Linnéa Engström är EU-parlamentariker för Miljöpartiet.

Högerextrema kraftsamlar mot kvinnors rättigheter i EU

2015-09-08 | Linnéa Engström padlock

UTRIKES/EUKRÖNIKAN

Högerextrema kraftsamlar mot en rapport som behandlas i EU-parlamentet. Den lyfter utbildning som en fundamental rättighet för alla oavsett kön och rör upp starka motreaktioner inom EU-systemet. Även moderata krafter agerar på ett sätt som riskerar att underminera rapporten, enligt Linnéa Engström (MP)som efterlyser stöd för rapporten i veckans EU-krönika.

Linnéa Engström är EU-parlamentariker för Miljöpartiet

I dagarna gläder vi oss åt det massiva uppslutningen i Sverige för medmänsklighet och för generöst flyktingmottagande i den svåraste flyktingkrisen sen andra världskriget. Samma krafter som arbetar emot människors rätt att fly en svår situation i hemlandet och att söka sig till fred och trygghet, kraftsamlar också emot andra rättigheter – jämställdhet och kvinnors rättigheter.

Den icke-lagstiftande initiativ-rapporten som berör unga kvinnors och flickors rätt till utbildning och som jag arbetat med under våren, rör förvånande nog upp starka motreaktioner inom EU-systemet. Rapporten är diplomatiskt skriven och lyfter utbildning som en fundamental rättighet för alla oavsett kön. Den tar sikte på att nationella utbildningssystem ska lyfta upp jämställdhetsfrågor, bekämpa könsstereotyper inom läromedel, och utbilda pojkar och flickor om sexualitet, relationer och sexuellt överförbara infektioner.

Oavsett utbildningssystem så ska medlemsstaterna sträva efter att tackla trans- och homofobi samt diskriminering och våld, och både pojkar och flickor ska lära sig om samtycke innan sex samt uppmuntra män och pojkar att delta i jämställdhetsarbetet.

Den extrema högern har passionerat attackerat den här rapporten, som kanske skulle ha varit en stor sak i Malala Yousafzais Pakistan, men knappast i en demokratisk EU-kontext. Högerextrema ideella organisationer som franska ”La manif pour Tous” uppmanar medlemmar av EU-parlamentet att rösta ner rapporten med argumentet att utbildning är en exklusiv kompetens för föräldrar och medlemsstaterna själva. Religösa grupper såsom ”Europe for family” och ”CitizenGo” har lanserat en petition som proklamerar ”Ingen genus-ideologi i EU:s skolor!” i sociala medier.

Argumentationen känns igen från de svenska Sverigedemokraterna som också menar att aktivt arbete för att utjämna skillnader i makt och möjligheter mellan könen handlar om att pådyvla små barn en speciell ”ideologi”. Även svenska kristdemokrater och moderater brukar slentrianmässigt hänvisa till subsidiaritetsprincipen och glömmer lätt bort att EU har åtagit sig att aktivt främja en jämlik undervisning inom unionen genom stötta och möjliggöra medlemsstaternas åtaganden inom området genus-policy och jämställdhetsarbete (artikel 165 TFEU).

Bilden är dock inte entydig. Den katolska kyrkan och påven vandrar stadigt på från medeltidsmörker till upplyst ljus genom att dels lyfta klimatfrågan konsekvent och engagerat och att på jämställdhetsfronten uppmana präster och doktorer att ”förstå och förlåta aborter”. Katolska kyrkans märkliga och otidsenliga praxis att fördöma kvinnor som gör en abort kan på så vis vara på väg bort, steg för steg.

Den konservativa gruppen EPP (inkluderar svenska moderater och kristdemokrater) kommer att ha fri omröstning på rapporten men rösta för den egna Vozemberg-rapporten som behandlar kvinnors karriärer och glastak inom akademien. Ett trist försök att underminera den socialistiska rapportörens arbete vilket i förlängningen spelar högerextrema intressen i händerna. Stötta rapporten genom att till exempel twittra på #Rodriguesreport

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: