Egyptiska protestsångaren Ramy Essam.

Ramy Essam samlar kraft i Malmö

2015-08-25 | Sholeh Irani padlock

KULTUR

En februarikväll under de mest euforiska dagarna 2011, då arabiska våren pågick och egyptierna revolterade mot Hosni Mubarak, stod Ramy Essam på Tahrirtorget och sjöng sin sång Irhal (avgå). Två miljoner människor med hopp om en bättre framtid sjöng med honom. Kampsången blev en symbol för revolten mot diktatur. Irhal blev världskänd och och även dess skapare Ramy Essam. Det har hänt mycket sen dess. Hoppet krossades i Egypten och i dag lever Irhals skapare i Malmö. Han är stadens första fristadsmusiker.

Läs också:

Malmö stads första fristadsmusiker

Ramy Essam fick utmärkelsen Freemuse Award, hösten 2011. Priset delas ut av organisationen Freemuse som arbetar för musikalisk yttrandefrihet. Sedan oktober 2014 är musikern Essam, Malmös första fristadsmusiker.

– Först fick jag ett stipendium att studera musik och sedan fick jag bli Malmös fristadsmusiker. Och det var jag behövde, att utbilda mig inom musiken och arbeta i fred. Jag behövde komma bort från Egypten ett tag.

Ramy Essam blev gripen även av den nya regimen under general El-Sissi och förhördes i åtta timmar, berättar han.

– Jag fick inte ens veta varför jag var gripen! Men den hemska situationen i Egypten är inte huvudorsaken för mig att vilja vara borta. Den viktigaste anledningen är att jag inte fick uppträda och jobba med min musik. Jag förlorade min kraft och nu vill få den tillbaka. Jag hoppas att kunna gå tillbaka senare när jag känner mig starkare.


Hur är läget i dag i Egypten?

– Nu är vi tillbaka där vi var innan revolutionen 2011. I dag är 50 000 människor fängslade. Det finns ingen yttrandefrihet kvar, inte rätten att demonstrera heller. Det enda positiva som ger hopp för en bättre framtid är att vi har förändrats som människor. Jag själv är inte den människa i dag som jag var innan revolutionen. Dagarna på Tahrirtorget förändrade mig genuint, även om jag skrev kampsånger redan innan revolutionen 2011.

Ramy Essam jobbar med ett nytt album tillsammans med sin svenska producent och konstnärlig ledare Andreas Unge.

– Min musikkarriär går bra här i Sverige. Jag har konserter och testar nya arenor inom musiken. Jag känner mig dessutom starkare. Mitt nya album handlar om läget nu i Egypten.


Vad kan Sverige göra för musiken och yttrandefriheten i Egypten?

– Det med fristäder är visst bra. Men jag skulle vilja se att man ger mer möjlighet till ungdomar och konstnärer som jobbar där i Egypten. Inte alla kan få möjligheter som jag har fått. Till exempel sponsra musikskolor i Egypten, det är det som saknas och behövs.


Ska du återvända till Egypten?

– Ja! Förstå mig rätt. Jag tycker om Sverige och många behandlar mig väl här. Men jag älskar Egypten, jag älskar min familj och behöver mina vänner. Jag hoppas att jag kan använda min tid här för att utvecklas inom musiken och återvända.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: