Gudrun Schyman, partiledare, Feministiskt initiativ.

Gudrun Schyman om budgeten: Bättre än ingenting!

2015-09-21 | Gudrun Schyman padlock

OPINION

Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ (Fi) saknar reformer som utmanar genuskontraktet i budgetpropositionen som överlämnas av regeringen till riksdagen i dag, även om hon välkomnar de reformer särskilt stärker gruppen kvinnors situation. Samtidigt frågar hon sig vilka av reformerna ”som inte hade kunnat läggas av en regering som inte kallade sig ’feministisk’”.

Det är bra att flera av regeringens reformer särskilt stärker gruppen kvinnors situation. Jämställdhetsminister Åsa Regnér själv nämner till exempel miljardsatsningen på den sociala barn- och ungdomsvården, kunskapssatsning inom äldre- och funktionshinderomsorgen där utbildningsinsatserna ska ha ett jämställdhetsperspektiv. Andra reformer är satsningar på kvinnors hälsa och borttagandet av jämställdhetsbonusen.

Överhuvudtaget gynnas personer med låga inkomster mer av budgeten än personer med höga inkomster. Och kvinnor är i majoritet inom kretsen med låga inkomster, det vet vi, och reformer som rättar till brister inom gruppen barn/ungdom gynnar kvinnor eftersom kvinnor har huvudansvaret i föräldraskapet. Jämställdhetsministern säger också i en kommentar att: ”Som jämställdhetsminister i en feministisk regering är jag stolt över att jämställdhetsaspekten har fått genomslag då vi har lagt budget.”

Frågan är vilka av de här reformerna som inte hade kunnat läggas av en regering som inte kallade sig ”feministisk”. Möjligen är det slopandet av jämställdhetsbonusen som trots att den är bevisat ineffektiv värnades av de borgerliga för sitt symbol- och signalvärde om att det är ekonomiska incitament som är lösningen på allt.

En feministisk reform måste genuskontraktet. Hittills har vi inte sett några sådana förslag. Den tredje pappa-månad som nu införs förändrar inte grundsynen kring föräldraskapet – att det är kvinnors ansvar och mäns tillval. Det faktum att en statlig myndighet, Medlingsinstitutet, har direktiv (industrin ska vara löneledande) som motarbetar jämställda löner berörs inte heller. Och miljardrullningen till det militära försvaret fortsätter samtidigt som många kvinnojourer går på knäna och saknar skyddat boende.

Jämställdhetsaspekten må ha fått genomslag inom några traditionellt ”kvinnliga” sfärer, och det är absolut bättre än ingenting, men att den feministiska analysen ska genomsyra hela budgeten och samtliga politikområden väntar vi fortfarande på.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: