sin spets och jag är fullständigt kreativ. Våren 2014 debuterade jag som La Musica i L’Orfeo på Wermland Opera och den spelade vi igen nu i somras. Det var ett väldigt inspirerande sätt att uttrycka sig på, det här med att berätta en historia på så många plan. Jag har alltid älskat att vara en del av en musikalisk maskin där det självklara målet för alla är att skapa något jättemäktigt. Det här var en väldigt stor maskin. Jag och Moto Boy inledde operan som typ kommenterande andeväsen på varsin balkong ovanför publiken. Jag övertygade Hans Ek som arrangerat operan att jag skulle sjunga en hög sopranstämma, istället för superlåg som var tänkt, för att skapa maximal nerv och det gjorde det. Hjärtat bultade alltid ashårt när jag stod bakom draperiet. Så gick jag ut, och så kom den där lilla violintonen som jag skulle sjunga min jättehöga ton till och sedan flödar allt och vi spelar, det älskar jag.

– Efter operan 2014 gjorde jag min första egna konsert på tre år. Jättekortfattat ville jag befria mig själv och inspirera andra att följa sina drömmar. Snart ger jag ut en liveinspelning av ”You Don’t Wanna Know” därifrån! Fint att konserten förevigades trots allt. Jag hade en idé om att den bara skulle flyga ut i rymden genom oss som var där men Nille Perned gjorde en mixerinspelning i sista stund.


Väldigt mycket med andra ord!

– Ja! Jag fick en sådan massiv energi av att vara bland alla konstnärer att det var givet att ta mig an ännu fler utmaningar. Och så fick jag chansen att producera videon till min nya singel ”You Don’t Wanna Know” på plats som kommer ut snart. Det var jag, Lisabi Fridell och 20 pers som gjorde videon och jag kastade mig in i att skriva manus och skapa den på mitt eget sätt. På några timmar skulle allt vara klart. Sådant här driver mig till vansinne och gör mig lycklig på samma gång.


Vad handlar singeln ”You Don’t Wanna Know” om egentligen?

– Det är min musik som längtar efter musik. ”You Don’t Wanna Know” berättar en historia om att befinna sig i flera inre världar på samma gång. Om att vilja vara fri och hur det gör en som mest rädd!


Kommer singeln ut i ett fysiskt format och följs singelsläppet av spelningar?

– Den finns ute digitalt men jag vill gärna göra en LP med mina inspelningar senare. Jag längtar mycket efter att spela live och det kommer ske i höst med mina bästa vänner, när och var bestäms fortfarande.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: