Gita Nabavi, Feministiskt initiativ, invigningstalade i Kungsträdgården. Här framför Värnhemsskolans bidrag.

Gita Nabavi, Fi: ”Det är nu vi kan välja att göra skillnad”

2015-08-28 | FemPers padlock

INRIKES

På torsdagen invigde Gita Nabavi, den rödgrönrosa majoritetens ansvariga för mänskliga rättigheter, Raoul Wallenberg Academys nationella utställning ”Varje människa kan göra skillnad” i Kungsträdgården.

Läs mer om att göra skillnad eller om utställningen.

Utställningen består av 30 container som var och en representerar en av de mänskliga rättigheterna som finns inskrivna i FN:s deklaration. Under ett år har elever skapat, gestaltat, skrivit text och musik, filmat, målat och på andra sätt tolkat dessa rättigheter.

Såhär inledde Feministiskt initiativs Gita Nabavi:

Det är en ära att få inviga den här utställningen som sätter fokus på mänskliga rättigheter. Det är en mycket angelägen utställning.

Den är angelägen för att vi lever i en tid då världen brinner och människor flyr för sina liv för att undkomma krigets fasor, fattigdom, diskriminering och misär.

Den är angelägen då vi lever i en tid då segregationen upprätthålls av rasistiska strukturer och fördomar.

Den är angelägen för vi lever i en tid när fascismen och rasismen breder ut sig. När partier som har en människosyn som påminner om 30-talets Tyskland växer sig allt starkare i Europa och i Sverige. När vi har en vice talman i riksdagen som gör skillnad på folk och folk, ger det uttryck för en avhumaniserad människosyn. Det leder till att vi dagligen kan läsa om attacker på fattiga EU-medborgare.

Samtidigt ser vi också antisemitismen växa, synagogor attackeras och gravplatser förstörs. Vi ser islamofobin växa, och hela grupper pekas ut som en samhällsfara. När gränserna hela tiden förflyttas på det här sättet är det viktigt att Demokratin går hand i hand med de mänskliga rättigheterna.

I tider som dess måste vi påminna oss om vad de mänskliga rättigheterna är och vad de innebär. Vi måste påminna oss om varje människas okränkbara värde.

Det är nu som vi måste ha modet att stå upp för våra medmänniskor, slå hål på myterna och spränga normerna. Det är nu vi måste ha civilkuraget att ifrågasätta de snäva ramarna och se alla människors lika värde och rättigheter.

Rosa Parks bad inte om lov när hon vägrade ge upp sin plats på bussen i 50-talets rassegregerade USA. Det gjorde inte heller Raoul Wallenberg när han utfärdade skyddspass till judar på flykt undan nazismen. Vi måste påminna oss om dem för att förstå att vi alla – var och en – har ett ansvar att stärka alla människors rättigheter. Det är nu vi kan välja att göra skillnad. Vi gör det tillsammans!


Av Hersby gymnasium.


Av Praktiska gymnasiet i Växjö.


Michael Wernstedt från Raoul Wallenberg Academy och Carolina Engström vice generalsekreterare på Friends.

Bilder: Agneta Sandell

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: