Finland välkomnar flyktingar

2015-09-11 | Tiina Rosenberg padlock

KRÖNIKA/UTRIKES

”I Finland har man in i det sista försökt odla bilden av sannfinländare som goa gubbar från landet. Nu vet folket bättre. Äntligen har man i Finland börjat kalla rasister för rasister och fascister för fascister. Det satt djupt inne.” konstaterar Tiina Rosenberg och gläds åt hur folket motbevisar den politiska ledningen i flyktingfrågan.

Att skriva om Finland och migrationspolitik innebär för det mesta dystra nyheter. En högerpopulistisk regering har inte gått i spetsen för en europeisk humanitär och progressiv flyktingpolitik. Tvärtom. Det finländska historiska minnet är kort. Finland har utkämpat hårda krig, lidit enorma förluster under andra världskriget, varit med om förflyttning av den finländska befolkningen från Karelen till övriga delar av Finland och levererat cirka 400 000 arbetare till Sverige under efterkrigstiden. Hela detta historiska minne är som bortblåst när den nuvarande regeringen låter bli att diskutera människovärde och humanitet i den akuta flyktingsituationen i Europa.

Häromveckan gick statsministern Juha Sipilä (Centerpartiet) ut och meddelade genom finländska medier att han skulle överlåta sin övernattningsbostad i Uleåborg i norra Österbotten till flyktingar. Detta utspel har tolkats på minst två olika sätt. För det första som en fantastiskt generös gest där den finländske statsministern förbarmar sig över de nödställda, och öppnar såväl sitt hjärta som sitt hem för dem. För det andra har man undrat hur den man, som trots allt leder den finländska politiken, inte rår över sin egen regering utan försöker privatisera och individualisera strukturella orättvisor.

Trots allt detta finns det glädjeämnen. Finland har under sommaren skakats av flera politiska skandaler. Det vi redan visste om sannfinländare och deras fascistiska rötter har nu besannats. En vecka efter valresultatet i våras gick självaste presidenten Sauli Niinistö (Samlingspartiet) ut och talade om för folket att sannfinländare minsann inte kunde jämföras med sverigedemokrater. I Finland har man in i det sista försökt odla bilden av sannfinländare som goa gubbar från landet. Nu vet folket bättre. Äntligen har man i Finland börjat kalla rasister för rasister och fascister för fascister. Det satt djupt inne.

Som reaktion mot den politiska utvecklingen i landet har det finska civilsamhället börjat engagera sig. Även oppositionen har piggnat till och börjat föra den politik vi väljare förväntar oss av dem. Demonstrationer mot regeringens nedskärningspolitik har det anordnats med slogan ”Vi har en dröm”. Människor har samlats till breda, icke-partipolitiska koalitioner och alltfler känner sig kallade. Borgerliga mainstreammedier i Finland skulle aldrig enas om liknande strategier som Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet förra helgen; nämligen att göra ett upprop för medmänsklighet och humanitet. I fråga om människor på flykt är det publika tilltalet njuggt och empatin en bristvara i den mediala diskussionen i Finland.

Trots detta upprörande sätt att förhålla sig till de nödlidande öppnar människor i Finland sina hem och engagerar sig i olika hjälporganisationer. Det civila samhället och organisationer som Röda Korset gör konkreta insatser för att ta emot flyktingar. Nu till helgen organiseras en nationell picknick ”Suomi Says Welcome” av aktivister som vill motverka den hatiska atmosfären i landet och ansluta sig till den europeiska ”Europe says Welcome”-dagen som också kommer att firas i morgon. Syftet är att visa solidaritet med flyktingar och uppmana Europas politiska ledare att respektera alla människors lika värde när det fattas beslut om allas vår gemensamma framtid.

Finland är med andra ord inte fullt så hopplöst som vår politiska ledning vill göra gällande. Det civila samhället rycker in där den politiska ledningen sviker. Självklart skulle vi vara glada och stolta om någon av våra ministrar skulle göra en Angela Merkel och hälsa alla syrier välkomna till vårt land där det finns så oändligt mycket utrymme. Men i väntan på ett sådant politiskt ledarskap är vi glada över att alla människor som i motsats till den finländska regeringen agerar och välkomnar människor på flykt till Finland.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: