Cristiano Ronaldo: Alla i landslaget tänker på flyktingarna.

Fler insamlingar till flyktingar från idrottsvärlden

2015-09-08 | Bella Frank padlock

SPORT

Spelarna i svenska herrfotbollslandslaget ger nu 250 000 kronor till Unicefs insamling för barn på flykt, ishockeylaget Brynäs IF har samlat in 58 000 kronor och Stockholm Roller Derby samlar in pengar till UNHCR. Real Madrid har lovat ge en miljon euro i stöd till flyktingar i Spanien och på lördag arrangerar engelska fotbollssupportrar en gemensam aktion för att hälsa flyktingar välkomna.

När Stockholm Roller Derby i helgen möter Dock City Rollers Plan B och Västerås Roller Derby kommer man att ha en insamling till FN:s flyktingorgan UNHCR: ”Stockholm Roller Derby anser att ingen människa är illegal och att ingen förtjänar att drunkna för att de försöker fly från krig och förtryck” skriver laget på eventsidan på Facebook.

Under veckan som gått har herrlandslagsspelarna gått samman för att samla ihop pengar till Unicef och meddelade på måndagen att man skänker 250 000 kronor till barn på flykt. På tisdagen spelar Sverige EM-kval mot Österrike och under presskonferens som hölls på måndagen fick laget och ledare frågan om man kommer att göra någon form av kommentar med tanke på den svåra flyktingkrisen som pågår – många flyktingar når i dagarna Österrike efter att ha tagit sig igenom Ungern. Fotbollsspelaren Kim Källström kommenterade den senaste veckans flyktingström och engagemang:

– Man får en känsla av att det byggs upp en rörelse. Inte bara offentliga människor, men även gemene man, att man tänker: "Vad kan jag göra för hjälpa människor i en fruktansvärd situation?". Man är inte bara medborgare i sitt eget land. Vi alla är världsmedborgare och det är viktigt att alla människor gör det som de kan för människor i komplicerade situationer som de själva inte skapat, sade han rapporterar Fotbollskanalen, ett uttalande som förbundskapten Erik Hamrén applåderade.

Också Cristiano Ronaldo, som är anfallare i Real Madrid, men som just nu har spelat med landslaget för Portugal har uttalat sig. På Twitter skrev han i fredags: ”Ingen i landslaget är likgiltig inför Europas flyktingkris. Alla våra tankar är med dessa människor” skrev han. Och den portugisiska klubben FC Porto har kontaktat Uefa och uppmanar alla klubbar som spelar i Champions League ska skänka en euro per såld biljett under de två första matchdagarna. Porto har beslutat att de kommer att göra det i sin första match mot Chelsea den 29 september, skriver The Independent.

De första idrottsföreningarna att reagera har varit fotbollsklubbar, både i Europa och i Sverige som Feministiskt perspektiv skrev om i förra veckan. Men även andra idrotter hakar på. I fredags meddelade ishockeylaget Brynäs IF att man startar en insamling till förmån för Unicef och barn på flykt. På måndagen hade man fått ihop drygt 58 000 kronor. Nu hoppas Brynäs vice klubbdirektör Johan Cahlin att fler hockeylag följer efter.

– Målet är att alla SHL-klubbar hänger på så att hela SHL deltar. På så sätt kan vi få in mycket pengar, och det behövs. I det här fallet spelar vi alla i samma lag. Vi kör insamlingen till SHL-premiären, säger han till Gefle Dagblad.

Även bandylagen Edsbyn och Sirius har gjort insamlingar. Supporterklubben Edsbyn Red Farmers skriver på sin hemsida att man skänker pengar till Rädda barnen: ”Edsbyn Red Farmers skänker 3:- per medlem och 100:- per styrelsemedlem till Rädda Barnen och självfallet utmanar vi alla att stödja vid denna flyktingkris som råder vid Medelhavet med mera! ‪#‎vihjälper‬‪#‎flykt‬”.

Engelska fotbollsklubbar har inte varit lika snabba i att följa trenden som tyska supportrar och klubbar satte igång i förra veckan men på lördag arrangeras en solidaritetsdag. Arrangörerna uppmanar supportrar från så många klubbar som möjligt av de ligalag som är aktiva i landet. Supportrar från Aston Villa och Swindon Town har sagt att man kommer att ha banderoller med budskapet ”Flyktingar välkomna” på söndag då den engelska ligan återupptas efter ett kortare uppehåll.

Tidningen The Guardian har kontaktat klubbarna i högsta divisionen Premier League, få har tagit några nya initiativ men flera har insamling för flyktingar som pågår sedan tidigare, och Arsenal har sedan 2011 jobbat med Rädda barnen för att bistå syriska flyktingbarn i Irak. För två år sedan var Arsenal med och öppnade en fotbollsplan i det stora syriska flyktinglägret Zaatari Camp i Jordanien.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: