Ungern följer EU-reglerna

2015-09-04 | Aleksandra Eriksson padlock

UTRIKES

Frågan om att ”fördela bördan” har hamnat i centrum. Men de politiker som spelar på migrationsfientliga stämningar hindrar EU från att komma fram till ett gemensamt beslut. Den som trodde att en hård linje i flyktingpolitiken var ett bergsäkert sätt att vinna opinionen på har i veckorna fått anledning att tvivla. Människors lidande kommer inte vara över innan den europeiska migrationspolitiken ändras i grunden, vilket inga regeringschefer ens talar om i dag. Under tiden följer Viktor Orbán reglerna. Aleksandra Eriksson sammanfattar läget inom EU från Bryssel.

– Jag vill informera våra ledare om att Ungern fortsätter att skydda sina gränser. Det är ett krav som härrör från Schengenförordningen.

Det sade Ungerns premiärminister Viktor Orbán på en presskonferens i Bryssel under torsdagen. Statschefen kom för att förklara sig. Ungern har redan fått kritik bland annat för muren som byggts på gränsen mot Serbien och för att den ungerska polisen har hindrat asylsökande från att resa vidare genom landet. Snart ska Ungerns parlament rösta om ett lagförslag som ger polisen och militären ytterligare befogenheter när det gäller gränskontroller.

Orbáns tal osade av cynism. Men han följer bara reglerna.

I maj presenterade EU-kommissionen sin nya migrationsagenda. Man ville bland annat få möjlighet att slå sönder flyktingbåtar och stärka samarbetet med afrikanska länder, för att dessa ska hindra människor från att försöka ta sig till Europa.

Migrationsagendan hade också en liten guldkant: 40 000 syrier och eritreaner skulle överföras från Italien och Grekland till andra EU-länder. Medierna skrev om ett historiskt beslut. Här låg ett frö till en mer solidarisk fördelning av flyktingar mellan medlemsländerna än vad Dublinsystemet kan ge. Men snart protesterade flera länder mot bindande kvoter – och försöken att fördela de 40 000 på frivillig väg slutade illa. Sedan tog EU semester. Människor fortsatte fly.

EU:s gränsmyndighet Frontex rapporterar att 100 000 personer tog sig in i unionen bara under juli, vilket är en tredubbling jämfört med samma period för ett år sedan. De flesta kommer till Grekland eller Italien och reser vidare till norra Europa. Under sommaren har frivilligorganisationerna som hjälper dem som lyckas ta sig till grekiska öar haft så svårt att möta utmaningarna att de fick be turister om hjälp.


”fördela bördan”

Michael Diedring, som är generalsekreterare för den europeiska flyktingorganisationen (ECRE), berättar i ett nyhetsbrev att han träffat desperata syrier och afghaner som gått i timmar under den stekande solen. Han träffar vårdpersonal, frivilliga och internationella hjälparbetare. Han ser turister och lokalbor komma bärandes på mat, kläder och blöjor. Men han ser inte en enda representant för den grekiska regeringen eller för EU-institutionerna.

Under sommaren sprids bilder på människor som tårgasas och blir slagna med batonger av den makedonska polisen, på människor som springer för att hinna korsa gränsen till Ungern innan det är försent, på barn som kryper under taggtrådsstängsel. Men först när en lastbil full av ruttnande lik hittas längs en motorväg i Österrike samtidigt som EU:s regeringschefer träffar sina kollegor från Balkanländerna i Wien kommer debatten om Europas ansvar igång.

Så hur vill EU hantera konsekvenserna av den hittills förda politiken? Vid ett besök i flyktingcentret i Calais på tisdagen sade migrationskommissionären Dimitris Avramopoulos att man måste gå vidare med kampen mot kriminella smugglarligor och ta fram ett system för att snabbt skicka tillbaka människor som saknar flyktingskäl. EU kommer att börja förstöra flyktingsmugglares båtar, trots att man saknar FN-mandat för detta och inte fått tillåtelse för en sådan aktion från Libyen. Fästning Europa bygger vallgravar. Frågan om lagliga inresevägar verkar ha fallit i glömska.

Istället är det frågan om att ”fördela bördan” som har hamnat i centrum. Frankrike och Tyskland har i veckan krävt ett permanent och bindande system för att fördela asylsökande mellan EU:s medlemsländer. Frågan kommer tas upp på inrikesministrarnas extrainsatta möte 14 september. Men redan på tisdag väntas EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker presentera ett förslag för fördelning av 160 000 flyktingar, i det årliga talet till unionen.

Men vad säger att sådana förslag skulle gå igenom? Under torsdagen sade Viktor Orbán att han anser att ett kvotsystem är dåligt. Det uppmuntrar bara människor till att komma.

– Problemet är inte europeiskt, problemet är Tyskland, sade statschefen och menade att Angela Merkel ”drar” flyktingar till Europa genom sina uppmaningar till en humanare flyktingpolitik och fördömanden av rasistiska handlingar. Under fredagen ska han träffa kollegor från Polen, Slovakien och Tjeckien för att försöka vässa motståndet mot förslaget om en tvingande fördelning.

Även Storbritanniens David Cameron har spelat på migrationsfientliga stämningar. Men efter en hjärtlös kommentar till bilderna på den treåring som drunknat har flera i hans parti gått ut och krävt handling. Så även de mer än 338 000 brittiska medborgare som har skrivit på en petition på parlamentets sida där de kräver att Storbritannien tar emot fler asylsökande.


Anmält migrationsministern

I Belgien har en flyktingorganisation anmält migrationsministern Theo Francken till EU-kommissionen efter att denne gett order om att maximalt 250 personer per dag ska kunna registrera sin asylansökan. I Bryssel, liksom på många andra platser i Europa, bildas volontärsgrupper för att hjälpa de många människor som fastnar i nationella och europeiska migrationssystem. Belgiens Röda korset, liksom polisen i München, har fått gå ut och säga att man inte kan ta emot fler förnödenheter. Till och med brittiska kvällstidningar slutade i veckan hetsa mot ”svärmarna” som försöker ta sig in på ön och beklagade Europas misslyckande migrationspolitik på sina förstasidor.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: