Stories of our lives är en dramafilm som består av fem små verklighetsbaserade kortfilmer. Det är en film av, om och för Kenyas queera communitiy. Berättelserna är hämtade från stad och landsbygd och handlar om mellanmänskliga möten, men spänner också över den politiska kontexten.
Filmen kom till efter att det kreativa kollektivet The Nest under månader samlat in vittnesmål från kenyanska personer som identifierar sig som gay, lesbiska, bisexuella, trans- eller intersexpersoner.
Njoki Ngumi, en av Nest medlemmarna och manusförfattare till Stories, där hon även har en liten roll som rektor, berättar om projektet:
– Vi ville visa vad det innebär att vara icke- heterosexuell i en fientlig miljö och vad det betyder för inställningen till familj, drömmar och framtid.
Trovärdig och vacker
Filmen är inspelad med låg budget och minimala resurser och för att undvika ett utifrånperspektiv är alla delar, från kostym till manus, skapade av kenyanska hbtq-personer. Varje kortfilm placerar personerna i miljöer som lär oss något om landet och alla karaktärer i filmen talar sheng, en swahili baserad slang uppblandad med engelska, berättar Njoki Ngumi.
Resultatet är en realistisk, trovärdig och stilistiskt vacker film om möten mellan människor.
– Vi är intresserade av att skildra mänskliga beteenden och situationer som individer kan identifiera sig med, säger Ngumi.
Filmen var tänkt för Kenyas queera community, men innan den var klar fick the Nest besök av en representant för Torontos internationella filmfestival som ville ha filmen dit. Sedan dess har Stories spridits över världen. Ett försök att från början hålla kollektivets olika medlemmar anonyma för att just betona vikten av ett kollektivt arbete lyckades inte.
I Kenya har myndigheterna satt stopp för visning av filmen, eftersom den anses uppmuntra till homosexualitet. I helgen visas den för första gången i Sverige av filmföreningen Cinemafrica. I samband med det lanseras även en bok med samma namn, där fler berättelser än de som ryms i filmen finns med.
Kunskap krävs
Samtidigt fortsätter det kreativa kollektivet The Nest att intressera sig för att positionera sig som afrikaner och från ett afrikanskt perspektiv.
– Vilka är vi? Var kommer vi ifrån? Vad innebär det i relation till resten av världen? Vem har makt och vem blir förtryckt? Vem är marginaliserad och varför? är frågor vi ställer, berättar Njoki Ngumi.
Det är alltså dessa stora frågor som kollektivet The Nest undersöker genom de konstnärliga uttrycksformerna mode, musik, visuell konst och film.
Att det inte görs mer film av den här typen som Stories, tror Njoki Ngumi, beror på att många begränsar sig genom att tro att det krävs både mycket pengar och formell utbildning för att kunna göra film.
– Vi har lärt genom att göra, säger hon.
Och tillägger:
– Många verkar dessutom känna att de måste berätta historier som ser ut som historier de redan sett.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST