Oline Stig har bland annat gett ut diktsamlingarna Ett familjeliv och nio andra och Ryggen fri.

“Novellen förtjänar en plats i solen”

2015-09-12 | Camilla Carnmo padlock

KULTUR

I helgen hade en ny svensk litteraturfestival premiär i Lund. En festival helt inriktad på noveller. Festivalgeneralen Oline Stig, som under flera år arbetat för att grunda ett litteraturhus i Lund, utlyste 12 september till Novellens dag. Camilla Carnmo har intervjuat henne om festivalen och vad som är förträffligt med noveller.

FAKTA/Novellfest 2015

Var: Konsthallen och Kino, Lund

När: 12–13 september

Läs mer och se hela programmet

Oline Stigs bästa novelltips:

– “Nässlor" av Alice Munro. Men hon har så många bra.”

– Debutanten Stina Stoor, Cecilia Davidsson och Åsa Foster. Alla tre har precis kommit med nya samlingar.

– Och alla som är med på festivalen!

FAKTA/Oline Stig

Författare och kulturskribent som har gett ut novellsamlingarna Ryggen fri, Ett familjeliv och nio andra, Den andra himlen, Över gränsen och romanen Jupiters öga. Hon medverkar som skribent och kritiker i Sydsvenskan och Tidningen Vi.

Oline Stig är författare och kulturskribent. Hon håller novellen högt och har själv gett ut flera novellsamlingar. Hon bor i Lund och för några år sedan drog hon igång föreningen Litteraturhus Lund, som arbetar för att staden ska få ett litteraturhus. Det går trögt med huset, men det har inte hindrat henne och föreningen från att arrangera ett antal evenemang i alla fall. 12 – 13 september anordnar de en festival helt ägnad åt noveller.

Oline Stig, varför vill du arrangera en novellfestival?

– Jag har gått och grunnat på det här länge, i flera år faktiskt. Utomlands är novellfestivaler ganska vanliga. I Sverige har vi Litteraturdagarna i Dalsland som har sin Nordiska Novelldag och på 00–talet hade Kulturhuset i Stockholm novellfestivaler. Annars har det varit tunt. Tills nu.

Oline Stig påpekar att noveller är som gjorda för festivaler. De passar utmärkt att sitta och lyssna på. En hinner faktiskt lyssna på hela texten.

– Att lyssna på en berättelse från början till slut, det är något speciellt. Vi har haft ett lite hemligt motto när vi jobbat med festivalen… “Mindre prat, mer litteratur!”

Några pratpunkter, seminarier och annat, finns dock med på helgens program, men tyngdpunkten ligger på uppläsningar.

Festivalen handlar mycket om att höja statusen för novellen som konstform. Oline Stig menar att den lever ett undanskymt liv i skuggan båda av romanen och lyriken.

– När Alice Munro fick nobelpriset för sina noveller pratade folk om att nu skulle det bli ett uppsving för noveller. Men så har det inte blivit, i så fall ytterst lite. Det blev ett uppsving för Alice Munros noveller, men det är fortfarande svårt att komma med en novellsamling till ett förlag. Kanske är det en förändring på gång nu med små förlag som Novellix, som ger ut noveller i singelformat, och de digitala publiceringsformerna.

– Novellen förtjänar en plats i solen!

Oline Stig har själv gett ut flera novellsamlingar, fått fin kritik och utmärkelser. Men hon ska inte delta själv på novellfestivalen.

– Nej, nu är jag arrangör. Det räcker. Men det är klart… om någon blir sjuk så kanske…

De medverkande författarna är kända och etablerade. Inger Edelfeldt, Anna–Karin Palm, Klas Östergren, Peter Kihlgård, Ida Jessen, Ninni Holmqvist för att nämna de största namnen. Arrangörerna har inte tänkt på aktualitet eller geografisk hemvist utan helt enkelt bara bjudit in författare de själva vill velat lyssna på.

– Det var till exempel länge sedan Inger Edelfeldt kom med något nytt men hon är en novellförfattare som har betytt mycket för många, inklusive mig, så jag är glad att hon kommer. Sedan är det betydligt fler kvinnor än män med i programmet. Det blev helt enkelt så.

Utöver det här med att höja novellens status och att den passar så bra just för festivaler så finns det ytterligare ett skäl att ordna novellfestival.

– Vi vill ha fest också! Det blir performance, musik, film… Och vi satsar såklart på att festivalen ska bli återkommande.

Och så var det instiftandet av Novellens dag den tolfte september?

– Ja. Det handlar ju om att lyfta novellen ur skuggorna. Det är lite av en plojgrej förstås, men ändå lite kul. Det finns så många märkliga temadagar men ingen novellens dag. Men nu så!

Du läser och skriver noveller, du ordnar fest och en egen dag för noveller. Vad är det som är så bra med noveller?

– Jag upptäckte noveller redan som ung. Läste mycket Kafka, Tjechov, Dagerman… Jag fastnade. Formen passar mig som författare, jag är en kortdistansare. En novell kan ju se ut på mängder av olika sätt så klart. Det är en genre som omfattar många olika genrer så att säga. De kan var långa och korta, hårdkokta och lyrisk och så vidare. Jag gillar formatet. Hur novellen fångar en bild eller ett ögonblick i en mycket begränsad ram.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: