Dena Nekaab, en av initiativtagarna till #RefugeesWelcome - English Football League Day of Solidarity.

Dena Nakeeb: ”Folks röst har äntligen fått ett genomslag”

2015-09-11 | Bella Frank padlock

SPORT

Även i Storbritannien har flyktingkatastrofen fått stort genomslag. Dena Nakeeb har dragit igång #RefugeesWelcome – English Football League Day of Solidarity, inspirerad av Tyskland, där hon hoppas att supportrar från alla fotbollsklubbar i Storbritanniens högsta ligor ska delta.
– Vi hoppas att det blir en våg av manifestationer på läktare runt om i landet, säger hon till Feministiskt perspektiv.

Dena Nakeeb kom tillsammans med en vän i förra veckan på idén att försöka få till samma positiva budskap kring flyktingkatastrofen som tyska supportrar har visat de senaste veckorna genom att hålla banderoller med skriften ”Flyktingar välkomna” i samband med matcherna i helgen. De lanserade en sida på Facebook och har twittrat under hashtaggen #refugeeswelcome.

Hittills har många hört av sig, dock enbart från herrsidan. Fotbollsklubbarna i England har haft ett uppehåll för internationellt spel, men på lördag fortsätter Premier League och det är då Dena Nakeeb hoppas att många hörsammar uppmaningen och att banderollerna fortsätter synas under veckorna som kommer:

– Bildspråk är väldigt viktigt, och sport och fotboll kan kommunicera ett positivt budskap genom arenan. Vi hoppas att det kommer att gå som en våg över läktarna i landet, säger hon.

Flera lag har redan bekräftat, som Aston Villa, Swindon Town, Norwich City, AFC Wimbledon and Plymouth Argyle bland andra:

– Vi har fått ett överväldigande gensvar. Vi låter fansen höra av sig till oss och har fått massor av mejl av folk som vill delta, vi ber dem ta en bild och skriva ner vilka dagar det gäller.


Fans mobiliserar inför lördagen

Eftersom det finns en oklarhet i huruvida dessa banderoller är att betrakta som politiska budskap har Premier League publicerat de olika klubbarnas officiella riktlinjer kring detta. Gemensamt är att banderoller inte får vara kränkande. Diskussion förekommer också bland vissa supportergrupper kring initiativet huruvida att välkomna flyktingar är att betrakta som en politisk handling.

Med anledning av detta skriver Andrew Lawn på Premier League-laget Norwich City FC:s blogg att han kommer att vara en av de som håller upp en banderoll för att hälsa flyktingar välkomna: ”Det sägs ofta att fotboll och politik inte ska blandas, något som missar att fotbollen har varit politisk från starten som idrott av folk för folk. Och det är därför som, när lagen kommer ut genom spelartunneln på lördag, jag och andra i Lower Barclay kommer att hålla upp en banderoll som det står 'Flyktingar välkomna' på. Även om det inte alltid är uttalat politiskt så handlar fotboll om närsamhället, om en grupp olika individer som tillsammans bildar ett lag, eller som går samman för att heja fram ett lag till framgång. Handlingen att hälsa flyktingar välkomna är precis samma sak: att få olika människor att jobba tillsammans mot ett gemensamt mål – i det här fallet att göra slut på människors lidande” skriver han.



En annan klubb som deltar är Charlton Athletics fans som har målat en banderoll inför mötet med Rotherham på lördag. Flera initiativ är på gång bland Newcastle Uniteds fans. En kvinna vill måla en flagga med budskapet: ”Newcastle is Black and White – Refugees Welcome”. Det pågår en insamling bland Newcastle Uniteds supportrar för att göra i ordning fler banderoller för att sprida budskapet i samband med deras match mot New Ham på måndag i nästa vecka.

Dulwich Hamlet FC från den halvprofessionella regionala ligan Isthmian League i Londonområdet har samlat in förnödenheter till flyktingar på andra sidan Engelska kanalen, i Calais i veckan. Bath City, ligaledare i Vanarama League South, har haft en flagga med ”Flyktingar välkomna” när man mötte Dartford hemma och kommer att delta igen på lördag när man möter Hemel Hampstead, och samlar också in pengar till Calais. Och Port Vale FC har sagt att man ska ha banderoller i matchen mot Wigan. Dessutom har storklubben Arsenal hörsammat den portugisiska klubben Porto FC:s uppmaning om att alla lag som deltar i Champions League ska bidra med en del av intäkterna från matcherna. Under Arsenals första möte i Champions League mot Stoke City i helgen kommer man att skänka ett pund per köpt biljett.


”Människors röster når ut”

– Förhoppningsvis leder det i förlängningen till att spelare och fans tillsammans står upp för budskapet om solidaritet mellan människor, säger Dena Nakeeb som själv inte har någon koppling till fotboll men som vill bidra till att öka kunskapen om situationen i länder som Irak och Syrien genom sociala medier. Hon förklarar att det också sker många initiativ för att stödja flyktingar utanför fotbollsvärlden, såväl insamlingar av pengar som att olika personer åker till lägren i Calais, grupper som Migrant Solidarity och Music Against Borders.

– Music Against Borders samlar in instrument som doneras av folk och ges till människor i det läger som kallas the Jungle i Calais, det finns de som fixar böcker till ett bibliotek där, många som samlar in mat, madrasser och sängkläder, det finns projekt som Hummingbird Project- Calais Aid and Solidarity – sjuksköterskor och andra åker dit som volontärer, bland annat genom Association Salam, säger hon.

Liksom i Sverige kan man också se att engagemanget är stort genom gensvaret som Rädda barnen och Röda korset i landet har fått.

– Rädda barnen här samlade in mer än 500 000 pund på 24 timmar. Jag hör också om folk som ger stöd på alla möjliga sätt. Rektorn vid den internatskola som min syster gick på har nu utlovat två utbildningsplatser med allt inkluderat, till syriska föräldralösa och uppmanar internatskolor runt om i Europa att göra det samma.


Stöd från Skottland.


Premiärminister David Cameron fick i somras stark kritik för att han beskrev människor som försökte ta sig från Calais till Storbritannien som ”en svärm” som inte skulle erbjudas plats i landet. I samband med att flyktingkrisen eskalerat den senaste tiden har också det faktum att Storbritannien enbart tagit emot 216 syriska flyktingar uppmärksammats, liksom det faktum att regeringen motsätter sig en mer jämn fördelning av flyktingströmmen som når EU. Just i dagarna har dock David Cameron meddelat att man kan tänka sig att ta emot 20 000 syriska flyktingar under en femårsperiod.

– Det har skett en förändring, och Cameron är inte populär just nu på grund av hans attityd, säger Dena Nekaab som berättar att 400 000 personer skrivit under ett upprop med krav på att landet ska ta emot fler flyktingar.

Men hon tror inte att det engagemang som setts den senaste tiden har att göra med en förändring i folks attityder. Snarare, menar hon, har dessa röster inte kommit fram ordentligt tidigare:

– Min tolkning av det hela är att allmänhetens röst äntligen får genomslag.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: