”Amnesty International bortser från tjejernas upplevelser”

2015-08-30 | Stockholms tjejjour padlock

OPINION

Frågan om sex som självskadebeteende är kopplad till att ha sex mot ersättning, konstaterar Stockholms tjejjour, som genom sitt arbete har kontakt med tjejer med erfarenhet av detta. Jouren menar att Amnesty International bortser ifrån berättelser som deras genom att förespråka att prostitution ska avkriminaliseras, och skriver: ”Vi måste ha ett rättssystem som är utformat efter de strukturer som råder i samhället och med hänsyn till de som utsätts, inte de som utsätter.”

På Amnesty Internationals stämma i Dublin för två veckor sedan, den 11 augusti, röstade Amnesty ja till avkriminalisering av prostitutionsverksamhet. I praktiken innebär detta att Amnesty från och med nu ska arbeta för att det ska bli lagligt att både köpa, och sälja, sexuella tjänster. Sexuella tjänster är dock ett missvisande begrepp då det döljer vad det detta faktiskt handlar om, det vill säga sexuellt utnyttjande av människor och deras kroppar mot ersättning. Det som Amnesty röstade igenom skiljer sig från den svenska lagstiftningen som är utformad på så sätt att det är lagligt att erbjuda sex mot ersättning, men inte att ge någon betalning eller ersättning för sex.

Den svenska lagstiftningen ser ut som den gör för att försöka minska efterfrågan av att betala för sex, då flera organisationer vittnar om att de människor som har sex mot ersättning sällan gör det av ”fri vilja”. Organisationerna vittnar även om att flera människor inom ramen för sex mot ersättning blir utsatta för sexuella övergrepp. Att avkriminalisera sexköp möjliggör också trafficking och människohandel, där det ofta är kvinnor, tjejer, och barn som råkar värst ut.



Stockholms tjejjour är en feministisk ideell förening som arbetar opinionsbildande för tjejers mänskliga rättigheter och som stöttar tjejer som varit eller är utsatta för fysiskt, psykiskt och/eller sexuellt våld. Den vanligaste anledningen till att tjejer hör av sig till oss är just att de varit eller är utsatta för sexuella övergrepp. Som tjejjour har vi värdefull kunskap om tjejers situation eftersom vi har direkt kontakt med tjejerna och vår position som ideell förening gör att de vågar prata med oss eftersom vi har tystnadsplikt och ingen anmälningsplikt.

Just nu har Stockholms tjejjour ett projekt där vi arbetar med frågan sex som självskadebeteende, vilket på flera sätt är sammankopplat med att ha sex mot ersättning. Som en del av projektet har vi genom enkäter tagit del av tjejers upplevelser av vad sex som självskadebeteende är. Flera modiga tjejer har kontaktat oss för att berätta om sina erfarenheter och just nu arbetar vi för att sprida denna viktiga kunskap.



Sex som självskadebeteende är en överlevnadsstrategi som flera tjejer använder sig av för att döva en ångest som är så stark att den för många inte går att föreställa sig. Det handlar ofta om att tjejer söker upp personer som de vet kommer ha sex med dem på ett sätt som skadar dem både fysiskt och psykiskt. Vissa beskriver det som att de söker upp sina egna våldtäkter.

Något som tjejer även beskriver är att vissa av dem har sex mot ersättning som en del av självskadebeteendet. Tjejerna berättar att de använder sig av ersättningen som en ytterligare dimension av självskadebeteendet. De menar att det faktum att de ”tar betalt” för övergreppet gör att kränkningen och självskadebeteendet trappas upp. Dessa tjejer beskriver också bristen på stöd hos professionella aktörer som sjukvården och socialtjänsten. De beskriver att det finns mycket okunskap och många fördomar vilket gör att dessa tjejer blir otroligt dåligt bemötta när de tar mod till sig för att skaffa hjälp.


Ett annat stort problem som Stockholms tjejjour uppmärksammat under vårt projekt är bristen på rättsligt skydd för dessa tjejer. Det råder okunskap inom rättsväsendet och de lagar som finns verkar inte räcka till. Att Amnesty röstar igenom att avkriminalisera sexköp riskerar att orsaka att utvecklingen inom rättsväsendet går åt fel håll och att det i framtiden gör det ännu svårare för dessa tjejer att få upprättelse i rätten.




Amnesty har varit en stark röst i frågan om mänskliga rättigheter som arbetat för att alla människor ska få den hjälp de behöver. Att Amnesty röstat igenom något som så explicit inte tar hänsyn till tjejers upplevelser och erfarenheter gör att de drastiskt tappar trovärdighet som en förening som ska arbeta för mänskliga rättigheter. Deras beslut är något som riskerar att slå hårt mot en redan utsatt grupp. 

Svenska Amnesty röstade visserligen nej till förslaget men har ändå gjort uttalanden om ämnet som tyder på en stor okunskap.

Samhället måste visa dessa tjejer att sexuella övergrepp aldrig är acceptabelt, oavsett om det ingår någon form av betalning eller ersättning. Vi måste ha ett rättssystem som är utformat efter de strukturer som råder i samhället och med hänsyn till de som utsätts, inte de som utsätter. Om Amnesty vill behålla sin position som människorättsorganisation är det dags att de står bakom alla människors rättigheter, och inte lämnar utsatta grupper, oftast bestående av kvinnor, tjejer, och barn, på det här sättet. 

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: